“Την ιστορία δεν την μαθαίνουμε όπως πρέπει στο σχολείο”

 

 

Η Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας.  Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι στις Θερμοπύλες έχουν δοθεί ανά τους αιώνες κι άλλες, πολύ σημαντικές και πολύ πιο πρόσφατες μάχες, που επίσης καθόρισαν τις ιστορικές εξελίξεις;

Μια ιδιαίτερης σπουδαιότητας μάχη, στη σύγχρονη εποχή, δόθηκε στις Θερμοπύλες τον Απρίλιο του 1941.  Με αφορμή την ημερομηνία της εισόδου των Γερμανικών στρατευμάτων στη Λαμία στις 20 Απριλίου του 1941 αλλά και της μάχης που δόθηκε στις Θερμοπύλες στις 24 Απριλίου, μιλήσαμε με την φιλόλογο και ιστορικό Ευμορφία Ψιμογιάννου για το υπό έκδοση βιβλίο της “Από τον Ειρηνικό στις Θερμοπύλες”.  

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Το βιβλίο αναφέρεται σε γεγονότα της περιοχής μας, αμέσως μετά την κατάρρευση του Μετώπου και την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και περιγράφονται περιστατικά όταν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σύμμαχοι έφτασαν στην περιοχή, κυνηγημένοι από τους Γερμανούς εισβολείς, με στόχο να “φυλάξουν Θερμοπύλες”.

 

 

Όπως γλαφυρά μας περιέγραψε η κα Ψιμογιάννου, η αφήγηση στο βιβλίο της μας τοποθετεί “πάνω σε ένα εγγλέζικο σκονισμένο φορτηγό που το καταδιώκουν από αέρος τα στούκας και οι βόμβες και από ξηράς δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες”.  Ταυτόχρονα, το βιβλίο “φωτίζει” μια χρονική περίοδο για την οποία δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες.  Πώς ήταν τότε η περιοχή; Τι συνέβαινε στην πόλη; Πώς επηρέασε η διέλευση και η εγκατάσταση των βρετανικών στρατευμάτων την πόλη και τους κατοίκους της;

Με αφορμή το γεγονός ότι πολύ λίγοι, ακόμα και στην περιοχή μας, γνωρίζουν τη νεότερη χρονολογικά μάχη των Θερμοπυλών μιλήσαμε με την κα Ψιμογιάννου σχετικά με τον τρόπο που διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία, δεδομένου ότι η ίδια εργάζεται ως φιλόλογος σε δημόσια σχολεία εδώ και πολλά χρόνια.

“Την ιστορία δεν την μαθαίνουμε όπως πρέπει στο σχολείο και για αυτό το λόγο πολλές φορές η ιστορία είναι ένα από τα πιο μισητά μαθήματα των παιδιών”, μας είπε χαρακτηριστικά.  Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί, όπως μας εξήγησε, αλλά εμείς στεκόμαστε στο γεγονός ότι αυτό που λείπει από τα σχολεία είναι ότι δεν έχει ενταχθεί η τοπική ιστορία στην προσπάθεια προσέγγισης της ιστορικής γνώσης.  Γιατί έτσι η ιστορία δεν θα είναι για τα παιδιά κάτι το αφηρημένο και μακρινό αλλά κάτι απτό, που έχει συμβεί δίπλα του και τα ίχνη του μπορεί να δει ακόμα και σήμερα στην καθημερινότητά του.

Αυτό είναι ένα κενό που θεωρούμε πως έρχεται να καλύψει αυτό το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από την ιστορική περιγραφή του χρονικού αυτού που συνέβη ακριβώς δίπλα μας, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο οποίο έχουν αποτυπωθεί τα συγκλονιστικά γεγονότα και το οποίο μας συστήνει τους πρωταγωνιστές της εποχής.

 

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Το βιβλίο προλογίζει η Ιστορικός Βασιλική Λάζου

Εκδόση από τη BelleArteLamia

 

Δείτε ακόμη:

 

 

Βασιλική Λάζου: Οι Γυναίκες στην Επανάσταση του 1821

 

Συνέντευξη με την ιστορικό Ε. Ψιμογιάννου: Την 28η Οκτωβρίου 1940 αρχίζει και στη Λαμία να ξετυλίγεται το νήμα του θανάτου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.