Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

“Γεμάτη” Εργαστήρια η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λαμίας – Πλούσιο πρόγραμμα!

Kαλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας συμμετέχει κι αυτό το καλοκαίρι στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, η οποία διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Φέτος, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, ζούμε μέσα στο απέραντο σύμπαν και όλοι μαζί μετράμε τα αμέτρητα, εξηγούμε τα ανεξήγητα και αναζητούμε απαντήσεις για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας αλλά και όσα δεν μπορούμε να δούμε.

Με σύνθημα “Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…” και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη μας θα μετατραπεί σε κυψέλη εξερεύνησης και δημιουργικότητας. Σας προσκαλούμε σε μια περιπλάνηση για να κάνουμε τον δικό μας γύρο του κόσμου και να ξετυλίξουμε το νήμα της ζωής στον πλανήτη….

Η ΚΕ2024 με τίτλο “Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…”, θα ξεκινήσει στη ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Λαμίας στις 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Το αρχικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

18 Ιουνίου, Τρίτη (10:00 – 12:00) «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…»(Γιορτή Έναρξης)

Ποιος θα σώσει τη Γνώση φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,  με συμμάχους τα δέντρα, τα σύννεφα και τη Σελήνη, θα ταξιδέψουμε  από τη Γη ως τον ουρανό, θα περιπλανηθούμε μέσα στο σύμπαν και θα κάνουμε τον δικό μας  γύρο του κόσμου, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη! Μοναδική αποστολή μας η διάσωση της Γνώσης! (Υπεύθυνοι δράσης: Ομάδα Βιβλιοθήκης, ηλικίες 6+).

 

20 Ιουνίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)  «Ζουζούνια παντού!!!»  

Καλοκαίρι χωρίς ζουζούνια γίνεται; Σε αυτό το εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε τον απίστευτο κόσμο των εντόμων, ανακαλύπτουμε την ομορφιά του και δημιουργούμε αξέχαστες εμπειρίες, σε μια γιορτή για τη φύση.

(Υπεύθυνη δράσης: Σπανού Ντίνα, ηλικίες 6+).

 

25 Ιουνίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  «Η αρμονία των πλανητών»

Τι βλέπεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Πλανήτες, Φεγγάρια, Αστέρια!! 4,3,2,1, Πυρ!!! Εμπρός εξερευνητές των πλανητών! Το ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα ξεκινά! (Όμιλος Αστρονομίας του 6ου ΓΕΛ Λαμίας σε συνεργασία με την υπεύθυνη βιβλιοθήκης, ηλικίες 8+).

 

27 Ιουνίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)  «Αν ήμουν δέντρο…!!!»

Μπορείς να φανταστείς πόσο μοιάζει ένα παιδί με ένα δέντρο; Στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία  εμπνεόμαστε από τον μαγικό κόσμο των δέντρων, εξερευνούμε τη γνώση που κρύβεται στις ρίζες τους και ανακαλύπτουμε τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο. Τελικά, μήπως είσαι δέντρο και δεν το ξέρεις; (Υπεύθυνη δράσης: Κανέλλου Αρετή , ηλικίες 7+).

 

2 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  «Συννεφο-ιστορίες!!!»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες ψηλά στον ουρανό; Μήπως έτυχε να δεις κάποιο ψάρι να κολυμπάει ή έναν κροκόδειλο να κάνει ηλιοθεραπεία; Φέτος το καλοκαίρι, εξερευνούμε τον κόσμο των σύννεφων, δημιουργούμε τους δικούς μας συννεφο-ήρωες και φτιάχνουμε συννεφένιες ιστορίες που απλώνονται σαν λευκό πέπλο πάνω από τον ουρανό της βιβλιοθήκης. (Υπεύθυνη δράσης: Τσούμα Κωνσταντίνα, ηλικίες 7+).

 

4 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00)  «Το ταξίδι της επιβίωσης Α΄!!!»

Σε αυτό το εργαστήριο θα ακολουθήσουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης και στην  προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. (Υπεύθυνη δράσης: Σκουρτιά Κωνσταντίνα, ηλικίες 8+).

 

9 Ιουλίου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  «Ένας κόσμος στα πόδια μου!!!»

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για το πλήθος των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας; Ποια πλασματάκια μπορεί να ζουν και  να αναπτύσσονται μέσα στο μαλακό χώμα; Πάμε να τα παρατηρήσουμε, να θαυμάσουμε τον μικρό τους κόσμο και να  ανακαλύψουμε την αξία της ζωής, όσο μικρή και αν μας φαίνεται. (Υπεύθυνος δράσης: Σταυρόπουλος Γιώργος, ηλικίες 7+).

 

11 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) «Η καλοσύνη των ανθρώπων!!!»

Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.  (Υπεύθυνη δράσης: Κανέλλου Αρετή, ηλικίες 8+).

 

16 Ιουλίου, Τρίτη (10:00 – 12:00) «Το ταξίδι είναι που μετράει!!!»

Έχουμε τον χάρτη, έχουμε την παρέα, πάμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι; Σε αυτό το εργαστήριο θα σχεδιάσουμε ένα ταξίδι όσο μακρινό θέλουμε, με όσους σταθμούς επιθυμούμε και θα μάθουμε τα πάντα για τη διαδρομή. Εξάλλου, το ταξίδι είναι που μετράει! (Υπεύθυνος δράσης: Πιλάτος Σπύρος, ηλικίες 8+)

 

18 Ιουλίου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) «Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω!!!»

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Σύμπαν! Τα παιδιά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία μιας σεληνιακής πέτρας που ταξίδεψε από τη Γη στη Σελήνη και επέστρεψε μετά από  δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στη Γη! Μαθαίνουν για τα Σεληνιακά πετρώματα και γράφουν τις δικές τους  Φεγγαρο-ιστορίες!! (Υπεύθυνη δράσης: Γκόγια Εύη, ηλικίες 8+).

 

27 Αυγούστου, Τρίτη (10.00 – 12.00)  «Το ταξίδι της επιβίωσης Β΄!!!»

Στο δεύτερο εργαστήριο θα συνεχίσουμε το ταξίδι της επιβίωσης και με τα εφόδια και τις εμπειρίες μας θα φτιάξουμε το βιβλίο με το ταξίδι της δικής μας  επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς. (Υπεύθυνη δράσης: Σκουρτιά Κωνσταντίνα, ηλικίες 6+).

 

29 Αυγούστου, Πέμπτη (10.00 – 12.00) «Η επιστήμη είναι παντού!!!»

Μπορείς να πεις με σιγουριά αν το αυγό είναι φρέσκο …πριν το φας; Αν το λεμόνι βυθίζεται ή επιπλέει; Πίσω από κάθε ερώτημα που διατυπώνεις, κάθε παρατήρηση που κάνεις υπάρχει μία επιστημονική απάντηση. Σε αυτό το εργαστήριο θα κάνουμε την αρχή για να αναζητάς την επιστήμη κάθε στιγμή. (Ομάδα μαθητών σε συνεργασία με υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, ηλικίες 8+).

 

3 Σεπτεμβρίου, Τρίτη (10.00 – 12.00) «Όσα φέρνει ο άνεμος!!!»

Μπορείς να δεις τον άνεμο; Μπορείς να τον νιώσεις; Πόσα μπορεί, αλήθεια, να φέρει ο άνεμος; Φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα δούμε τα αόρατα, θα νιώσουμε όσα δεν βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο για δημιουργήσουμε κίνηση και μουσική, σε ένα εργαστήρι που…φυσάει! (Υπεύθυνη δράσης: Καλλέργη Γεωργία, ηλικίες 7+).

 

5 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη  (10.00 – 12.00)  «Δράση τώρα!!!»

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε “Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;”. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή! (Υπεύθυνη δράσης: Σπανού Ντίνα, ηλικίες 8+).

 

6 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή  (10.00 – 12.00)  Γιορτή Λήξης!!!

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν το τέλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την ΚΕ2025. (τελετή λήξης με όλους τους υπεύθυνους των δράσεων και με όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη ΚΕ24).

 

Στη σελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ. Λαμίας θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τα προγράμματα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2024.

Για να κλείσετε θέση στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης τις ώρες 09.00 – 14.00 στο τηλέφωνο της Βιβλιοθήκης 2231067208 (εσωτ. 1 και 2), ηλεκτρονικά μέσω mail στο liblam1@otenet.gr και vivllamias@sch.gr  ή στο χώρο της Βιβλιοθήκης Αινιάνων 6 Λαμία.

Στα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα έρχονται στη “Χώρα” μέσα από την μουσική παράσταση “Maçka Radif -Christos Kaliontzidis Trio”

  Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, στον Τόπο Τεχνών «Χώρα», στα Λελέικα Υπάτης, στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Οίτης, φιλοξενούμε την ξεχωριστή μουσική παράσταση «Maçka...

Με Νίκο Οικονόμου και τον Θρύλο Μπάνε Πρέλεβιτς ολοκληρώθηκε το 4ο Basketball camp στη Λαμία – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2024 στο Χαλκιοπούλειο Λαμίας το 4ο Basketball camp με τον coach και αγαπημένο πρωταθλητή Νίκος Οικονόμου  και...

Λαμία: Η ΠΕΨΥκΚΑ αναζητά συνεργάτες στις ειδικότητες Νοσηλευτή & Υπαλλήλου Γενικών Καθηκόντων

  ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (Αρ. πρ. 04/2024) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου « Λειτουργία Οικοτροφείου "ΑΝΟΙΞΗ" για 15 χρόνιους...

Απολαύσαμε ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στο Φεστιβάλ Καντίνας Λαμίας 2024!

Με μεγάλη επιτυχία και ενθουσιασμό ξεκίνησε χθες το Φεστιβάλ Καντίνας στη Λαμία, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 13 Ιουλίου. Από τις πρώτες...