Αρχική Only For Man Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα;

Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς και οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να μην αναζητούν την απάντηση στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τον κόσμο να κόψει το τσιγάρο. Συνήθως, το θέμα καταλήγει σε δύο πιθανές εκδοχές: να το κόψει κάποιος ‘μαχαίρι’ ή σταδιακά. Ποιος τρόπος φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματικός;

‘Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως ο πιο λογικός τρόπος για να κόψουν το κάπνισμα είναι να μειώσουν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν πριν το κόψουν’, εξηγεί η Nicola Lindson-Hawley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικεφαλής νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν ακριβώς το αντίθετο: το κόψιμο ‘μαχαίρι’ είναι η καλύτερη μέθοδος.

Η Lindson-Hawley και η ομάδα της παρακολούθησαν σχεδόν 700 ανθρώπους στην Αγγλία που κάπνιζαν τουλάχιστον 15 τσιγάρα τη μέρα και που σκόπευαν να το κόψουν. Έθεσαν όλοι τους μια ημερομηνία-στόχο όπου θα το έκοβαν, δύο εβδομάδες αργότερα. Στους μισούς από αυτούς δόθηκε τυχαία η οδηγία να καπνίζουν κανονικά μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία και μετά να σταματήσουν απότομα. Οι άλλοι μισοί μείωσαν σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων τους στη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Και οι δύο ομάδες είχαν ψυχολογική υποστήριξη, τους δόθηκαν επιθέματα νικοτίνης και θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης από προϊόντα όπως τσίχλες, παστίλιες και σπρέι στόματος.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το βαθμό επιτυχίας, παρακολουθώντας πόσοι συμμετέχοντες δεν είχαν καπνίσει για τέσσερις εβδομάδες μετά την ημερομηνία διακοπής και μετά έξι μήνες αργότερα. Εκείνοι που το είχαν κόψει απότομα, τα πήγαν καλύτερα – περίπου κατά 25%- από την ομάδα που έκοψε σταδιακά το τσιγάρο. Στο ορόσημο των έξι μηνών, το 22% όσων το είχαν κόψει απότομα δεν είχαν ξανακαπνίσει ενώ από την ομάδα που το έκοψε σταδιακά, αυτοί που δεν είχαν καπνίσει ήταν το 15%.

Παραδόξως, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν πως προτιμούσαν να το κόψουν σταδιακά αντί απότομα. Οι προσωπικές προτιμήσεις όμως κάποιου δεν επηρέασαν σημαντικά την επιτυχία της προσπάθειας. ‘Ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να το κόψει σταδιακά, ήταν πιο πιθανό να το πετύχει αν το έκοβε μαχαίρι’ επισήμανε η Lindson-Hawley.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.