Αρχική Τοπικά Δεκάδες νέοι από Ιταλία και Γερμανία στην Υπάτη…Συγκίνηση και προβληματισμός

Δεκάδες νέοι από Ιταλία και Γερμανία στην Υπάτη…Συγκίνηση και προβληματισμός

Στη μαρτυρική Υπάτη…

O πολιτιστικός σύλλογος Αινιάνες Υπάτης υποδέχεται στην ιστορική πόλη της Υπάτης νέους και νέες από την Ιταλία τη Γερμανία και την Ελλάδα – έξι από τους οποίους κατάγονται από την Υπάτη – στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +.
Η Υπάτη είναι μοναδική μαρτυρική πόλη που υπέφερε τόσο από τους Ιταλούς, με την εκτέλεση των δεκαέξι Υπαταίων στο Γοργοπόταμο και στα Καστέλια όσο και από τους Γερμανούς κατακτητές με την ολοκληρωτική καταστροφή της.
Στην εβδομαδιαία παραμονή τους οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να συζητήσουν το θέμα της ιστορικής μνήμης και λήθης ενώ παράλληλα θα επισκέπτονται εμβληματικούς τόπους όπως τον Γοργοπόταμο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία, το Δίστομο και την Αράχωβα στη Βοιωτία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνάντηση των νέων με επιζώντες του ολοκαυτώματος της Υπάτης το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Υπάτη.
Παράλληλα στο “Κακογιάννειο” Αστεροσχολείο Υπάτης θα προβληθούν δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου: την Τετάρτη 09/10 και ώρα 21.00 η ταινία “Το ξυπόλητο τάγμα” και την Πέμπτη 10/10 η ταινία “Σοφία Σολ:τελευταίες ημέρες”. Και οι δύο προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Την Παρασκευή 11/10 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα ακολουθήσει ελληνική βραδιά με με ζωντανή μουσική, χορούς και τραγούδια από το χορευτικό τμήμα των Αινιάνων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της διεθνούς ανταλλαγής νέων με τίτλο “UnlockingMemories” μεταξύ της 7ης και της 14ης Οκτωβρίου στην Υπάτη Φθιώτιδας και την Αθήνα από τον οργανισμό EUphoria.

Ειδικότερα στα χωριά της Υπάτης, του Διστόμου, της Αράχωβας, και τελικώς στην Αθήνα θα διεξαχθεί η ανταλλαγή νέων με συμμετέχοντες από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα φρικτά εγκλήματα των ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θα επισκεφθούν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, το μουσείο και το μνημείο του Διστόμου, καθώς και θα ενημερωθούν για τις τυφλές εκτελέσεις κατοίκων της Υπάτης και τον εμπρησμό του χωριού από τους Ναζί το 1944.

Την ανταλλαγή στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μια ανταλλαγή στο Vlotho της Γερμανίας μεταξύ 14 και 21 Μαρτίου 2020.

Στόχος του Προγράμματος είναι οι νέοι να δουν με ποιους τρόπους οι κοινωνίες και οι λαοί αντιμετωπίζουν στις σύγχρονες μέρες την πραγματικότητα που έζησαν οι πρόγονοι τους, πως μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία υγιών διακρατικών σχέσεων στο σήμερα και πως μπορούν να προστατεύσουν την δημοκρατία και την ειρήνη στην Ευρώπη προς αποφυγή παρόμοιων φρικτών περιστατικών στο μέλλον. Αφορμή για την εκτέλεση αυτού του προγράμματος είναι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων πανευρωπαϊκά που με τη ρητορική μίσους που εκφέρουν σπρώχνουν το ακροατήριο τους σε ακραίες συμπεριφορές και πολλές φορές σε εγκλήματα με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Η ενημέρωση των νέων για όσα συνέβησαν στο παρελθόν λειτουργεί ως μέτρο ασφαλείας για τη μη επανάληψη αυτών στο μέλλον. Απόλυτη στόχευση του προγράμματος είναι η προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας, ώστε να μην επιστρέψουμε σε περιόδους αιματοχυσίας και τυφλής βίας εναντίον ομάδων πολιτών και αθώων ανθρώπων που προστάτευαν τις οικογένειες τους, τους συμπολίτες τους και τον τόπο τους.

Η ανταλλαγή νέων επιδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+  και το ειδικό πρόγραμμα Programm des Kinder und Jugendplansτου Ομοσπονδιακού Υπουργείου για την Νεολαία της Γερμανίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.