Αρχική MAG24 TV Σκρέκας και Μπαγινέτας στην ημερίδα για την νέα ΚΑΠ στη Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκρέκας και Μπαγινέτας στην ημερίδα για την νέα ΚΑΠ στη Λαμία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2019 στη Λαμία, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Πολιτικής, Κώστα Σκρέκα και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Μπαγινέτα., των Βουλευτών κ. Θ.Χειμάρα, κ. Γ.Οικονόμου, εκπροσώπων του ΟΠΕΚΕΚΕ, ΕΛΓΟ Δήμητρα και τοπικών φορέων του αγροτικού τομέα.

Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής & Περιβάλλοντος κ.Δημήτρης Βουρδάνος. Επίσης παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλ.Σανίδας, ο
περιφερειακός σύμβουλος κ. Κ. Αποστολόπουλος και στελέχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΣΕ.

Στην κατάμεστη αίθουσα, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να φωτιστούν τα ιδιαίτερα σημεία της νέας ΚΑΠ, η οποία κατά τον κ. Σκρέκα «περιλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες».

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του, «ήρθαμε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τους αγρότες, να συζητήσουμε μαζί τους και να συνδιαμορφώσουμε μαζί τις εθνικές προτεραιότητες και επιδιώξεις για την γεωργία», κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στο πού διαφέρει αυτή η νέα ΚΑΠ από τις προηγούμενες. Επίσης, παρουσίασε συγκεκριμένες προσεγγίσεις για τις αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ και για την ενδεχόμενη μείωση των πόρων. Αναφέρθηκε επίσης στις νέες προτεραιότητες και στις αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020.

Στόχος της ημερίδας της ημερίδας ήταν η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και διαβούλευση με φορείς του αγροτικού χώρου και εκπροσώπων φορέων που συμμετέχουν στην “Εταιρική Σχέση” για την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2021-2027.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, τονίζοντας πως «με όλα τα δυνατά μέσα θα προσπαθήσουμε οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ να καταλήξουν σε αποτέλεσμα που θα διασφαλίζει το εισόδημα όλων των παραγωγών, θα σέβεται την ισοτιμία των κρατών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στο διεθνές περιβάλλον και ουσιαστικά θα εξασφαλίζει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας». Τόσο ο κ. Σκρέκας όσο και ο κ. Μπαγινέτας, υπογράμμισαν με νόημα ότι η νέα ΚΑΠ, μαζί με τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, είναι βασικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στον χαιρετισμό του, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το πόσο επηρεάζει καθοριστικά το εισόδημα των γεωργών μέσω των άμεσων ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα, αλλά και πληθώρα
ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων που σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή (σχέδια βελτίωσης, εγγειοβελτιωτικά έργα, αγροτική οδοποιία), τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών
περιοχών μέσω του Leader.

Τόνισε, επίσης, την ανησυχία του γεωργού για το μέλλον του, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών συζητήσεων, για μείωση των πόρων της νέας ΚΑΠ, την αύξηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και την πρόσθετη μείωση πόρων λόγω της εξωτερικής σύγκλισης της Ελλάδας. Κλείνοντας ο κ. Βουρδάνος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται με την πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, που επηρεάζουν την υλοποίηση των πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης καθώς και στο θέμα των χρήσεων γης.

Στρατηγική προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Αγροδιατροφικού τομέα, μέσω της στροφής στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματός του.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από την πλευρά τους, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μείωση των πόρων, αλλά πολύ περισσότερο για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ, ζητώντας όλο και περισσότερες διευκρινίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο στόχος όλων μας, ο στόχος της κυβέρνησης, είναι να θωρακίσει τα συμφέροντα της χώρας μας μέσα στο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο περιβάλλον της ενωμένης Ευρώπης, και με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ομαλή και ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών πόρων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του υπουργείου, αρμόδιος για τα κοινοτικά προγράμματα, Κώστας Μπαγινέτας.

Τέλος, τονίστηκε απ΄ όλες τις πλευρές, ότι ο συγκεκριμένος διάλογος θα πρέπει να διευρυνθεί, έτσι ώστε να διευρυνθεί και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.