Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αγρότες: «Χωρίς εμάς τι θα φας;» – «Πλημμύρισαν» το Σύνταγμα τα τρακτέρ

 

Σε αγροτικό κλοιό είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα διαδηλώνουν στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο μεγάλο συλαλλητήριο, με το οποίο κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις τους ύστερα από αρκετές εβδομάδες αγώνα στα μπλόκα σε εθνικές οδούς, λιμάνια και τελωνεία.

Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται ο κύριος όγκος των αγροτών, που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Μουσικές, κόρνες τρακτέρ και πολλά φώτα μπροστά σε περισσότερους από 8.000 αγρότες περιελάμβανε η τελετή έναρξης του συλλαλητηρίου.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς, τί θα φας;», οι αγρότες διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ και ζητούν ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής. Παράλληλα, πολλά είναι τα πανό που γράφουν το σύνθημα No farmers, No food, No future, που χρησιμοποιούν και οι ευρωπαίοι αγρότες στις διαδηλώσεις.

Τα τρακτέρ έχουν σταθμεύσει στο Σύνταγμα, υπό το θερμό χειροκρότημα των περαστικών οι οποίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στα αιτήματά τους. Έχοντας και ένα φέρετρο της κτηνοτροφίας και στεφάνια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, στο οποίο αναγράφεται «θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες», εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Η «καρδιά» των αγροτών και κτηνοτρόφων «χτυπά» σήμερα στο Σύνταγμα. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν με όλα τα μέσα, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση και καταδικάζοντας παράλληλα τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως σήμερα.

Εκατοντάδες αγρότες από Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία έχουν μπει στην πλατεία Συντάγματος. Πίσω τους αγρότες από Στερεά και Εύβοια. Ακολουθούν τα μπλοκ από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Στη συνέχεια απλώνονται δεκάδες σωματεία της Αττικής.

Περισσότερα από 200 τρακτέρ έχουν φτάσει στο Σύνταγμα, στο μεγάλο ραντεβού των αγροτών για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Αγρότες από Καρδίτσα και Λάρισα ανέβηκαν την  Πανεπιστήμιου με τα πόδια και κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα όπου συγκεντρώνονται με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

«Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι επίθεση και πάλη» τα συνθήματα που φώναζα.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το αντάμωμα των φοιτητών με τους αγρότες στα Προπύλαια.

Με το σύνθημα «φοιτητές αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» υποδέχθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τους αγρότες, σύνθημα που επαναλαμβανόταν και από τα μπλοκ των αγροτικών συλλόγων.

Στο ΟΑΚΑ κατέφθασε νωρίτερα ο κύριος όγκος των λεωφορείων που μεταφέρουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα.

Στη συνέχεια συντεταγμένα επιβιβάστηκαν στους συρμούς του Ηλεκτρικού για να φτάσουν στην Ομόνοια, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Μάλιστα επιβάτες των συρμών του Ηλεκτρικού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους έλεγαν «είμαστε μαζί σας».

«Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα» και «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», ήταν τα συνθήματα που φώναξαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κατά την άφιξή τους στο ΟΑΚΑ.

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Από εκεί όλοι μαζί θα κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα προκειμένου να συναντήσουν τους αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα έφτασαν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Στις 17:30 θα συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 ξεκινά η πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, επισημαίνοντας πως «δε θα υποχωρήσουμε και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Με συνθήματα, κόρνες και υψωμένες γροθιές υποδέχθηκαν τους αγρότες οι αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» φώναξαν μαζί αγρότες και αυτοκινητιστές.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που βρίσκονται αυτή την ώρα στην Αθήνα, οι αγρότες του Έβρου έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.

Ταυτόχρονα, τρακτέρ έχουν βγει από τη Δευτέρα και στο Νευροκόπι της Δράμας, αλλά και στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας.

Αντίστοιχο αποκλεισμό του τελωνείου πραγματοποιούν και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκης, στη Φλώρινα.

«Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους που κατεβαίνουν να διαδηλώσουν στην Αθήνα για τα δίκαια αιτήματά μας, τα αιτήματα που είναι για την επιβίωσή μας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαργαριτίσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Σε αποκλεισμό της εισόδου του λιμανιού της Μυτιλήνης προχώρησαν και οι αγρότες στο πλαίσιο κινητοποίησης μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Μετά το μπλόκο στη Λάρσο, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού ρίχνοντας συμβολικά μπάλες με άχυρα μπροστά στην πύλη εισόδου, τις οποίες έκαψαν.

Οι αγρότες απαιτούν: 

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

 

 Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ