Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Bigorexia: Γιατί τα έφηβα αγόρια έχουν εμμονή με το bulking up;

Ενώ οι επιπτώσεις του Instagram στην εικόνα του σώματος των κοριτσιών έχουν τεκμηριωθεί εδώ και καιρό, τα έφηβα αγόρια βρίσκονται υπό την ίδια πίεση.

 

Για τα έφηβα αγόρια, ο στόχος είναι συχνά να αποκτήσουν λάτρεις σε μέγεθος υπερήρωα. Αυτό οδηγεί σε άγχος, στρες, selfies και, συχνά, έμμονη ματιά στον καθρέφτη για να αξιολογήσουν την πρόοδό τους. Η λεγόμενη μεγαλορεξία (bigorexia) είναι ο ακραίος χρόνος γυμναστικής, η υπερβολική εστίαση σε πρωτεϊνικές δίαιτες και οι έντονοι στόχοι μυϊκής ανάπτυξης. Μάλιστα, έχει φτάσει σε νέα και ανησυχητικά επίπεδα, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των New York Times.

Είτε φταίει η πανδημία είτε το TikTok, τα έφηβα αγόρια πιέζονται σκληρά για να επιτύχουν κοιλιακούς έξι πακέτων, με το ένα τρίτο από αυτούς στις ΗΠΑ να προσπαθούν να αυξηθούν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health. Επιπλέον, το 22% ανέφερε ότι εμπλέκεται σε συμπεριφορές που ενισχύουν τους μυς, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής άσκησης, λήψης συμπληρωμάτων ή στεροειδών ή τρώνε περισσότερο για μαζική κατανάλωση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Eating Disorders. “Η πανδημία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια τέλεια καταιγίδα για τις διατροφικές διαταραχές και τα θέματα εικόνας του σώματος για όλους τους εφήβους, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται καθόλου στα αγόρια”, λέει ο Jason Nagata, MD, παιδίατρος που ειδικεύεται στην εφηβική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο.

Ενώ η «bigorexia» είναι ένας νεότερος όρος που επινοήθηκε από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, η έννοια της μυϊκής δυσμορφίας δεν είναι, λέει η Jennifer Bahrman, PhD, αδειούχος ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που περίπου το ένα τρίτο των αγοριών ηλικίας 11 έως 18 ανέφεραν ότι δεν ερωτεύονται το σώμα τους, σύμφωνα με μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Californian Journal of Health Promotion. “Όταν σκεφτόμαστε τη δυσμορφία, σκεφτόμαστε τα κορίτσια να την έχουν, αφού τη βλέπουμε περισσότερο στις γυναίκες”, λέει ο Bahrman, ο οποίος εργάζεται εκτενώς με εφήβους και αθλητές. “Το ενδιαφέρον με τη μυϊκή δυσμορφία είναι ότι είναι η μόνη σωματική δυσμορφική διαταραχή που είναι σχεδόν αποκλειστικά παρούσα στους άνδρες”.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Σε αντίθεση με άλλα πράγματα στη ζωή των αγοριών, όπως οι ταινίες, η τηλεόραση ή ακόμα και η κούκλα GI Joe, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για νεαρούς άντρες να εκθέσουν το σώμα τους. Ένας καθημερινός έφηβος μπορεί να γίνει διασημότητα. Στη συνέχεια, χάρη στους αλγόριθμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εάν ένα έφηβο αγόρι αρέσει ή αλληλεπιδρά με μια ανάρτηση που περιλαμβάνει έναν μυώδη άντρα ή έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση, θα αρχίσει να λαμβάνει κάθε είδους σχετικό περιεχόμενο. Θα βομβαρδιστούν με τόνους διαφημίσεων για σέικ πρωτεΐνης, για παράδειγμα, καθώς και εξοπλισμό bodybuilding, και αυτό θα διαστρεβλώσει περαιτέρω την πραγματικότητα.

Οι φωτογραφίες πριν και μετά είναι επίσης γνωστό ότι είναι αρκετά παραπλανητικές. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Instagram μεταξύ των εφήβων παρουσιάζουν ανθρώπους που έχουν βιώσει μια τεράστια μεταμόρφωση του σώματος. Συνήθως είναι κάποιος που έχασε πολύ βάρος ή κάποιος που ήταν αδύναμος και μετά έγινε μυώδης. Οι πιο δραστικές αλλαγές τείνουν να συγκεντρώνουν τα περισσότερα likes και διαιωνίζονται περισσότερο και μοιράζονται πιο συχνά με φίλους. Όμως, όπως πολλοί γνωρίζουν, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιλέγονται για να πουν την καλύτερη ιστορία — με τα καλύτερα φίλτρα, φωτισμό και γωνίες, όσο υπερβολικές κι αν είναι.

Ένας άνδρας θα δημοσιεύσει τη χειρότερη φωτογραφία του από τις χίλιες για την προηγούμενη λήψη και μετά θα δημοσιεύσει την καλύτερη φωτογραφία από τις χίλιες. Αυτό, από μόνο του, μπορεί πραγματικά να μπερδέψει έναν έφηβο επειδή η ιστορία του αλλαγμένου σώματος αυτού του ατόμου φαίνεται τόσο ρεαλιστική. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι εικόνες τείνουν να βλάπτουν την αυτοεκτίμηση του εφήβου. Όταν βλέπετε εικόνες ανθρώπων στους οποίους φιλοδοξείτε να μοιάσετε, μπορεί να σας αναστατώσει . Σε τελική ανάλυση, είναι εύκολο να σκεφτείς, “Κάνω όλα αυτά τα pushups και δεν μοιάζω έτσι.” Από εκεί και πέρα, είναι εύκολο να αρχίσεις να εσωτερικεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά με σένα.

Σημεία που πρέπει να προσέχετε

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι ο γιος σας έχει εμμονή με την εμφάνισή του, το βάρος, το φαγητό ή την άσκηση, δώστε προσοχή. Επίσης, προσέξτε αν σας ζητά να αγοράσετε σκόνη πρωτεΐνης ή ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο παρά με τους φίλους του. Δώστε προσοχή αν αποσύρεται από τους φίλους και την οικογένειά του λόγω των ανησυχιών του για την εμφάνισή του. Για παράδειγμα, ακούμε συχνά ότι ένας έφηβος δεν θα τρώει πλέον οικογενειακά γεύματα ή σε ένα εστιατόριο επειδή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δεν είναι αρκετά υψηλή ή το φαγητό είναι πολύ λιπαρό. Εάν ανησυχείτε, φροντίστε πάντα να το συζητάτε με τον παιδίατρο του γιου σας. Τελικά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε τις ανησυχίες σας προτού ο έφηβος γιος σας αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη εμμονή με την εικόνα του σώματος.

 

ΠΗΓΗ

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ