Αρχική Υγεία Μ. Θεοδωρίδου: “Μην παραμελείτε να κάνετε τα άλλα εμβόλια εξαιτίας του κορονοϊού”

Μ. Θεοδωρίδου: “Μην παραμελείτε να κάνετε τα άλλα εμβόλια εξαιτίας του κορονοϊού”

 

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα της προληπτικής ιατρικής και των προγραμματισμένων εμβολίων που αφορούν σε ασθένειες πλην το κορονοϊού και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να τα παραμελούμε.

Αναλυτικότερα είπε η κα Θεοδωρίδου:

Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας και αποσυντόνισε πολλές δραστηριότητες, όπως και υποχρεώσεις μας.

Ένας τομέας που επηρεάστηκε αρνητικά ήταν η προληπτική ιατρική και θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των εμβολιασμών. Γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός από τον εμβολιασμό κατά της Covid, υπάρχουν εμβόλια τα οποία πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά.

Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, ότι στην περίοδο της επιδημίας Covid, ίσως διότι και οι μετακινήσεις είναι περιορισμένες, ίσως διότι υπάρχει και μία ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως είναι η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρ, το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ότι αυτά τα εμβόλια πρέπει να γίνονται και να μην παραμελούνται.

Η σύσταση που υπάρχει είναι αυτά τα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός, πάλι τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επομένως, οι ενήλικες θα πρέπει να θυμηθούν ποια εμβόλια τούς έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που ανέφερα

Για τα παιδιά, ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες, ούτως ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργηθούν κενά.

Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της επιδημίας της Covid και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Και επειδή αναφέρθηκα στα εμβόλια τα κοινά, τα γνωστά, που περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα στη χώρα μας όλων των λοιμωδών νοσημάτων, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο θέμα του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τα παιδιά.

Το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA εμβόλιο, έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Έτσι, για τις περιπτώσεις που τα παιδιά, οι έφηβοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.

Για τα φυσιολογικά, τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα ή για μικρότερες ηλικίες, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες – έχουν αρχίσει μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών – αλλά ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορονοϊού στα παιδιά, δεν είναι στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους θα εφαρμοστεί το εμβόλιο του κορονοϊού στην παιδική ηλικία.

Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων του κορονοϊού είναι πάρα πολύ γρήγορες, τόσο που αν κανείς δεν ανοίξει βιβλίο ή ίντερνετ δύο ημέρες να κινδυνεύει να έχει μείνει πίσω στη γνώση.

Ποια είναι τα σημαντικά σημεία που αφορούν στα εμβόλια για τον κορονοϊό αυτές τις τελευταίες τρεις ημέρες. Το ένα είναι η διαπίστωση, μετά από μελέτη, ότι το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA εμβόλιο, το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους υπεύθυνους για τα logistics σε όλες τις χώρες, με την ανάγκη που υπάρχει να διατηρείται στη βαθιά κατάψυξη, φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δηλαδή σε θερμοκρασίες σαν του οικιακού ψυγείου.

Αυτό είναι κάτι που η εταιρεία ήδη το έχει υποβάλλει προς αξιολόγηση στο FDA και αναμένεται η πιθανή μεταβολή του χαρακτηριστικού.

Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι σημαντική δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι εύκολο να διακινηθεί, δεν είναι εύκολο να διατεθεί σε περιοχές ή και χώρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Εκτός όμως από αυτό το καλό νέο για το θέμα του εμβολίου, ότι γίνεται πιο εύχρηστο, υπάρχουν και δημοσιεύσεις από μελέτες που γίνονται στη χώρα μοντέλο μελέτης των εμβολίων, που είναι το Ισραήλ.

Με δημοσίευση στο Lancet υπό τη μορφή της επιστολής, δηλαδή δεν είναι μια μελέτη ακόμη που έχει υποστεί την πλήρη ανασκόπηση από τους ειδικούς, φαίνεται ότι σε 9.000 υγειονομικούς που μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 85%, 15 έως 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή με την πρώτη δόση. Και όχι μόνο είναι αποτελεσματικό 25% προλαμβάνοντας τη συμπτωματική νόσο, αλλά και κατά 75% προλαμβάνοντας την ασυμπτωματική νόσο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται. Θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλες μελέτες, αλλά βάζει μια καινούργια διάσταση στο θέμα της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Πάντα όσοι ασχολούνται με τα εμβόλια είναι ευτυχείς όταν ένα εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει άμεσα, προστατεύει αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά προστατεύει και το περιβάλλον.

Επομένως, εάν επαληθευθεί το υψηλό ποσοστό αυτό της μείωσης της διασποράς του ιού με την μείωση των ασυμπτωματικών φορέων, θα μπούμε σε μια άλλη προοπτική για την αποδοτικότητα, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τώρα, ο καιρός περνάει. Η επιδημία είναι μαζί μας. Οι αντοχές όλων μας έχουν μειωθεί. Και το κύριο ερώτημα είναι, και εύλογο, τι θα γίνει στο μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον;

Εκατό ειδικοί, επιδημιολόγοι, ανοσολόγοι, εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το τι προβλέπουν για το μέλλον, βασισμένοι βέβαια στην εμπειρία τους και στην επιστήμη τους.

Αυτό που ήταν ξεκάθαρο, η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο Nature, ήταν ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι το ανέφικτο. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει όπως έγινε μετά βέβαια από 200 χρόνια για τον ιό της ευλογιάς.

Όμως, μπορεί ο ιός, ο κορονοϊός, να παραμείνει μαζί μας, να συμβιώσει ειρηνικά, χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας απειλεί και αυτό, βέβαια, θα επιτευχθεί με την φυσική νόσηση, την ανοσία, δηλαδή, που θα αποκτήσουμε από την φυσική νόσηση και από τον εμβολιασμό.

Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας. Να γίνει ενδημικός ίσως, αλλά αβλαβής για την οικουμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.