Πώς ένας εγκαταλελειμμένος χώρος αποθήκης μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν ζεστό καλοκαιρινό υπαίθριο χώρο εξοχικής κατοικίας;

 

 

Αυτή την πρόκληση είχε να αντιμετωπίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο VTria Architects, παραλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο χώρο δώματος στην περιοχή των Καμένων Βούρλων και κλήθηκε να δημιουργήσει έναν φιλόξενο χώρο χαλάρωσης κάτω από τα αστέρια!

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Το ζητούμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός πολυδιάστατου χώρου ο οποίος θα λειτουργούσε ως προέκταση του εσωτερικού και θα έφερνε πλέον τους χρήστες εκτός του κλειστού χώρου του σπιτιού. Ο εξωτερικός χώρος θα μετατρεπόταν πλέον στο βασικό χώρο διαβίωσης κάνοντάς τον, τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.

Αυτό οδήγησε στην ανάγκη σχεδιασμού πολλών «γωνιών» χαλάρωσης αλλά και δημιουργίας. Ο βασικός πυλώνας της σύνθεσης είναι η εξωτερική κουζίνα η οποία μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλων συναθροίσεων.

Η μεγάλη τραπεζαρία παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και στην λειτουργία του συνόλου. Υπερυψωμένη από το υπόλοιπο επίπεδο και φωτίζοντάς την άμεσα και έμμεσα, προσδίδει την σπουδαιότητα του ρόλου της.

Ο χώρος μεταξύ της κουζίνας και της τραπεζαρίας ενώνεται με ένα πάσο το όποιο διαχωρίζει τις δύο λειτουργίες, αλλά και τις ενώνει νοητά.

Ο στεγασμένος χώρος αποκτά πλέον τον δικό του χαρακτήρα. Επενδύεται πλέον με ξύλινη ψευδοροφή και δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες φωτισμού οι οποίες αναδεικνύουν το σύνολο του χώρου. Τα μεταλλικά υποστυλώματα αραιώνουν αλλά και ενισχύονται, ενώ επενδύονται και αυτά από ξυλεία και φωτίζονται από ειδικά σποτ. Ένας νέος χώρος χαλάρωσης δημιουργείται και στον στεγασμένο χώρο, από τον χτιστό καναπέ και την νέα ξύλινη τραπεζαρία.

Όλες οι επεμβάσεις έγιναν με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Οι αποχρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι κυρίως ανοιχτοί τόνοι για ηρεμία ενώ συνδυάζονται με την έντονη απόχρωση του ξύλου το οποίο προσδίδει στο σύνολο του χώρου φυσικότητα και ζεστή ατμόσφαιρα.

Τέλος, ο χώρος συμπληρώθηκε από minimal διακόσμηση με μικρές vintage αναφορές. Για φύτευση χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μεσογειακά και αρωματικά φυτά όπως η ελιά, η λεβάντα, το θυμάρι και ο δυόσμος.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Αρχιτεκτονική μελέτη:

VTria Architects, www.vtria.gr

Δημήτρης Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Θ., MSc Resilient and Sustainable Strategies (KU Leuven, BE)

Ιφιγένεια Τριανταφύλλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Π.Θ., ΜΑ Landscape and Urbanism (Kingston University, UK)

Φαρμακείο Μαίρη Δημότση: Κάνε δώρα CARYSTEA σε όσους γιορτάζουν και κέρδισε διακοπές στη Χαλκιδική!(ΦΩΤΟ)

Δείτε πρώτοι όλες τις τοπικές ειδήσεις του MAG24 στο VIBER

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελάτε να γνωρίσουμε τον Δημήτρη Τριανταφύλλου…. στη γωνία Ησαΐα και Αγίου Νικολάου! ΒΙΝΤΕΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.