Αρχική Εκδηλώσεις Kite Surf: Τι διαφοροποιεί τις Ράχες από άλλα kite spots; Συνέντευξη με...

Kite Surf: Τι διαφοροποιεί τις Ράχες από άλλα kite spots; Συνέντευξη με τον Β. Μιχολίτση (Φωτογραφίες)

Photo credit: Steve Bessas

Η Ελλάδα φημίζεται για τα spots της για kite και τα Sweet Sessions. Σήμερα θα δούμε ένα spot με τις ιδανικές συνθήκες και το θερμικό να παίρνει φωτιά μέσα από τα μάτια ενός παλιού kitα με χρόνια εμπειρία στην πλάτη του και συμβουλές που αξίζει να ακουστούν.

Απολαύστε λοιπόν μια συνομιλία που είχα με τον Βασίλη Μιχολίτση γνωστός και ως dude, από γνωστούς και φίλους, με θέμα το kite και βεβαίως το αγαπημένο μας spot Surf Camp Raches.

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου

Πώς σου ήρθε η ιδέα για το σποτ? γιατί εδώ? Ήξερες οτι θα έχει την επιτυχία που απέκτησε?
– Οι ράχες γενικότερα ήταν ένα μέρος που ερχόμασταν για kite επειδή ξέραμε ότι έχει αέρα από παλιούς windsurfάδες και δουλεύει κάθε μέρα με θερμικό.
Έτσι αποφασίσαμε κάπου στο 2006-7 να ερχόμαστε εδώ για kite. Όσο στο αν θα έχει επιτυχία ίσως φταίει και στο ότι πίστεψα πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό οπότε θεώρησα ότι θα υπάρχει μια επιτυχία ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού. Τέλος όποιος έρχεται θέλει να ξανα έρθει σίγουρα.

Πως ξεκίνησες εσυ το kite και πως έμαθες, γιατί δεν είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα τόσο έντονα?
– Kite ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2006, ήταν μια χρονιά που δεν είχε χιόνι και δεν είχα τι να κάνω οπότε μπήκα στο ίντερνετ είδα το kite και αποφάσισα ότι αυτό είναι το άθλημα που θέλω γιατί μπορώ να το κάνω όλο το χρόνο στην Ελλάδα και δεν θα
περιμένω να χιονίσει. Το γεγονός ότι δεν είναι διαδεδομένο πολύ, δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο, αρκετος κόσμος ξέρει τι είναι το kite και πως λειτουργεί. Σίγουρα δεν έχει σωστή άποψη διότι διαβάζει στο ίντερνετ πληροφορίες χωρίς νόημα και ταυτόχρονα το θεωρούν επικίνδυνο, πιστεύω δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση αλλά
ξέρουν το τι είναι.

Είναι ακριβό άθλημα?
– Δεν θα το χαρακτήριζα ως ένα ακριβό άθλημα διότι με ενα αρχικό Budget (δηλαδή τα μόνα έξοδα που έχεις είναι ο εξοπλισμός) που κρατάει αρκετά χρόνια αν τον προσέχεις, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα άθλημα όπως όλα τα άλλα. Ισως να το
θεωρούσα και οικονομικό άθλημα στις μέρες μας, όλο τα άλλα χόμπι που έχουν εξοπλισμό, νομίζω ότι είναι πιο ακριβά και σίγουρα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα γιατί στην παραλία στην Ελλάδα πας ούτως ή άλλως απλά πας εκεί που έχει αέρα.

Ποιό είναι το όνειρο σου για το μαγαζί εδώ?
– Το όνειρο μου για το μαγαζί εδω δεν ξέρω ποιό είναι. Νομίζω έχω σταματήσει να ονειρεύομαι και απλά ζω στην παραλία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το kite?
– Αντηλιακό, μαγιο, καλή διάθεση και να έρθει στις Ράχες.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος στα πρώτα του βήματα?
– Αυτή την ερώτηση μπορώ να την απαντάω για μέρες νομίζω, σίγουρα κάποιος που μόλις ξεκίνησε kite δεν πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό πριν κάνει μαθήματα και όταν ξεκινήσει μαθήματα να μην ακούει κανέναν για το τι, πως, κλπ αν μπορεί να συνεχίσει, ή για τα λάθη που κάνει, κάθε ένας κάνει διαφορετικά λάθη, σίγουρα
μαθαίνουμε από αυτά για αυτό και δεν μπορείς να ρωτήσεις κάποιον φίλο σου που απλά έμαθε kite με κάποιον άλλο, μόνο ο δάσκαλος σου μπορεί να σου πει τι μπορείς να κάνεις για να γίνεις καλύτερος την επόμενη φορά.

Έχεις κάποιον ώς είδωλο?
– Υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που έχουν αφήσει ιστορία στο χώρο του kite όπως είναι ο Liam Whaley, νομίζω το είδωλο μου είναι ο Γιάννης ο Ταμβάκης, θα έλεγα ο μοναδικός Έλληνας που πιστεύω έχει αφήσει ιστορία στο kite από τους παλιούς. Σίγουρα το είδωλο μου είναι ο Γιάννης ο Ταμβάκης και μετά ο Liam Whaley.

Τι έχεις να πεις σε όλους τους νέους που ξεκινάνε τώρα?
– Εχω να πω ότι το kite δεν είναι απλά ένα άθλημα, είναι ένας τρόπος ζωής και όποιος μπαίνει στον χώρο θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι απλά δεν ξεκίνησε ένα χόμπι αλλα έχει αλλάξει λίγο ο τρόπος σκέψης του προς το νερό, τη θάλασσα, τον σεβασμό
πρός το περιβάλλον και ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία της φύσης. Πάνω απ’ όλα να σέβεται τη θάλασσα.

Τι σου άρεσε, γιατί το προτιμάς από όλα τα άλλα σπορ?
– Αυτό που με κέρδισε είναι η ελευθερία που σου παρέχει το άθλημα, το γεγονός ότι δεν εξαρτάται η βόλτα σου απο κάποια βάρκα κλπ, είναι που έχει να κάνει με την φύση και αυτό είναι που σε φέρνει πιο κοντά.

Το πιο δύσκολο περιστατικό που σου έχει τύχει?
– Περιστατικά που μου έχουν τύχει δύσκολα είναι πάρα πολλά, κάποια ίσως να μην τα ξεχάσω και ποτέ, από σοβαρούς τραυματισμούς, χτυπήματα και δύσκολες καταστάσεις. Το χειρότερο που μου έχει συμβεί ήταν στην Πάρο το 2013 όταν είχα
πέσει από ένα άλμα και είχε κλειδώσει ο αετός και ο αετός έστριβε και εγώ ήμουν μες στο νερό και όσο πήγαινα βυθιζόμουν, μέχρι που ο αετός έπεσε στο νερό και σταμάτησε να τραβάει και έτσι ξανα κατάφερα να βγω στην επιφάνεια.. ήταν κάποια
δευτερόλεπτα που απλά πίστευα ότι δεν θα ξαναβγώ ποτέ μέσα από το νερό.

Τι διαφοροποιεί τις Ράχες από άλλα kite spots?
-Το spot είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας διότι παρόλο που είναι σε μια μικρή παραλία, έχει δύο-τρία σημεία που μπορείς να κάνεις kite με διαφορετικές συνθήκες. Υπάρχει το offshore όπου μπορείς να κάνεις πολύ καλό freestyle γιατί το νερό είναι λαδιά, δεν έχει καθόλου κύμα και βολεύει στις φιγούρες. Υπάρχει επίσης και το πίσω μέρος που είναι sight on και μπορείς να κάνεις μαθήματα ώστε να βγαίνεις πάνω στην παραλία και να μην είναι επικίνδυνο και ο αέρας είναι υπερβολικά σταθερός. Επίσης είναι τόσο μεγάλος ο κόλπος που μπορεί να φιλοξενήσει πάρα πολύ κόσμο και πολλούς μαθητές. Γενικότερα, είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς τους αρχάριους και όχι μόνο.

Τέλος, θα θέλαμε λίγα πράγματα για εσένα και το kite…
– Είναι ένα χόμπι με το οποίο κόλλησα από την πρώτη στιγμή, έκανα kite σαν μανιασμένος χωρίς να υπάρχει αύριο. Βέβαια οι Ράχες με βοήθησαν να εξελιχθώ στον τρόπο που κάνω kite, στο πως να εκπαιδεύω κόσμο με αποτέλεσμα να γίνω καλύτερος δάσκαλος. Οι Ράχες πλέον είναι το σπίτι μου, είναι ένα μέρος που με εξέλιξε στην δουλειά και στον τρόπο σκέψεις μου. Τέλος είναι ένας στόχος ζωής να φέρω τουρίστες στο χωριό, με τις Ράχες ως ένα ανερχόμενο spot που έχει πολλά ακόμα να δώσει στον κόσμο και στην τοπική κοινωνία. Οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο είναι το όνειρο κάθε καϊτά ο οποίος σκέφτεται ένα καλό session και ένα sunset κατακόκκινο με τέζα καλό αέρα.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου (Connie)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.