Αρχική MAG24 TV Θ. Καραΐσκος: “Επουλώνουμε τις πληγές των χωριών που “χτύπησε” ο Ιανός” (Βίντεο...

Θ. Καραΐσκος: “Επουλώνουμε τις πληγές των χωριών που “χτύπησε” ο Ιανός” (Βίντεο / Φωτογραφίες)

 

Επίσκεψη στο έργο «Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του Δήμου Λαμιέων, Π.Ε. Φθιώτιδας, που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020» για τις Κοινότητες  Ζηλευτού, Στύρφακας, και Μοσχοκαρυάς, πραγματοποίησε σήμερα, ο Δήμαρχος Λαμιέων με τον Αντιδήμαρχο Σωτήρη Κουτσοβέλη και τους Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους Κώστα Ξεφλούδα, Κώστα Αναστασίου και Θανάση Αργύρη, για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των εργασιών του.

Ο κ. Καραΐσκος επεσήμανε ότι αποτελεί χρέος του Δήμου Λαμιέων να επουλώσει τις πληγές των χωριών που “χτυπήθηκαν” από τον Ιανό τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τελειώσουν οι εργασίες τον Σεπτέμβριο ούτως ώστε με την έναρξη της χειμερινής περιόδου τα χωριά να είναι θωρακισμένα από παρόμοια φαινόμενα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Στύρφακας, κ. Χρήστος Αργύρης υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχες καταστρφοφές στο χωριό και επεσήμανε τα σημεία εκείνα που χρήζουν προσοχής για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις εκπροσώπων φορέων και κατοίκων:

 

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Λαμιέων:

Ο Δήμος Λαμιέων βρέθηκε στο επίκεντρο του κυκλώνα «Ιανού» που διήλθε από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου την 18η και 19η Σεπτεμβρίου 2020. Η ραγδαία βροχόπτωση και οι ισχυρές καταιγίδες επέφεραν πλημμυρικά φαινόμενα με συνέπεια εκτεταμένες καταστροφές σε αρκετές Κοινότητες του Δήμου, μεταξύ των οποίων και οι Κοινότητες  Ζηλευτού, Στύρφακας, και Μοσχοκαρυάς.

Άμεσα, στις εν λόγω Κοινότητες την 21/09/2020 μετέβη Eπιτροπή – συνεργείο του Δήμου για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που είχαν προκληθεί σε υποδομές και τεχνικά έργα.

Συντάχθηκε έκθεση με εκτίμηση των βλαβών και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στις 25-09-2020 με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντάχθηκε χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020 και στις 27-11-2020 με απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών εγκρίθηκε  δέσμευση ποσού ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00 €), για την υλοποίηση  έργου «Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του Δήμου Λαμιέων, Π.Ε. Φθιώτιδας, που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 18ης και 19ης  Σεπτεμβρίου 2020».

Αρχές Δεκεμβρίου 2020, η Δ/νση Υποδομών και Τεχνικών Έργων του Δήμου μας συνέταξε τη μελέτη του έργου και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 28/12/2020, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Την 14η Απριλίου 2021 υπογράφηκε σύμβαση  για την εκτέλεση του έργου, με χρόνο περαίωσης εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακές ημέρες.

Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου που προκλήθηκαν από τον  «ΙΑΝΟ» στις Τοπικές Κοινότητες Ζηλευτού, Μοσχοκαρυάς και Στύρφακας.

Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης:

α) στην Κοινότητα Ζηλευτού της κεντρικής οδού με τις εκατέρωθεν μάντρες, μήκους περίπου 500 μ., που καταστράφηκε ολοσχερώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα

β) στην Κοινότητα Στύρφακας των δύο κεντρικών δρόμων, μήκους περίπου 700 μ.,  με τα απαιτούμενα τοιχεία αντιστήριξης

γ) στην Κοινότητα Μοσχοκαρυάς έξι σημείων εντός του οικισμού, σε δρόμους και τοιχεία αντιστήριξης που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε σχετικά :

«…. Η μανία του Ιανού το Σεπτέμβριο του 2020 χτύπησε και πλήγωσε τρία από τα πιο όμορφα και παραγωγικά χωριά του Δήμου μας. Το Ζηλευτό, τη Στύρφακα και τη Μοσχοκαρυά.

Τότε, υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε δίπλα στους δημότες μας και θα κάνουμε το καλύτερο για να επουλώσουμε τις πληγές τους, ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στο δρόμο της κανονικότητας και της παραγωγικότητας.

Σήμερα, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί μπορώ να βρίσκομαι εδώ και να βλέπω την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης της οδοποιίας των τριών χωριών μας Ζηλευτού, Στύρφακας και Μοσχοκαρυάς, ένα έργο που τόσο ανάγκη έχουν τα χωριά μας για να κλείσουν τις πληγές του Ιανού, ένα έργο υποδομής απαραίτητης για την αγροτική οικονομία και παραγωγή της περιοχής.

Ευχαριστώ τους Προέδρους των τριών Τοπικών Κοινοτήτων και τις  υπηρεσίες του Δήμου μας, για το ενδιαφέρον και την συνεργασία μας, ώστε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ασφαλώς υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που, ορισμένες φορές, είναι ανίκητα. Όμως κάθε φορά που η φύση μας πληγώνει, εμείς, ο Δήμος Λαμιέων, θα είμαστε παρόντες για να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε έργα και να αποκαθιστούμε τις ζημιές, δίπλα στους δημότες μας και τις ανάγκες τους.

Η διεκδίκηση των αναγκαίων έργων και η αποκατάσταση των ζημιών απέναντι σε κάθε φυσική καταστροφή, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια τη  ζωή των δημοτών μας. Και είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύσουμε…..»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.