Αρχική Βιβλίο Λαμία: Απολαυστική ποιητική βραδιά στην παρουσίαση της διλογίας του Κώστα Τσιαλαφούτα

Λαμία: Απολαυστική ποιητική βραδιά στην παρουσίαση της διλογίας του Κώστα Τσιαλαφούτα

 

Μια απολαυστική ποιητική βραδιά παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση της ποιητικής διλογίας «Ελεγχόμενα Χαμόγελα» και «Μελίρρυτη Χαραυγή» του εκπαιδευτικού και προέδρου του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Κώστα Τσιαλαφούτα, τη Δευτέρα 11-7-2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας Λαμίας και οι Χρόνος Εκδόσεις.

Η Γεν. Γραμματέας του Ομίλου Ειρήνη Πασχαλίδη, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία του ποιητή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας Σανίδας, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ.  Αθανάσιος Ντούζγος, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Κώστας Χριστόπουλος.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μπέτσιος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη, ο Αντιδήμαρχος Δομοκού κ. Θανάσης Τσαλαφούτας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετρωτού κ. Δημήτριος Αυγέρης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού, Επιστημονικού και Φιλοσοφικού Ομίλου Λαμίας «300» κ. Παναγιώτης Ιακωβής.

 

Για τα βιβλία μίλησαν :

Α) Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Φαφούτης παρουσίασε την ποιητική συλλογή «Ελεγχόμενα Χαμόγελα» και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

«[..]Τα ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ με τα  81 ποιήματα τους εκπέμπουν 81  ξεχωριστά χαμόγελα. Και γεννούν πολύ περισσότερες ελπίδες και στοχασμούς. Δεν καταπιάστηκα με την αποσπασματική θεματική των ποιημάτων της συλλογής. Όχι πως ετούτα έχουν λιγότερη αξία. Παρέμεινα στην καρδιά του λογισμού και του μηνύματος που μας στέλνει. Είναι το κυρίως σώμα, η υπόσταση που κάνει την Ποίηση του Κώστα Τσιαλαφούτα ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη.

Ανάμεσα σε συνθήκες με βουρκωμένα σύννεφα που αποστάζουν λύπη, και σε συνθήκες που ανάβουν ελπίδες και κομίζουν χαρά κινείται η ποίηση του Κώστα Τσιαλαφούτα.

Στίχοι ντυμένοι χαρμολύπη, και όπως θα περιγράψει ο ίδιος, «άλλοτε με τη θλίψη της Μ. Παρασκευής κι άλλοτε με το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης μας»

Εν τέλει όμως, πρόκειται για μια αισιόδοξη ποίηση και μια ποίηση της ελπίδας.

Αυτή η Ποίηση δεν μοιρολογεί. Κι όταν ακόμα λοξοδρομεί προς τα εκεί, επανέρχεται γεμάτη πίστη στη ζωή, στον άνθρωπο, τα πεπρωμένα και τα ιδανικά του.

Β) Η ποιήτρια – εκδότρια κ. Βασιλική Νικοπούλου παρουσίασε την ποιητική συλλογή «Μελίρρυτη Χαραυγή» και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

« […]  Η Μελίρρυτη Χαραυγή είναι το ιδανικό βιβλίο για ν’ αρχίσει κάποιος να διαβάζει την ποιητική τέχνη. Αποτελείται από 42 έμμετρα ποιήματα εκ των οποίων τα τέσσερα (4) είναι βραβευμένα από γνωστούς φορείς ποιητικών αγώνων.

Πραγματεύεται ψυχικούς άθλους, πνευματικές αναζητήσεις και επετειακές προβολές. Η Μελίρρυτη Χαραυγή είναι μία μικρή συλλογή, αλλά όχι ασήμαντη. Είναι ελαφριά, μα όχι ανάλαφρη. Είναι εύκολη, μα όχι εύπεπτη. Είναι μελίρρυτη, μα όχι μελωμένη.

Ο δημιουργός δεν χαρίζεται σε κανέναν ούτε προβάλλει και υπερβάλλει τον εαυτό του. Ούτε κομπάζει με λεκτικές κραυγές αποστειρωμένων καλοβαλμένων στη σειρά λέξεων που αντέγραψε ή δανείστηκε…

Ο δημιουργός αφουγκράζεται το παρελθόν, αποτυπώνει το παρόν και ελπίζει για το μέλλον».

Ποιήματα απήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί κ. Γιώτα Γάκη και κ. Νίκος Ηλιόπουλος, καθώς  και η κόρη του ποιητή Ιωάννα – Μαρία Τσιαλαφούτα.

Ελεγχόμενα χαμόγελα

Σκόνη της συμφοράς απλώθηκε παντού.

Παραμονεύει στις βουνοκορφές

και χύνεται στα παράθυρα της ξεγνοιασιάς.

Το θολό και απόμακρο τοπίο,

ξάφνιασε τα ανθρώπινα βλέμματα.

Τα μαύρα σύννεφα της απόγνωσης

σκέπασαν τον ουρανό της ελπίδας.

Η θλίψη έγινε βροχή και πότισε τη γη.

Η φύση έδειξε τη στενοχώρια της

στα γήινα, ελεγχόμενα χαμόγελα της αδιαφορίας.

Η αντίδραση στοχοποιείται.

Η άλωση της σκέψης έγινε σκοπός.

Προβάλλοντας την εξαθλίωση

σε οδηγούν στην απάθεια

και ζεις στο γυάλινο παράδεισό σου,

με την ψευδαίσθηση πως θα αντέξεις στο βόλεμα.

Αν μείνεις εγκλωβισμένος στο μικρόκοσμό σου,

θα κλάψεις με λυγμούς

στα σημάδια της πληγής και της απώλειας,

αλλά θα ’ναι πλέον αργά.

Πρόσωπα και προσωπεία

Πρόσωπα και προσωπεία

στης αλήθειας τον καιρό

τέλειωσαν όμως τ’ αστεία

μην παίζουνε άλλο κρυφτό.

Άνθρωποι και ανθρωπάκια

στης ανάγκης τον καημό

τριγυρνούσαν σαν γεράκια

κοιτάζοντας τον αετό.

Μια χαρά και δύο λύπες

περπατούσαν μες στις στράτες

ξέχασες όμως τι είπες

και δεν άντεξαν οι μάσκες.

Ένα ναι και δύο όχι

η ζωή θα σου προσφέρει

μυστικό βέβαια το ’χει

τη στιγμή που θα στο φέρει.

Η ανθρωπιά ξεχάστηκε

μοιρόγραφτο υπομένει

το μέλλον θυσιάστηκε

κι η ελπίδα περιμένει.

Ο ποιητής κ. Κώστας Τσιαλαφούτας  ολοκλήρωσε την εκδήλωση με χαιρετισμό και ευχαριστίες στους διοργανωτές και τους συντελεστές της εκδήλωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής :

«[…]Το παγκόσμιο σύστημα που ορίζει και καθορίζει τη μοίρα των λαών έχει εκτροχιαστεί. Η αλλοτρίωση και η βιοπάλη έχουν συρρικνώσει τα όνειρα, οι συμβιβασμοί λεηλατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγούν τους νέους, σε δρόμους απογοήτευσης, φυγής και ξενιτιάς.

Τίθενται δηλαδή σε δοκιμασία οι αξίες της ανθρωπιάς, της ελευθερίας, της ειρήνης, της εργασίας και της ευημερίας. Ανάχωμα σ’ αυτά τα κοινωνικά αδιέξοδα και το πλήθος των προβλημάτων που ορθώνονται μπροστά μας είναι ο πολιτισμός και η τέχνη, πάντα με καθαρότητα και συλλογική δράση.

Η ποίηση και η λογοτεχνία με τη δύναμη των λέξεων μπορούν να κινητοποιήσουν τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας και να δώσουν ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.

Προσπάθησα μέσα από τα ποιήματά μου να ρίξω φως στη σκιά του σάπιου, να αναδείξω την πηγή των αξιών της ζωής ,της εντιμότητας και του ανθρωπισμού, που διαμορφώσουν το μέλλον που θέλουμε και μας αξίζει. Σε ποιο βαθμό το πέτυχα θα το κρίνετε οι ίδιοι όταν διαβάσετε τα ποιήματά μου».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.