Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

“Στον λόφο με τα κρυμμένα μυστικά” – Β’ φάση αρχαιολογικού προγράμματος στην Ακρολαμία (ΦΩΤΟ/video)

Με όραμα να εντοπισθεί το ανακτορικό οικοδόμημα της μυκηναϊκής περιόδου στον λόφο της Ακρολαμίας και να καταστεί η Λαμία το πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του πενταετούς προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας στην Κοιλάδα του Σπερχειού και το Κάστρο της Λαμίας.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Μag24 ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος Χριστοφίλης Μαγγίδης μίλησαν για τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος και τα μελλοντικά εγχειρήματα σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπους μας, ενός τόπου που  “συμπυκνώνει την ιστορία των τελευταίων 4000 ετών“, την προσέλκυση επισκεπτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά  “Είναι μια καταπληκτική προσπάθεια. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά τα ευρήματα είναι πολύ, πολύ ενθαρρυντικά.Φέτος εντοπίσθηκαν πολλοί οικισμοί της μυκηναϊκής περιόδου στην Κοιλάδα του Σπερχειού, παράλληλα με την ανασκαφή που διεξάγεται στον λόφο της Ακρολαμίας”

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης αναφέρθηκε στον διττό στόχο του ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας σε συνεργασία με τέσσερα (4) Πανεπιστήμια (Dickinson College, Θεσσαλονίκης, Θράκης και Πελοποννήσου) με τη χορηγία του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Λαμιέων: α. επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα προς εντοπισμό νέων θέσεων στην Κοιλάδα του Σπερχειού για την κατανόηση της πολιτικής γεωγραφίας και της χωροταξικής κατανομής των οικισμών και νεκροταφείων σε σχέση με το παλαιοπεριβάλλον και β. εντοπισμό του ανακτορικού κέντρου στο λόφο της Ακρολαμίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως αυτές προκύπτουν, από την αρχαιολογική και γεωφυσική έρευνα και τη μελέτη παλαιότερων ανασκαφικών τομών το Κάστρο της Λαμίας “η Ακρολαμία, ένας καταπληκτικός χώρος μεγάλης στρατηγικής σημασίας έχει όλα τα εχέγγυα για κάτι πολύ σημαντικό. Προχωράμε σιγά, σταθερά, αποφασιστικά και με συγκρατημένη αισιοδοξία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης.

Δείτε το Video:

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ