Το μεγαλοπρεπές ποτάμι της Στερεάς που κάποτε λατρευόταν σαν θεότητα, ο Σπερχειός και οι εκβολές του στον Μαλιακό κόλπο, είναι ένα μωσαϊκό βιοποικιλότητας και περιοχή τεράστιας οικολογικής σημασίας σε πολύ κοντινή απόσταση από την Λαμία.
Κείμενο – φωτογραφίες του αναγνώστης μας Αντώνη Αλεξίου :
Κι όμως λίγοι γνωρίζουν τον πλούτο που κρύβει το φιδογυριστό ποτάμι που κυλάει για χιλιάδες χρόνια στην ίδια αυτή κοίτη και λιγότεροι επισκέπτονται τις εκβολές του (τουλάχιστον για καλό σκοπό, γιατί οι λαθροκυνηγοί και οι λαθραλιείς δυστυχώς οργιάζουν). Από τους καλαμιώνες νοτιοδυτικά της Αγ. Μαρίνας και την Γερμανική Τάφρο, μέχρι τα έλη στις εκβολές του Σπερχειόυ και τα αρδευτικά κανάλια και μέχρι την Αγία Τριάδα και τις εκβολές των ιαματικών πηγών των Ψωρονερίων και Θερμοπυλών, είναι μια τεράστια έκταση που παρέχει καταφύγιο και τροφή σε δεκάδες είδη πουλιών, θηλαστικών, ερπετών και αμφίβιων.
Ειδικά τον χειμώνα οι εκβολές του Σπερχειού σφίζουν από ζωή και αποτελούν πραγματικό παράδεισο για τον φυσιολάτρη-παρατηρητή πουλιών. Πολλοί καλαμόκιρκοι (είδος αρπακτικού), γερακίνες, πετρίτες και σαϊνια, ξεφτέρια και κιρκινέζια καθώς και φιδαετοί το καλοκαίρι, περιπολούν στον ουρανό. Κάποιες χρονιές φοινικόπτερα μένουν να διαχειμάσουν εδώ και είναι πραγματικά από τις πιο όμορφες εικόνες οι ομάδες των πανήψηλων ροζ πουλιών με το αστείο περπάτημα.

Οι πελαργοί που έρχονται στην περιοχή εδώ συγκεντρώνονται για να τραφούν και για να αναχωρήσουν στο τέλος του καλοκαιριού. Σχεδόν όλα τα είδη των ερωδιών μπορεί επίσης να συναντήσει κανείς, περαστικά ή να φωλιάζουν εδώ, από τα μικρότερα όπως τον νυχτοκόρακα μέχρι τον μεγάλο σταχτοτσικνιά και τον σπάνιο πορφυροτσικνιά.
Από παρυδάτια θα συναντήσουμε επίσης αρκετά παπιά, πρασινοκέφαλες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, τις πανέμορφες αβοκέτες σε μεγάλα σμήνη μερικές φορές, τουρλίδες, τις εντυπωσιακές χουλιαρομύτες, πολλούς θαλασσοσφυριχτές που σχίζουν τον αέρα ξαφνιάζοντας τον επισκέπτη, νεροχελίδονα, κορμοράνους, καλαμοκανάδες, κοκκινοσκέληδες, γλαρόνια και πάρα πολλά εντυπωσιακά είδη ακόμη, όπως την πανέμορφη αλκυόνη, την υφάντρα και τον μελισσοφάγο το καλοκαίρι.

Σε όλο το μήκος του ποταμού υπάρχει σταθερά παρουσία της βίδρας, αυτού του υπέροχου θηλαστικού που έχει για σπίτι του το νερό και φωλιάζει στις όχθες ποταμών. Μπορεί αν είναι κανείς πολύ τυχερός να συναντήσει κάποια αγριόγατα ενώ όταν πέφτει το φως της ημέρας βγαίνουν για κυνήγι αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες και ασβοί. Αρκετά είδη βατράχων έχουν φυσικά το σπίτι τους εδώ, φρύνοι, ποταμοχελώνες, νερόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Τέλος, η ιχθυοπανίδα του ποταμού και των εκβολών του είναι μεγάλης σημασίας αφού στα ρηχά και γεμάτα φερτές ύλες νερά του αναπαράγονται και ωοτοκούν πολλά είδη ψαριών.
Αλλά είναι φυσικό τα ονόματα των ειδών που μοιράζονται το ενδιαίτημα των εκβολών του Σπερχειού να μην λένε τίποτα στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορεί όμως να μην αγγίζει την ψυχή μας το γαλήνιο τοπίο εκεί κοντά στο ασαφές όριο που το ποτάμι μπλέκεται με την θάλασσα και το βλέμα απλώνεται ανεμπόδιστα ολόγυρα για χιλιόμετρα, που κάθε ήχος της πόλης σβήνει φιλτραρισμένος από καλαμιώνες και κοκκινωπές σαλικόρνιες. Δεν γίνεται να μην σε γεμίζει δέος το μεγαλείο της φύσης παρακολουθώντας τα ζευγάρια των πελαργών που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο για να έρθουν ξανά στην Ανθήλη ή στη Μεγάλη Βρύση και να αναθρέψουν στην ίδια φωλιά μια νέα γενιά.

Δεν μπορεί να σε αφήνει ασυγκίνητο το θέαμα ενός σμήνους από κύκνους ή πάπιες που πετάνε σε αυστηρό σχηματισμό με φόντο τον χρυσό ουρανό του απογεύματος. Δεν μπορεί να μην σε διασκεδάσει το χορευτικό περπάτημα των ντελικάτων φοινικόπτερων ή το σκάλισμα της λάσπης με το σαν κουτάλα ράμφος της χουλιαρομύτας, ή το ξαφνικό βούτηγμα της αλκυόνης στο νερό για να βγεί με το ψαράκι καρφωμένο στο μυτερό της ράμφος. Δεν γίνεται να αδιαφορούμε για την τύχη ενός από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της χώρας μας όταν βρίσκεται στο κατώφλι του σπιτιού μας γιατί ουσιαστικά εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτόν. Αν τον γνωρίσουμε, σίγουρα θα τον αγαπήσουμε και τότε θα τον προστατέψουμε και θα προστατεύσουμε την ίδια την ύπαρξή μας.
Αλεξίου Αντώνης
Ελευθεροχώρι Λαμίας.

 

Δείτε εντυπωσιακές λήψεις από drone 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.