Αρχική MAG24 TV Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ομιλία του Γιώργου Πάλλη για τη Λαμία στην Επανάσταση...

Παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ομιλία του Γιώργου Πάλλη για τη Λαμία στην Επανάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο ομιλία από τον Επίκουρο καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γιώργο Πάλλη με θέμα «Η Λαμία στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης: η πόλη, οι κάτοικοι, τα κτήρια».

Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαιρετική ομιλία του κ. Πάλλη για τη Λαμία, τους ανθρώπους της και τις γειτονιές της κατά τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης.  Κτήρια που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πόλη αλλά έχουν πια χαθεί, αφηγήσεις περιηγητών και ιστορικά τεκμήρια που ο κ. Πάλλης μάς παρουσίασε με αμεσότητα, μεταφέροντάς μας στην εποχή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Σταυρόπουλος μάς παρουσίασε τον ομιλητή και το θέμα της εκδήλωσης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Πάλλη:

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Κατά τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, η Λαμία – το Ζητούνι ή Izdin – αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της νότιας Ελλάδας, κτισμένη επάνω στον κύριο δρόμο προς τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο πληθυσμός της, περίπου 5000 άτομα, ήταν μοιρασμένος σε μουσουλμανικές και χριστιανικές συνοικίες, που απλώνονταν από τους πρόποδες του Κάστρου προς τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας. Η πόλη διέθετε αγορά που προσείλκυε αγαθά από όλη τη γύρω περιοχή, μουσουλμανικά τεμένη, λουτρά, κρήνες και εκκλησίες. Το κτήριο που δέσποζε περισσότερο απ’ όλα ήταν το νεόδμητο σεράι του Χαλίλ μπέη, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα οθωμανικά μέγαρα στη Ρούμελη. Η εικόνα αυτή της πόλης θα αναπαρασταθεί με βάση τα κείμενα και τις απεικονίσεις των περιηγητών αλλά και τα σωζόμενα ακόμη μνημεία.

 

Ο κ. Γιώργος Πάλλης είναι Επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Από το 2005 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με έδρα τη Λαμία. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με αντικείμενο τη μνημειακή τοπογραφία της Αττικής και άλλων περιοχών, τη μεσοβυζαντινή αρχιτεκτονική γλυπτική, την επιγραφική κ.ά. Είναι ενεργό μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (και αιρετό μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου), της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας. Την περσινή χρονιά 2020 εξέδωσε το πολύ σημαντικό έργο του «Από τη Λαμία στο Ζητούνι».ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.