Αρχική MAG24 TV Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η 4η Οκτωβρίου – Πώς τη γιορτάσαμε στη...

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η 4η Οκτωβρίου – Πώς τη γιορτάσαμε στη Λαμία (Βίντεο / Φωτογραφίες)

 

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και δυστυχώς η ύπαρξη χιλιάδων αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων στη χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για εορτασμό αλλά για αφύπνιση και προστασία.

Ο Δήμος Λαμιέων έχοντας σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων κάλεσε τους δημότες την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας, για να ενημερωθούν από τους ανθρώπους του Δημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων για τις προσπάθειες που γίνονται και να γνωρίσουν δυο από τα αδέσποτα, την Μπιάνκα και τον Μάρκο.

Τα γλυκύτατα πλασματάκια ξετρέλαναν μικρούς και μεγάλους, ενώ δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε το Δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, που πέρασε αρκετή ώρα μαζί τους, χαϊδεύοντας τα.

Τα ζώα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έχουν ψυχή και αποζητούν την προσοχή και το σεβασμό μας, επισήμανε ο κ. Καραΐσκος.

Για τον τρόπο να έχουμε αρμονική συμβίωση με τα ζώα αλλά και να ελαττώσουμε τα αδέσποτα που βρίσκονται στους δρόμους μίλησε ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Στασινός και για το πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε.

Η κα Ελένη Κατσαρού, κτηνίατρος στο Δημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε όλοι μαζί – άνθρωποι και ζώα.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Τα παιδιά που βρέθηκαν στην πλατεία, εκτός από τη χαρά να παίξουν με τη Μπιάνκα και τον Μάρκο, είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά φτιάχοντας όμορφες ζωγραφιές με σκυλάκια και γατάκια.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων:

Ο Πυθαγόρας έλεγε «Τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή».
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σηματοδοτεί την ανάγκη ευαισθητοποίησης αλλά και υλοποίησης δράσεων, που στόχο έχουν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε όλον τον πλανήτη.
Σαν Δήμος Λαμιέων συμμετέχουμε ενεργά στη φροντίδα και την προστασία όλων των ζώων, όλων των ειδών που υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο, προσπαθώντας καθημερινά να δρούμε υπέρ της ομαλής συνύπαρξης, προάγοντας την ευαισθητοποίηση όλων, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως αισθανόμενα όντα και αποζητούν απλά τη προσοχή και την ευγένειά μας.
Και η ευαισθητοποίηση αυτή, όταν ξεκινά από τα μικρά παιδιά που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, τότε μπαίνουν οι βάσεις για την ευόδωση των προσπαθειών αυτών και η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων θα έχει για όλους μας ιδιαίτερη σημασία και δεν θα περιορίζεται σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι τύψεις μας και να απομακρυνθούν οι Ερινύες μας, για όσα δεν κάνουμε και δεν καταφέραμε ως ανθρώπινο είδος για τα ζώα μέχρι σήμερα.

 

H Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζωή είναι ενιαία, ότι όλα τα είδη έχουν κοινή καταγωγή και διαφοροποιούνται υπό το νόμο της εξέλιξης των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα ζωντανά όντα έχουν φυσικά δικαιώματα και κάθε ζώο με νευρικό σύστημα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιφρόνηση ή και απλή άγνοια αυτών των φυσικών δικαιωμάτων είναι επιζήμια για την φύση και επιτρέπει στους ανθρώπους να διαπράτουν εγκλήματα εναντίον των ζώων, δεδομένου ότι η συνύπαρξη των ειδών, προϋποθέτει την αναγνώριση εκ μέρους του ανθρωπίνου είδους, του δικαιώματος στη ζωή και των υπολοίπων ζώων και δεδομένου ότι ο σεβασμός των ζώων από τους ανθρώπους είναι αδιαχώριστος με τον αντίστοιχο σεβασμό ανθρώπου προς άνθρωπο, διακηρύσσεται ότι:

Άρθρο 1
1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
1. Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
1. Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
1. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.