Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

“Βροντάει στο Γοργοπόταμο” – Το Μουσικό Σχολείο Λαμίας τίμησε την επέτειο / ΒΙΝΤΕΟ – Φωτογραφίες

 

Με τον μοναδικό του ξεχωριστό τρόπο το Μουσικό Σχολείο Λαμίας τίμησε την Επέτειο των 80 χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το μεγαλύτερο και εμβληματικότερο σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ) και βρετανούς σαμποτέρ. Η πανελλήνια εμβέλεια του γεγονότος και η σύνδεσή του με τη συμμαχική δράση ανέδειξαν τον Γοργοπόταμο ως σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας της πάλης κατά των κατακτητών.

Με τραγούδια δημοτικά, αντάρτικα, επαναστατικά, γνωστά και αγαπημένα και με κείμενα ερευνητών, μαρτυρίες αλλά και τα σπουδαία κείμενα μεγάλων λογοτεχνών, το Μουσικό Σχολείο Λαμίας πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Τα παιδιά ερμήνευσαν τα τραγούδια μοναδικά, απήγγειλαν τα κείμενά τους με ζωντάνια και σεβασμό στα γραφόμενα και μας άφησαν με την ελπίδα πως η νέα γενιά είναι πρόθυμη να συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και να μείνει πιστή στο στίχο του Τάσου Λειβαδίτη “…και όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε ήδη νεκροί” που ήταν άλλωστε τυπωμένο και στο πρόγραμμά τους.

[magviber]

 

Η Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λαμίας ήταν μέρος των επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- τμήμα Φθιώτιδας και οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης και περιελάμβαναν επίσης την έκθεση φωτογραφίας “Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης”, το Συνέδριο «Η συμβολή της Αντίστασης στη συμμαχική νίκη στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο» και την 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης.

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ