Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ο Λαμιώτης Τάσος Αυγεραντώνης μάς μιλάει για το βιβλίο του “Μας πήρε και μας σήκωσε” – Κερδίστε αντίτυπα!

 

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Τάσου Αυγεραντώνη είναι το βιβλίο “Μας πήρε και μας σήκωσε” το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα με ήρωα έναν 80χρονο. Μια απίστευτη ιστορία που σπάει τις νόρμες!

Το MAG24 και o Τάσος Αυγεραντώνης κάνουν δώρο σε 3 τυχερούς/ές από ένα αντίτυπο του πρώτου του βιβλίου «Μας πήρε και μας σήκωσε». 

Μπείτε στο Instagram και ακολουθήστε τα βήματα για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MAG24 Online Magazine (@mag24gr)

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο γέρος τα έχει όλα: λεφτά, σπίτια, αυτοκίνητα, πισίνες. Ακόμα και ψησταριά με bluetooth έχει ο τύπος. Παρ’ όλ’ αυτά, μια μέρα αποφασίζει να ανέβει στην ταράτσα. Το όλο πράγμα, ωστόσο, δεν πάει όπως το φαντάζεται. Πού να το περιμένει άλλωστε; Αυτός μια ρημάδα ομπρέλα πήγε να ανοίξει και έγινε χαμός! Από κει και μετά ξεκινάει το γλέντι.

Καυτή έρημος, εμπόλεμες ζώνες, τροπικές ζούγκλες, ακόμη και στο Θιβέτ θα φτάσει η χάρη του. Κάθε μέρος στο οποίο “ξεβράζεται” κρύβει τις δικές του ιστορίες, τα δικά του μυστικά. Και πάντα, με κάποιον περίεργο τρόπο, ίσως και κομματάκι γελοίο, ο γέρος όλο και καταφέρνει και χώνει τη μύτη του μέσα σε όλα αυτά.

Μα δεν το θέλει ο καψερός! Αυτή η άτιμη η ομπρέλα τα φταίει όλα. Όμως δεν γίνεται και να την αποχωριστεί.

Έτσι, αναγκαστικά γλιστράει ξέφρενα στην ατέλειωτη τσουλήθρα της πιο τρελής περιπέτειας, προσπαθώντας να επιβιώσει. Συνομιλίες που αποκλείεται να έγιναν· γνωριμίες με σοφούς· γνωριμίες με άγρια θηρία· φωνές που τον κυνηγάνε· οπλισμένοι αντάρτες· μέχρι και χώρες που δεν ξέρει κανείς ότι υπάρχουν. Όλα τα ‘χει ο μπαχτσές!

Στο τέλος όμως ποιος μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια απ’ όλα αυτά; Δύσκολο πράγμα η αλήθεια – ιδίως όταν σε αναγκάζει να την παραδεχτείς. Ένα είναι το σίγουρο: ακόμα και οι πιο απίστευτες ιστορίες μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο νομίζουμε.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο μέσα από τα λόγια του συγγραφέα:

Διαβάζοντας το μυθιστόρημά σου, με τίτλο «Μας πήρε και μας Σήκωσε», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος, δε σου κρύβουμε πως εντυπωσιαστήκαμε. Μπήκαμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε κι άλλα βιβλία σου και διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για την πρώτη σου συγγραφική απόπειρα.  Ασχολείσαι σε επαγγελματικό βαθμό με τη συγγραφή, ήθελες από πάντα να γίνεις συγγραφέας ή απλά προέκυψε;

Δεν είχα τολμήσει να το σκεφτώ καν. Μια φορά, πριν 2-3 χρόνια που είχε περάσει μια φευγαλέα σκέψη από το μυαλό μου, την είχα διώξει με τις κλωτσιές. Θεωρούσα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο. Και είχα δίκιο. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω καν για να γράψεις ένα καλό βιβλίο. Μιλάω απλά για να καταφέρεις να ξεκινήσεις να γράφεις και να τελειώσεις ένα βιβλίο. Κάποια στιγμή, διάβασα μια στατιστική, που έλεγε ότι από τους 100 που ξεκινούν να γράψουν ένα μυθιστόρημα, μόνο οι 3 το τελειώνουν και από αυτούς μόνο μισός θα καταφέρει να το εκδώσει. Καταλαβαίνεις για τι παλούκι μιλάμε.

Πότε γεννήθηκε μέσα σου η ιδέα για το μυθιστόρημα «Μας πήρε και μας Σήκωσε»; Τι  ήταν αυτό που σε παρακίνησε  και μπήκες στη διαδικασία να γράψεις το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η ανάγκη. Αν διαβάσει κάποιος την αφιέρωση στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, θα καταλάβει. Ήμουν άνεργος κάμποσους μήνες και ώρες-ώρες ένιωθα ότι χρόνος περνάει δίπλα μου και μου κάνει κ@λοδ@χτυλο φεύγοντας.  Δε φαντάζεσαι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να γεμίσει μια μέρα. Ούτε εγώ το φανταζόμουν. Και δοκίμασα και ένα σωρό πράγματα. Μόνο ασκήσεις τοκετού δεν έκανα. Όλα τα άλλα τα έκανα. Καλισθενική γυμναστική δοκίμασα, εθελοντισμό, πολεμικές τέχνες, σεμινάρια… ο,τι θες και μπορείς να φανταστείς. Μου πήρε κάμποσο καταλάβω ότι το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν γέμιζε η μέρα μου, αλλά εγώ. Τότε ξεκίνησα να γράφω.

Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ή ιδέα που πυροδότησε μέσα σου την ανάγκη να  δημιουργήσεις όλους αυτούς τους φανταστικούς χαρακτήρες και να σκαρώσεις μια πλειάδα από τόσο συναρπαστικές περιπέτειες;  Η βασική πλοκή τριγύριζε στο μυαλό σου, είχες σκεφτεί τι θα γράψεις;

Δε είχα την παραμικρή ιδέα. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρω να γράψω, αφού δεν το είχα κάνει ποτέ. Τότε, είπα στον εαυτό μου : «κάτσε κάτω να γράψεις μια γραμμή. Άμα δε μπορέσεις να γράψεις μια γραμμή δεν κάνεις ρε φίλε, παράτα το». Κάθισα να γράψω την πρώτη γραμμή και σηκώθηκα 4 μήνες μετά.

Οι ιστορίες που έχεις πλάσει δεν φαίνεται να είναι τυχαίες, ούτε καλλιτεχνικά αφηρημένες. Διαθέτουν διδακτικό χαρακτήρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Οι ήρωες και οι ηρωίδες σου επίσης είναι αρκετά επιμελημένοι ως χαρακτήρες.  Αυτή σου η επιλογή έχει να κάνει με μία συνειδητή συγγραφική επιλογή που αποτυπώνει και μέρος από τα βιώματά και τους προβληματισμούς σου ή όχι;

Και ναι και όχι. Σίγουρα το βιβλίο περιέχει ένα κομμάτι από εμένα και τα βιώματά μου, αλλά είναι πολύ μικρότερο από όσο φαντάζεσαι. Σου το λέω αυτό γιατί είναι κάτι που εξέλαβα και από πολλούς γνωστούς μου που το διάβασαν. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, τα περισσότερα απλά τα φαντάστηκα. Απλά, νομίζω ότι για κάποιο λόγο, είναι πιο εύκολο στους ανθρώπους να πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο τα έζησες ή συνδέονται όλα αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο με σένα τον ίδιο. Ίσως, αυτό να συμβαίνει επειδή έτσι νιώθουν και μια ανακούφιση στην ιδέα ότι αυτό που διάβασαν είναι λίγο πιο αληθινό. Βέβαια, το ότι κάτι το φαντάστηκες, δε σημαίνει ότι δεν είναι και αληθινό. Ακόμα και οι πιο απίστευτες ιστορίες μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ’ όσο νομίζουμε. Αλλά αυτό είναι μιαν άλλη κουβέντα.

Ως πρωταγωνιστή των ιστοριών που διαβάζουμε στο βιβλίο σου, έχεις επιλέξει έναν αρκετά «ιδιαίτερο», ιδιότροπο γέρο ηλικίας 80 χρόνων που ζει την πιο αλλόκοτη περιπέτεια. Επιλέγεις να φωτίσεις πτυχές από τη ζωή, το χαρακτήρα και την κοσμοαντίληψή του μέσα από τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει και την αλληλεπίδρασή του με τους δευτερεύοντες ήρωες. Τι σε ώθησε σ αυτή σου την επιλογή;

Να σου πω την αλήθεια σκέφτηκα και «γιατί όχι»;  Δηλαδή, αν είχες μια χρονομηχανή και μπορούσες να γνωρίσεις τον Σωκράτη στα 20 ή στα 80 του, τι θα επέλεγες; Εγώ σίγουρα το 2ο. Σχετικά με το 2ο σκέλος της ερώτησης, η απάντηση φοβάμαι πως θα φανερώσει μια ελαφρά τάση συγγραφικού σαδομαζοχισμού. Η αλήθεια ποτέ δεν είναι εύκολη. Δύσκολο πράγμα η αλήθεια – ιδίως όταν σε αναγκάζει να την παραδεχτείς. Και σίγουρα δε την ανακαλύπτεις καθισμένος αναπαυτικά πάνω στο μαξιλάρι του καναπέ σου.  Ήθελα ο ήρωας να περάσει μέσα από αρκετές δυσκολίες και είναι γεγονός πως του «άλλαξα τα φώτα». Ο στόχος μου συγγραφικά αλλά και η ελπίδα μου ως Τάσος – γιατί δεν ήξερα αν θα καταφέρω να το πετύχω – ήταν μέσα από όλα αυτά που περνάει, τις όλες δοκιμασίες, να καταφέρει να βρει το δρόμο προς τον εαυτό του. Τον πραγματικό του εαυτό.

Ποια είναι τα κεντρικά θέματα του βιβλίου; Ποια μηνύματα, ερωτήματα, προβληματισμοί ελπίζεις να γεννηθούν στους αναγνώστες μέσα  από την ανάγνωση του βιβλίου;

Όσον αφορά το πρώτο, δηλαδή τα θέματα του βιβλίου, η απάντηση είναι «της Παναγιάς τα μάτια». Αν κάποιος το ψάξει αρκετά, θα εντοπίσει, από προβληματισμούς της καθημερινότητας, μέχρι ζητήματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη. Σχετικά με το δεύτερο, σκοπός μου ήταν να γράψω ένα βιβλίο που θα κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος. Από εκεί και πέρα, αν το βιβλίο μου καταφέρει και κάνει κάποιον άνθρωπο να σκεφτεί και λίγο παραπέρα, αυτό θα ήταν για μένα το απόλυτο κερασάκι στην τούρτα.

Υπάρχει κάποιος  λόγος που ο ήρωας παραμένει ανώνυμος στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου; Αποτελεί και αυτό έναν ακόμη συμβολισμό;

Δε θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες και ανάλυση για αυτό. Ένα θα πω μόνο. Ότι ήταν επιλογή. Και γενικά, η αλήθεια είναι ότι πίσω από το κάθε κόμμα που υπάρχει στο βιβλίο, έχω «φάει» πολλές ώρες νοητικής διελκυστίνδας. Μιλάμε για εγκεφαλικό αυτομαστίγωμα.

Οι ιστορίες που αναπτύσσονται στο βιβλίο σου τοποθετούνται γεωγραφικά σε διάφορα μέρη του κόσμου.  Πως επέλεξες αυτά τα μέρη; Έχεις επηρεαστεί από τυχόν δικά σου ταξίδια εκεί ή συνδέονται με  αντίστοιχους προβληματισμούς που επιλέγεις να αναπτύξεις;

Καυτή έρημος, εμπόλεμες ζώνες, τροπικές ζούγκλες, ακόμη και στο Θιβέτ θα φτάσει η χάρη του γέρου. Κάθε μέρος στο οποίο «ξεβράζεται» κρύβει τις δικές του ιστορίες, τα δικά του μυστικά. Τα περισσότερα λοιπόν, απ όλα αυτά, απλά τα φαντάστηκα. Ελάχιστα είναι από προσωπικές εμπειρίες.

Ο Τάσος διαβάζει;

Γενικά ναι. Όχι πάρα πολύ πάντως, μη φανταστείς. Απλά μου αρέσει η ποικιλία στο διάβασμα. Δίπλα στο κρεβάτι μου έχω μια στοίβα με καμία δεκαριά βιβλία από Nil Gayman και Πόε, μέχρι Καζαντζάκη και Ρίτσο.

Παρατηρώ όση ώρα είμαστε εδώ, πως το τηλέφωνο  της δουλειάς δε σταματά να χτυπά. Υπάρχει χρόνος μέσα στη μέρα για τον Τάσο;  Πώς ξεφεύγεις από τη ρουτίνα και την  καθημερινότητα;

Προσπαθώ να υπάρχει. Μου αρέσουν πολύ οι δραστηριότητες. Λατρεύω τον αθλητισμό και να παίζω μουσική, ιδίως με φίλους.  Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, οι εκδρομές και οι σύντομες αποδράσεις.

Θα ήθελες να δεις το βιβλίο σου να μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή σε τηλεοπτική σειρά;

Εννοείται. Έχω σκεφτεί και τον τέλειο πρωταγωνιστή.

Που μπορούμε να προμηθευτούμε το βιβλίο σου;

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε διαδικτυακά, στα e-shop και στα φυσικά καταστήματα  των βιβλιοπωλείων-αλυσίδες της Αθήνας, όπως ο ΙΑΝΟΣ, η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ο ΚΑΚΤΟΣ, ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και στο βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ. Tώρα για την αγαπημένη μου πόλη, τη Λαμία, στο  e-shop και στο βιβλιοπωλείο του ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ και στο ΣΟΦΙΑΝΟ. Επίσης, μπορείτε να το προμηθευτείτε  ηλεκτρονικά, μέσω παραγγελίας, από το δίκτυο καταστημάτων των PUBLIC.

Κλείνοντας, θα να μας εκμυστηρευτείς κάποια από τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον; Τι μας επιφυλάσσεις συγγραφικά;

Προς το παρόν παιδιά, διακοπούλες. Από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσω τις προετοιμασίες και το συντονισμό για την παρουσίαση του βιβλίου μου που θα γίνει τον Οκτώβρη στη πόλη μου, τη Λαμία. Τώρα συγγραφικά, ακόμα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ότι κυκλοφορεί το πρώτο μου βιβλίο. Όσον αφορά το μέλλον, κάτι μου τριβελίζει το νου. Θα δείξει….

Τάσο σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και ευχόμαστε από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου!

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 



Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ