Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το Ελληνικό drone σύντομα θα είναι…. γεγονός! Η Ελλάδα περνά στην εποχής της…δράσης! ΒΙΝΤΕΟ

Έλληνες επιστήμονες, εγχώρια πανεπιστήμια και η πολιτεία συνεργάζονται για να αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone)!

 

“η Ελλάδα από την εποχή της αδράνειας στην εποχή της δράσης για κάτι τόσο χρήσιμο για την άμυνα της χώρας….”

Τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ακούσαμε το μεσημέρι της Παρασκευής 1ης Απριλίου στην ημερίδα με θέμα “Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για Ισχυρή Ελλάδα (Θεωρητικές, Εμπειρικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις)”.

Ίσως κάτω από άλλες συνθήκες να το θεωρούσαμε πρωταπριλιάτικο αστείο! Όμως οι Υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνης Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλκιβιάδης Στεφανής,Σύμβουλος της Κυβέρνησης επί Θεμάτων Ακριτικών Περιοχών & Αγίου Όρους, τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Επίτιμος Αρχηγός Στρατού,  καθηγητές και επιστήμονες μας έπεισαν ότι σε δύο περίπου χρόνια η χώρας μας θα συμπεριλάβει και τα ελλληνικά drones εκσυχρονίζοντας έτσι την άμυνά της!

Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone) σταθερής πτέρυγας θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα,τέθηκε  ήδη σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».

«Είναι σαφές», συνέχισε, «ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «H ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας ανέφερε ότι «η ΕΑΒ εφαρμόζει μια εξωστρεφή εμπορική πολιτική ανταγωνιζόμενη επάξια στο διεθνές περιβάλλον και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, συμβάλλοντας στην εισροή συναλλάγματος και στην ενίσχυση του ΑΕΠ».

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ι. Κούτρας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μ. Κορωναίος και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, η ΕΑΒ υπέγραψε Μνημόνια Συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης αλλά και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας τους για μία σειρά από προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας που θα ενισχύσουν την άμυνα, την ασφάλεια αλλά και την οικονομία της χώρας.

 

Ας ακούσουμε τι είπαν οι Υπουργοί και όχι μόνο

Σε χαιρετισμούς προχώρησαν:

 • Τσαμαδιάς Κωνσταντίνος, Ομ. Καθηγητής X.Π., Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & ΔΒΜ της Έρευνας & Καινοτομίας
 • Καραϊσκος Ευθύμιος, Δήμαρχος Λαμιέων
 • Κοτρωνιάς Γεώργιος, Βουλευτής Φθιώτιδας (ΝΔ)
 • Πούλου Γιώτα, Βουλευτής Βοιωτίας (ΣΥΡΙΖΑ)
 • Σαρακιώτης Γιάννης, Βουλευτής Φθιώτιδας (ΣΥΡΙΖΑ)

 Την ημερίδα παρακολούθησε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φανής Σπανός

Συνεδρία 2η: μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας:

Προεδρείο: Πλαγιανάκος Βασίλης, Καθηγητής Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, ΠΘ

Φούρλας Γεώργιος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΠΘ

 

 • Κυριαζής Αθανάσιος, Ομ. Καθηγητής Παν. Πειραιώς, Γ. Γραμματέας Έρευνας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
 • Παπακώστας Δημήτριος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΒ
 • Μαμούρης Ζήσης, Καθηγητής, Πρύτανης ΠΘ
 • Παπαϊωάννου Νίκος, Καθηγητής, Πρύτανης ΑΠΘ
 • Πολυχρονίδης Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πρύτανης ΔΠΘ
 • Χατζηγεωργίου Ιωάννης, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας, ΕΜΠ

 

Συνεδρία 3η: 7.00 – 8.10

Προεδρείο: Κόκλας Νικόλαος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Παραγωγής ΕΑΒ

Χριστοδούλου Χρήστος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

 • Κορωναίος Μιχάλης, Υποπτέραρχος (μ) ε.α., Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΑΒ
 • Υάκινθος Κύρος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 • Γαστεράτος Αντώνιος, Καθηγητής ΔΠΘ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
 • Σταμούλης Γεώργιος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Λάππας Βάϊος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμημ. Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ
 • Πασχάλης Αντώνης, Καθηγητής, Υπευθ. Ομάδας, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ
 • Κωστόπουλος Βασίλειος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμημ. Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών 

Οργάνωση

Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γραφείο Συνεργατών Υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας & Καινοτομίας

 

Οργανωτική Επιτροπή

 

Συντονιστής:

Τσαμαδιάς Κων/νος

 

Μέλη

Αργυρόπουλος Ηλίας, Καλαντζής Γεώργιος,

Πάλλας Δήμος, Παλιαλέξης Ηλίας,

Ροζής Ευθύμιος, Σαρρής Σπυρίδων,

Στεφανής Eυάγγελος


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ