Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Θάνατος Θανάση Ζέρβα: «Δεν βρέθηκε οργανική καρδιοπάθεια», λέει ο γιατρός της οικογένειας

Στα πιθανά αίτια για τον αιφνίδιο θάνατο του φοιτητή στη Σίφνο αναφέρθηκε ο καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής, γιατρός της οικογένειας του 23χρονου.
«Από ό,τι φαίνεται, ήταν ένα ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, με οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιοαναπνευστική κατάρρευση. Το επεισόδιο αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα από πού προήλθε, δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εξετάσεων από την ιατροδικαστική υπηρεσία, θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Η πρώτη εικόνα όμως είναι ότι πρόκειται για ένα οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο», τόνισε ο κ. Ιακωβής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για το αν μπορεί ο κορονοϊός να ήταν η αιτία, αφού ο άτυχος νέος είχε βρεθεί θετικός, ο κ. Ιακωβής είπε:

«Η συνήθης απάντηση του οργανισμού είναι μία φλεγμονώδης απάντηση, δηλαδή μυοπερικαρδίτιδα συνήθως, προσβολή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου, δεν είναι συνήθως ισχαιμική απάντηση, δηλαδή δεν είναι ένα έλλειμμα αίματος. Η πρώτη εικόνα λοιπόν είναι ότι εδώ έχουμε ισχαιμική απάντηση του οργανισμού, ισχαιμικό πρόβλημα στην καρδιά, συνεπώς υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κορωνοϊός κάνει ισχαιμία του μυοκαρδίου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Συνήθως όμως ο κορονοϊός δεν κάνει ισχαιμική απάντηση, κάνει μυοκαρδιακή βλάβη ή περικαρδιακή βλάβη του φλεγμονώδους τύπου, δηλαδή φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου».

«Δεν βρέθηκε οργανική καρδιοπάθεια, ούτε αποφραγμένη στεφανιαία αρτηρία»
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπήρχε κάποιο πρότερο καρδιολογικό πρόβλημα, ανέφερε:

«Δεν έχω εξετάσει το παιδί στο παρελθόν, μπορώ όμως να πω, επειδή το παιδί είχε μία μητέρα που είναι εξαιρετική παθολόγος της Λαμίας, ότι δεν είχε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα όπως έγινε γνωστό και από την εξέταση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, όπου δεν βρέθηκε κάποια οργανική καρδιοπάθεια, ούτε κάποια αποφραγμένη αρτηρία στεφανιαία. Συνεπώς, από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το παιδί δεν είχε από πριν κάποια οργανική καρδιοπάθεια».

Τέλος, ο καρδιολόγος Π. Ιακωβής επισήμανε:

«Η υπόθεση του κορονοϊού, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας ή από τα νοσοκομεία ή από τους συναδέλφους μας που ενημερωνόμαστε, δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμα πληθώρα περιστατικών, έχουμε θανάτους εν μέσω καλοκαιριού, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ακόμα, υπάρχουν ακόμα πολλά περιστατικά, πολλές περιπτώσεις ασθενών μας σε ιατρεία που έχουν υποστεί βλάβη καρδιολογική από κορονοϊό, ακόμα και τώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Συνεπώς, ακόμα και αν δεν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, θα πρέπει να προσέχουν οι συμπολίτες μας όταν βλέπουν πολύ κόσμο, όταν υπάρχει συνωστισμός, ή σε κλειστούς χώρους, δεν είναι καθόλου κακό να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους. Επίσης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, καλό είναι το επόμενο διάστημα να εμβολιαστούν, για να προστατευθούν για το φθινόπωρο που έρχεται».

 


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ