Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΛΑΜΙΑ: Αυτός ήταν ο Ηπειρώτης έμπορoς, Κ.Μουστάκας, που από το κληροδότημά του δίνονται 10.000€ στους αριστούχους μαθητές (ΦΩΤΟ)

Απονεμήθηκαν πριν λίγες μέρες τα «Μουστάκεια» βραβεία στους αριστούχους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Λαμίας Ποιος ήταν όμως ο Κωνσταντίνος Νικολάου ή Μουστάκας , ο ευεργέτης του ομώνυμου σχολείου ;

 

O Κωνσταντίνος Μουστάκας . Πηγή φωτο: amfictyon.blogspot.com

Ο Κωνσταντίνος Νικολάου ή Μουστάκας ήταν Ηπειρώτης στην καταγωγή και γεννήθηκε το 1839 στη Λεπενίτσα Καλαμπάκας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του, από την Ήπειρο – για άγνωστους λόγους. Μετά ο Κωνσταντίνος Μουστάκας εγκαταστάθηκε  στο Χατζημιρ Φαρσάλων όπου είχε αποκτήσει κτήματα και παντρεύτηκε με συνοικέσιο την Ελένη Βαρσαμή, κόρη πλούσιου γαιοκτήμονα. Μετά το γάμο τους (γύρω στο 1877) έζησαν στο Κούρνοβο Καρδίτσας όπου ασχολήθηκε με την γεωργία.
Αργότερα ήρθε στη Λαμία και ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο κερδίζοντας αρκετά χρήματα. Παράλληλα ασχολήθηκε με την εκτροφή προβάτων και βοδιών. Είχε επίσης κτήματα στην περιοχή του Λιανοκλαδίου και αργότερα στο Ζηλευτό. Απέκτησε  επίσης αρκετά ακίνητα σε κεντρικά σημεία της Λαμίας. Τελευταία του αγορά υπήρξαν σε πλειστηριασμό το 1898, 4 οικίες, μαγαζί και φούρνος στο τετραγωνο μεταξύ των οδών Καποδιστρίου και Ροζάκη-Αγγελή, εκεί που αργότερα λειτούργησε το «Μουστάκειο εξατάξιο Μικτό Γυμνάσιο»

Η υπογραφή του Κ. Μουστάκα (1899) . Πηγή φωτο: amfictyon.blogspot.com

Τον επόμενο χρόνο το 1899 πέθανε. Δεν είχε αποκτήσει παιδιά και με διαθήκη κληροδότησε σημαντικό μέρος της περιουσίας για να γίνουν τα «Μουστάκεια Σχολεία» και ένα Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Μαθήτριες και καθηγητές του παλιού διδακτηρίου. πηγή φωτο: amfictyon.blogspot.com
Αυτό πράγματι έγινε και σε κτίρια της οδού Καποδιστρίου 27 που κληροδότησε ο εκλιπών Κ. Μουστάκας και ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Θηλέων Λαμίας. Αργότερα εκποιήθηκε μέρος της της διατεθείσας περιουσίας και εκτίστη νέο διδακτήριο το οποίο αργότερα επεκτάθηκε και πήρε την σημερινή του μορφή.
Όταν τα Αρρένων και Θηλέων  σχολεία μετατράπηκαν σε μεικτά το Γυμνάσιο Θηλέων Λαμίας μετονομάστηκε σε 3ο Γυμνάσιο Λαμίας και αργότερα διεχωρίσθη σε 3ο Γυμνάσιο και σε 3ο Λύκειο Λαμίας.
Ένας από τους σκοπούς του διαθέτη είναι τα “ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ”. Πρόκειται για σημαντικά χρηματικά βραβεία που κάθε χρόνο δίνει το σχολείο  στους άριστους μαθητές του.
Δείτε περισσότερα για τη ζωή και το κληρόδοτημα του μεγάλου ευεργέτη της εκπαίδευσης στη Λαμία εδώ
Με πληροφορίες από : amfictyon.blogspot.com και 3lykeiolamias.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ