Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Παλιγγενεσία”: Παρακολουθήσαμε το εξαιρετικό έργο – φόρο τιμής στην Εθνεγερσία του Δημήτρη Μαραμή (Φωτογραφίες)

 

Το εκπληκτικό έργο «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως “χορό” του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο 8tetto παρουσιάστηκε την Πέμπτη 1 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δημήτρης Μαραμής, στο σύγχρονο Λαϊκό Ορατόριό του συμπεριέλαβε σπουδαία κείμενα είτε λογίων όπως του Ρήγα Βελεστινλή και του Διονύσιου Σολωμού, είτε λαϊκά, όπως τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και Δημοτική Ποίηση.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός με την υπέροχη φωνή του και την εμπειρία του στην αφήγηση μάς μετέφερε, μέσα από τα κείμενα, στο κλίμα της εποχής ενώ εξαιρετική ήταν η επιλογή του Κώστα Μακεδόνα ως ερμηνευτή, του οποίου η γνήσια λαϊκή φωνή ήταν ιδανική για να δημιουργήσει οικειότητα με τους επικούς στίχους και να μας τους κάνει πιο προσιτούς.

Το, επίσης εξαιρετικό, φωνητικό σύνολο 8tetto ως “χορός” του μουσικού δράματος μας χάρισε συγκλονιστικές στιγμές, τόσο με τις ερμηνείες τους όσο και με την εμπνευσμένη ενδυματολογική επιλογή που, σε συνδυασμό με την κίνηση, πάνω στη σκηνή φαινόταν σαν να ζωντανεύουν τα σπουδαία ζωγραφικά έργα που έχουν εμπνευστεί από την Επανάσταση.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στους εκπληκτικούς μουσικούς Περικλή Τιμπλαλέξη (βιολί), Ηλία Σδούκο (βιόλα), Μιχάλη Πορφύρη (τσέλο), Αλέξανδρο Τράμπα (κοντραμπάσο), Βασίλη Παναγιωτόπουλο (κρουστά) και φυσικά στο Δημήτρη Μαραμή που ήταν στο πιάνο και στη Διεύθυνση της ορχήστρας.

Ευφυέστατη ήταν επίσης η επιλογή της παρουσίασης κομβικών γεγονότων και σημαντικών προσώπων της επανάστασης σε βιντεοπροβολή στο χάρτη της Ρούμελης.

Χωρίς κανένα στόμφο, αλλά και χωρίς να υπολείπεται σε μεγαλείο, το έργο του Δημήτρη Μαραμή αποτελεί ένα πραγματικά ξεχωριστό φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση!

 

Διαβάστε επίσης το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

απέδωσε φόρο τιμής στην Εθνεγερσία

Στο  Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας η πρεμιέρα του έργου:

«ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ – Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821»

200 χρόνια μετά την Εθνεγερσία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απέδωσε φόρο τιμής με τα “αποκαλυπτήρια” του σύγχρονου Λαϊκού Ορατορίου με τίτλο: «Παλιγγενεσία – Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως “χορό” του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο 8tetto.

Το πρωτότυπο έργο, το οποίο αποτελεί παραγωγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατόπιν απόφασης της διαπαραταξιακής επιτροπής για τις επετειακές δράσεις του 2021, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Πέμπτης 1 Ιουλίου 2021, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Την “Παλιγγενεσία” παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 θεατές, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι βουλευτές Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης, οι δήμαρχοι Θύμιος Καραΐσκος (Λαμιέων), Βιργινία Στεργίου (Στυλίδας) και Αθανασία Στιβακτή (Αμφίκλειας – Ελάτειας), όπως επίσης και αντιπεριφερειάρχες, μέλη του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της πρεμιέρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας!

»Στη Στερεά Ελλάδα πατάμε σε γη ηρώων και μαχών. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη να τιμήσουμε τους ανθρώπους, που πριν από 200 χρόνια έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία. Και να μεταλαμπαδεύσουμε τα μηνύματά τους στις επόμενες γενιές.

»Ως ιδανικό όχημα για το σκοπό αυτό, επιλέξαμε τον Πολιτισμό. Η συνεργασία μας με τον Δημήτρη Μαραμή, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Κώστα Μακεδόνα και το 8tetto, έφερε μια ξεχωριστή δημιουργία που, όπως εσείς μας είπατε, ψυχαγώγησε, συγκίνησε και δίδαξε! 

»Σας περιμένουμε και στις υπόλοιπες εξίσου ξεχωριστές επετειακές δράσεις μας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Το λαϊκό ορατόριο θα παρουσιαστεί επίσης:

  • Στο Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας (22/7)
  • Στη Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας (24/7)
  • Στο Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς (16/9)

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ