Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

80 χρόνια Γοργοπόταμος: Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο – ΒΙΝΤΕΟ

 

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2022  στο Συνεδριακό Κέντρο στο Κάστρο Λαμίας και συνεχίζονται όλη την ημέρα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου με ομιλίες, παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της 80ης επετείου του εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Διοργανωτές η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- τμήμα Φθιώτιδας και οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Φθιώτιδας. Την επιστημονική επιμέλεια έχει η ιστορικός Δρ Βασιλική Λάζου και την επιμέλεια προγράμματος η προϊσταμένη των ΓΑΚ, κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη.

[magviber]

Είναι η πρώτη φορά που στη Λαμία φιλοξενείται επιστημονικό συνέδριο τέτοιας κλίμακας για την εθνική αντίσταση.

Οι ομιλητές, ανάμεσά τους καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες Ιστορίας, παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στη νίκη των συμμάχων στο Β παγκόσμιο πόλεμο, την οργάνωση της επιχείρησης της ανατίναξης, την αποτύπωση του γεγονότος στα βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά αρχεία, τη σχέση της Αντίστασης με τους Βρετανούς, και τη συμμετοχή του κλήρου. Παράλληλα παρουσιάζονται ζητήματα μνήμης της εθνικής αντίστασης, η ιστορία των επετειακών εορτασμών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την εθνική αντίσταση.  Ξεχωριστή μνεία θα γίνει για το ιστορικό μονοπάτι 11 σημείων που ακολούθησαν οι σαμποτέρ από τη σπηλιά της Στρώμης ως τη γέφυρα.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Υφυπουργός Παρά των Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Σανίδας, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Λαμιέων Θανάσης Ντούζγος, η Δρ Βασιλική Λάζου, πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και η Σοφία Βακιρτζηδέλη, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Την κεντρική ομιλία με θέμα “Η Αντίσταση και οι εχθροί της” έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, τους χαιρετισμούς από την έναρξη του συνεδρίου καθώς και αποσπάσματα από ομιλίες:

Ακολούθησε ο Δρ Μιχάλης Λυμπεράτος ο οποίος μας έδωσε τη διεθνή διάσταση του ζητήματος, η κα Μαρία Σπηλιωτοπούλου από την οποία ακούσαμε για την επιχείρηση HARLING μέσα από την έρευνά της σε αρχειακό υλικό, η Δρ Λη Σαράφη που μας μίλησε για τις  επιχειρήσεις παραπλάνησης κατά τη διάρκεια της Αντίστασης και ειδικότερα για την “επιχείρηση Animals”, ο κ. Βασίλης Μανουσάκης με την εισήγησή του “Ολοκληρωτικός πόλεμος και Αντίσταση” και ο Δρ Βαγγέλης Τζούκας που μας έδωσε την Κοινωνιολογική διάσταση του ελληνικού αντάρτικου.

Λίγο πριν το διάλειμμα, παρακολουθήσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των Συνέδρων σε θέματα σχετικά με την Εθνική Συμφιλίωση και το πόσα το ευρύ κοινό γνωρίζει για την Εθνική Αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία που μας παρουσίασε η κα Μαρία Τσαρτσιανίδου αναφορικά με τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Γοργοποτάμου και την νάρκη που εξερράγη έχοντας ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς. Στη συνέχεια η κα Ευμορφία Ψιμογιάννου μάς παρουσίασε μια συγκλονιστική μαρτυρία μέσα από τις φυλακές Λαμίας και μας ανέλυσε τον σπουδαίο ρόλο της Λαμίας και των κατοίκων της στην επιχείρηση της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, ενώ ο κ. Θανάσης Χρήστου, με τον χειμαρρώδη λόγο του μάς “γνώρισε” τον Πέτρο Κόκκαλη, τη σχέση του με τη Φθιώτιδα και τη συμβολή του στο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Το Συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου με εξίσου ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, την ενημέρωση για εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ  την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας “Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης” και την 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου θα ακολουθήσει συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, στο Δημοτικό Θέατρο στις 21.00.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 με τον Επίσημο Εορτασμό στον χώρο πλησίον της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 11.00 και τον Ιστορικό Περίπατο Γοργοποτάμου που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

 

 

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ