Αρχική Βιβλίο Λαμία: Ένας μικρός θησαυρός βιβλίων τέχνης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Φωτογραφίες)

Λαμία: Ένας μικρός θησαυρός βιβλίων τέχνης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (Φωτογραφίες)

 

Ένα μικρό “θησαυρό” έχει στα ράφια της η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, μετά τη δωρεά του Ιδρύματος Γουλανδρή ενός σημαντικού αριθμού βιβλίων τέχνης. Ένα σημαντικό απόκτημα για την πόλη μας που δεν αφορά μόνο τους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές αλλά και κάθε φιλότεχνο. Μιλήσαμε με την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κα Εύη Γκόγια η οποία μάς ανέφερε σχετικά:

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή που λειτουργεί από το 1979 με κύριους άξονες τα δύο μουσεία στην Άνδρο και στην Αθήνα και με πρωταρχικό σκοπό την προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ σημαντική εκδοτική δραστηριότητα γύρω από την τέχνη. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και προκειμένου να συμβάλλει στην πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια του κοινού και των χρηστών των Δημόσιων Βιβλιοθηκών διέθεσε ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του Ιδρύματος σε Βιβλιοθήκες που εκδηλώσανε μετά από αλληλογραφία το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Η Βιβλιοθήκη μας στην εκπνοή μιας δύσκολης χρονιάς τόσο από πλευράς πανδημίας, αλλά και λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει με την καθυστέρηση ορισμού εφορευτικού συμβουλίου, είχε τη χαρά να γίνει αποδέκτης αυτή της πολύ αξιόλογης δωρεάς από το Ίδρυμα Γουλανδρή. Οι 52 κατάλογοι, ελληνόγλωσσοι κα ξενόγλωσσοι που αναφέρονται σε σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους αλλά και σε ενδιαφέρουσες θεματολογικές εκθέσεις που οργάνωσε το Ίδρυμα την τελευταία κυρίως εικοσαετία, έρχονται να προστεθούν σε ένα μακρύ κατάλογο βιβλίων τέχνης που διαθέτει η συλλογή μας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δωρεές τέτοιων εκδόσεων, ειδικά για Βιβλιοθήκες με μικρούς προϋπολογισμούς, είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνουν την ευκαιρία εμπλουτισμού της συλλογής με σπουδαία τεκμήρια σε τομείς όπως η τέχνη, που προσελκύει ιδιαίτερο αναγνωστικό ενδιαφέρον για μια μεγάλη κατηγορία κοινού μαθητές, (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, φιλότεχνους, καλλιτέχνες κλπ).

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τίτλους από τη δωρεά:

ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΔΩΡΕΑΣ

Οδυσσέας ΕΛΥΤΗΣ 1992

Ο Μύθος της γυναίκας στην Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική 2001

Joan MIRO: Στην τροχιά του φανταστικού 2002

Pablo PICASSO και Ελλάδα 2004

ΠΑΙΔΙΚΟ Π.ΤΕΤΣΗΣ: Θάλασσα 2006

Ι. ΜΟΡΑΛΗΣ Μια ανίχνευση 2008

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΓΚΙΚΑΣ Ένας συγχρονισμένος αιώνιος 2011

ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος 2017

ΜΥΤΑΡΑΣ Δημήτρης 2018

Dico Byzantios Ανεικονισμός & Παραστατικότητα 2019

Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς 2020

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για τις Βιβλιοθήκες και όσοι ενδιαφέρονται για τις δράσεις της και για τη συλλογή της μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης www.vivllamias.gr

Τον ηλεκτρονικό κατάλογο της συλλογής https://lamialib.openabekt.gr/

Στοιχεία επικοινωνίας, 2231067208  liblam1@otenet.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.