Αρχική MAG24 TV Μάθαμε πώς δημιουργούνται οι ήχοι στο Χόλιγουντ από τους μαθητές του Δημοτικού...

Μάθαμε πώς δημιουργούνται οι ήχοι στο Χόλιγουντ από τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου! – ΒΙΝΤΕΟ / Φωτογραφίες

 

Η λογοτεχνία μας ταξιδεύει, μας δημιουργεί εικόνες και ήχους και καθώς διαβάζουμε η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά μας με τα μάτια της φαντασίας.

Αυτή την εκπληκτική ιδιότητα μάς παρουσίασαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του εργαστηρίου μουσικής τεχνολογίας και ηχητικού σχεδιασμού του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, “Sounds2imagine lab”, μόνο που τα παιδιά το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα και μας παρουσίασαν ζωντανά επί σκηνής, την ηχητική αναπαράσταση αποσπάσματος από το βιβλίο «Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου.

Στην εκδήλωση “Λογοτεχνίας ήχοι” της Κυριακής 15 Μαΐου του Δήμου Λαμιέων και του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, που συνδιοργανώθηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, είδαμε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μαθήτριες και μαθητές γυμνασίου και λυκείου μάς παρουσίασαν ζωντανά επί σκηνής, πως επενδύεται η αφήγηση ενός λογοτεχνικού κειμένου με μουσική, ηχητικά εφέ και με πρωτότυπους ήχους για τον κινηματογράφο (Foley sounds), χρησιμοποιώντας φαντασία και διάφορα αντικείμενα (κουκουνάρια, χαλίκια, σιμιγδάλι, μπαλόνια, παπούτσια, κ.ά.).

Πριν παρακολουθήσουμε το πολύ εντυπωσιακό δρώμενο, τα παιδιά μάς παρουσίασαν τον τρόπο που δούλεψαν στο εργαστήρι, τα στάδια που πέρασαν ως το τελικό αποτέλεσμα, πώς το project αυτό βοήθησε τα παιδιά να αποκτήσουν δημιουργικές δεξιότητες αλλά και δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας και μέσα από την παρουσίαση αυτή, έγιναν εμφανή τα σημαντικά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά οφέλη που αποκόμισαν από αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα.

Όπως είπε και η υπεύθυνη του προγράμματος κα Σταυρούλα Μπότη, το εργαστήρι μουσικής τεχνολογίας και ηχητικού σχεδιασμού λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και στόχος τους είναι, μέσα από ξεχωριστές εκπαιδευτικές δράσεις, τα παιδιά να προσεγγίζουν τη γνώση με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.  Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, πέρα από τον ηχητικό σχεδιασμό και η σύνθεση της μουσικής που επένδυσε την παρουσίαση έγινε από τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Στη συνέχεια, η φιλόλογος κα Κωνσταντίνα Σκουρτιά, εκ μέρους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λαμίας, μάς μίλησε για τη συγγραφέα, Διδώ Σωτηρίου, την εποχή που έζησε και έγραψε τα έργα της, και ειδικότερα για το βιβλίο της “Ματωμένα Χώματα”, απόσπασμα του οποίου παρουσίασαν τα παιδιά.  Μάς μίλησε για την εποχή και τις συνθήκες που γράφτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο και μάς εισήγαγε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής όπου διαδραματίζεται.

Η Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λαμίας, κα Εύη Γκόγια, μιλώντας για αυτή την ωραία συνέργεια, είπε: “Μέσα από αυτή τη συνεργασία ξεκίνησε ένα ταξίδι όπου το κλασσικό συνάντησε το νέο. Άλλωστε και τα βιβλία της λογοτεχνίας αυτόν το στόχο έχουν, μας ανοίγουν παράθυρα σε νέους κόσμους, δημιουργούν συναισθήματα, μας ταξιδεύουν μας προβληματίζουν, μας εμπνέουν. Αυτή την έμπνευση σε συνδυασμό με όλα τα εφόδια που έχουν πάρει οι μαθητές μέσα από τις σπουδές τους θα την παρακολουθήσουμε σήμερα “κινηματογραφικά”. Η πένα του χθες συναντά τους δημιουργούς του σήμερα, στο διαχρονικό ταξίδι των ιστοριών των βιβλίων και η επικοινωνία των ήχων και της μελωδίας θα μας περιμένει πίσω από τις σελίδες τους φιλοξενούμενη στα ράφια της Βιβλιοθήκης μας”.

Στο τέλος, ακούσαμε σε μια θαυμάσια εκτέλεση, ένα υπέροχο τραγούδι σε στίχους και μουσική της κας Σταυρούλας Μπότη, το οποίο μιλά για την Μικρασιατική Καταστροφή και συγκεκριμένα για την καταστροφή της Σμύρνης, το οποίο αφιερώνουν στα θύματα της καταστροφής κι όπως πολύ όμορφα είπε η κα Μπότη “ελπίζουμε η μελωδία αυτή να φτάσει εκεί ψηλά στα αστέρια και να γλυκάνει λίγο τις πονεμένες τους ψυχές”.

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας που στηρίζει και υλοποιεί τις καινοτόμες δράσεις του  εργαστηρίου “Sounds2imagine lab”, οι οποίες είναι μοναδικές όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα! Αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί όσες και όσοι παρακολουθήσαμε αυτή τη μοναδική παράσταση, η οποία μάς ταξίδεψε στην ατμόσφαιρα του βιβλίου, με έναν ευφάνταστο καλλιτεχνικό τρόπο!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.