Αρχική Μουσική Σήμερα στη ΛΑΜΙΑ: Βραδιά χορωδιακής μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο – Αφιέρωμα στον...

Σήμερα στη ΛΑΜΙΑ: Βραδιά χορωδιακής μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο – Αφιέρωμα στον Αλ. Αινιάν

Από την 1η Χορωδιακή συνάντηση «Αλ.Αινιάν» το 2017. Στη σκηνή το Χορωδιακό ΅εγαστήρι Λαμίας με τον μαέστρο Θύμιο Τζοβανάκη στο κέντρο. Φωτο: Δημήτρης Ανάγνου

Σχήματα από όλη την Ελλάδα θα μας ταξιδέψουν μελωδικά σε μιαν άλλη εποχή…

Το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη και την τεράστια προσφορά του μουσικού και μαέστρου Αλέξανδρου Αινιάν και με στόχο την προώθηση της ποιοτικής χορωδιακής μουσικής, διοργανώνει την 2η «Χορωδιακή Συνάντηση Α.Αινιάν», υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων.

Το χορωδιακό φεστιβάλ «Αλέξανδρο Αινιάν» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 , στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 7.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι χορωδίες: Πάτρας, Καβάλας, Μεταμόρφωσης αττικής και το Χορωδιακό Εργαστήρι Λαμίας

Λίγα λόγια για τον Αλέξανδρο Αινιάν

 Ο ανεπανάληπτος   μαέστρος  χορωδιών  και συνθέτης Αλέξανδρος Αινιάν (1910 – 1983)  καθηγητής  του Εθνικού Ωδείου υπήρξε  δάσκαλος δεκάδων  Ελλήνων μουσικών. Για  τη δραστηριότητά  του  ο Αινιάν   χαρακτηρίστηκε    μάγος της   χορωδιακής αρμονίας.

Το 1959   ο Αλέξανδρος Αινιάν ανέλαβε τη διεύθυνση  του  Δημοτικού Ωδείου Λαμίας που  ιδρύθηκε το 1938 ως παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, με πρώτο διευθυντή τον μεγάλο μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη,  πέμπτο κατά σειρά ίδρυσης στον ελλαδικό χώρο. Τότε με τον Αινιάν   αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ η Δημοτική Χορωδία Λαμίας εκείνα τα χρόνια έφτασε σε αξιοζήλευτο επίπεδο και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στο   Δημοτικό Ωδείο  Λαμίας  η αίθουσα Συναυλιών  φέρει  το όνομά του «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας. 

Ακούστε πιο κάτω μια σπάνια ηχογράφιση της Χορωδίας Λαμίας στο έργο του Α.Αινιάν «Η Ηχώ». Διευθύνει ο Αλ.Αινιάν. Η ηχογράφηση έγινε μεταξύ 1960-63 με τα ερασιτεχνικά μέσα της εποχής. Η μπομπίνα σώθηκε και υπάρχει στο αρχείο του Θέμη Ροδίτη (Πηγή)

Στο παρακάτω απόσπασμα από την ταινία «Μπετόβεν και μπουζούκι», έχουμε την χαρά να θαυμάσουμε τον μεγάλο μουσικό και μαέστρο Αλέξανδρο Αινιάν, με τη χορωδία του Δήμου Πειραιά.

Πηγή:koutouzis.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.