Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Απίστευτη έρευνα: Γιατί δεν πρέπει να κάνετε χειρουργείο την ημέρα που έχει γενέθλια ο γιατρός

 

Εάν είναι να κάνετε προγραμματισμένο χειρουργείο καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον γιατρό που θα σας χειρουργήσει πότε είναι τα γενέθλια του. Και εάν σας πει την ίδια ημέρα που εσείς έχετε προγραμματίσει την επέμβαση, τότε καλό θα ήταν να την αναβάλλετε.


Όπως αναφέρει το topontiki οι ασθενείς που κάνουν χειρουργική επέμβαση τη μέρα που ο γιατρός έχει γενέθλια, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους υποβάλλονται σε χειρουργείο οποιαδήποτε άλλη μέρα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Μάλιστα η μελέτη αναφέρει ότι ημερομηνίες όπως τα γενέθλια του χειρουργού ή τα Χριστούγεννα ή η Πρωτοχρονιά μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός χειρουργού, καμία φορά, με μοιραίες συνέπειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γιουσούκε Τσουγκάβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (ΒΜJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 981.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς 65 έως 99 ετών, οι οποίες αφορούσαν 17 παθήσεις και πραγματοποιήθηκαν από 47.489 χειρουργούς σε αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 2.064 (δηλαδή οι δύο στις χίλιες ή 0,2%) διενεργήθηκαν τη μέρα που ο γιατρός είχε γενέθλια.

Διαπιστώθηκε ότι οι λίγοι εκείνοι ασθενείς που έτυχε να χειρουργηθούν από γιατρό που είχε τα γενέθλια του εκείνη τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο θνητότητα 6,9%, έναντι ποσοστού 5,6% για όσους χειρουργήθηκαν κάποια άλλη μέρα. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ανάλογη αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε χειρουργείο παρατηρείται τις μέρες των γιορτών (ιδίως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), καθώς και τα σαββατοκύριακα.

πηγή: www.topontiki.gr

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ