Αρχική Τοπικά Σήμερα έχουμε TEDxLamia! Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τους ομιλητές, τους...

Σήμερα έχουμε TEDxLamia! Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τους ομιλητές, τους performers, τα workshops

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 έρχεται το 2ο TEDxLamia στο κτίριο της ΔΕΥΑΛ

 

To TEDxLamia επιστρέφει αυτή την Κυριακή για δεύτερη συνεχή χρονιά.Ο παγκόσμιος θεσμός του TEDx, που έχει συνδεθεί με τα κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της πόλης μας, διοργανώνεται για μια ακόμη χρονιά με σκοπό την μετάδοση αξιόλογων και καινοτόμων ιδεών. Κεντρικό θέμα του TEDxLamia 2019 είναι το «Παράδειγμα».

Για το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες μπες εδώ?https://tedxlamia.com/2019/

#tedxlamia #paradigma #tedxspeakers #tickets

Τι είναι το TED

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια. Σκοπός του είναι η διάδοση αξιόλογων ιδεών, καθώς και η μετουσίωσή τους σε παραγωγικό προβληματισμό και πράξη, μέσα από σύντομες ομιλίες επιτυχημένων προσώπων της παγκόσμιας αλλά και της εθνικής και της τοπικής κοινότητας. Σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερα από 20.000 TEDx Events παγκοσμίως κάθε χρόνο. Επιδιώκοντας μια μεταφορά της παγκόσμιας αυτής εκδήλωσης επι το ελληνικότερον, στην προσπάθειά μας δίνεται ταυτότητα συλλογική, χαρακτήρας συνεργατικός, ενώ το αποτέλεσμά της έχει αναφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία.
To TEDxLamia προστέθηκε στην παγκόσμια οικογένεια των TEDx Events το Νοέμβριο του 2017 έχοντας ως θέμα του τη Συνέργεια (Synergy), την συνεργασία δηλαδή των ικανών και των άξιων, που έχουν τη βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα να δράσουν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Λίγα λόγια για το PARADIGMA

PARADIGMA [paráδiγma] < παρά + δεῖγμα < δείκνυμι

Ως παράδειγμα ορίζουμε κάθε τι που χρησιμεύει, ως πρότυπο για μίμηση. Ενώ στην άλλη άκρη, όταν το πρόσημο γίνεται αρνητικό, υποδηλώνει το στίγμα, την αποφυγή, το «ο μη γένοιτο».

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν θέλουμε να σκεφτούμε σοβαρά για τον κόσμο και να δράσουμε αποτελεσματικά μέσα σε αυτόν, οφείλουμε να έχουμε μία θεωρία, μία νέα ιδέα, ένα παράδειγμα – υπόδειγμα.

Την αφηρημένη έννοια την προσεγγίζουμε δίνοντας πρόσωπο και ταυτότητα ορισμένη, γι’ αυτό βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Παρουσιάζουμε βιωματικές εμπειρίες, ως σύγχρονα παραδείγματα ελπίδας, που στοχεύουν να διδάξουν, να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν, ενώ κρατούν απόσταση από την αδιαλλαξία της αυθεντίας, του ηθικολογήματος και του στείρου μιμητισμού.

Γιατί πιστεύουμε πως τέτοια, πραγματικά, παραδείγματα μπορούν να είναι ο αντίλογος στα αδιέξοδα της σκέψης και στην αδυναμία της δράσης.

 

Στοχασμοί

Από πού ξεπηδούν οι στόχοι;
Πως νοηματοδοτείται η ζωή μας;
Μέσα στους αιώνες, η προβολή ενός τουλάχιστον παραδείγματος κάθε φορά , δεν έπαψε να κατευθύνει και να καθοδηγεί άτομα και λαούς. Στο μύθο και τη μυθοπλασία, αλλά και στα σύγχρονα τεχνικά επιτεύγματα, την πνευματική δημιουργία και τις παραδόσεις -αντιλήψεις, δοξασίες, ηθικές αρχές- συναντάται πληθώρα παραδειγμάτων που επηρεάζουν τον άνθρωπο, από την παιδική ηλικία έως τη βιολογική του ωριμότητα.
Η επιλογή της λέξης Paradigma, με την οποία θα φωταγωγήσουμε τη φετινή μας εκδήλωση, δεν αποτελεί απόπειρα εξαντλητικής ιχνηλασίας των διαφόρων πτυχών και όψεων που «στεγάζει». Κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο. Πως είναι δυνατόν να συμπυκνωθεί σε μόνο 12 προσεγγίσεις, το περιεχόμενο μιας «ρωμαλέας» λέξης, που «λειτουργεί» ως υπόδειγμα μίμησης ή απόρριψης;
Ένα και μόνο σκοπό φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε. Μέσα από την βιωματική παρουσίαση τρανταχτών παραδειγμάτων, να βοηθηθούμε την παρακολούθηση της εξέλιξης της δράσης του μυαλού, ή πιο πνευματικά, το ξεδίπλωμα της έσω καρδίας.
Κάθε άνθρωπος, με όλα τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα της ζωής του μπορεί χάρις σε ένα παράδειγμα (υπόδειγμα), να μεταμορφωθεί και να εισέλθει σε μία άλλου είδους διάρκεια, εκείνη που με το ανέφικτό της, αποτελούσε κάποτε το δράμα του!

Από το 1o TEDxLamia
ΚΤΙΡΙΟ

Βιοκλιματικό Κτίριο ΔΕΥΑ Λαμίας: το δικό μας “σπίτι”, που φιλοξενεί για μια ακόμη χρονιά τους ανθρώπους και τις ιδέες του TEDxLamia.

Το κτίριο στεγάζει τη Διοίκηση και τις υπόλοιπες λειτουργίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας. Η ενσωμάτωση των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού για ενεργειακή αυτάρκεια και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος
του κτιρίου έγινε με ιδιαίτερη έμφαση, συμπεριλαμβάνοντας την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του υπεδάφους και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών κυψελών στα υαλοστάσια και στις στέγες των όψεων.
Ο έντονος διάλογος μεταξύ πλήρων και κενών, αυξάνει τον ζωτικό όγκο του κτιρίου, υπογραμμίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του και συντελεί στη δημιουργία ενός διάτρητου κτιρίου με ρευστή και ρυθμική μορφή.
Ο υπαίθριος χώρος του αιθρίου, οργανώνεται με πλακόστρωτα, καθιστικά, υδάτινες επιφάνειες και καταρράκτες και προσφέρεται για αναψυχή και υπαίθριες κοινωνικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, συντελεί στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος για το δροσισμό του κτιρίου τους θερινούς μήνες.

 

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:30 – 11:30
Εγγραφές – Καφές
11:30 – 13:00
1st Session

Ζαν Κοέν
Ελίνα Δάλλα
Μάνος Στεφανίδης

13:00 – 13:40
Διάλειμμα – Σύντομο Γεύμα
13:40 – 15:00
2nd Session

Alex Dimou
Κωνσταντίνος Μαύρος
Θεοφάνης Μαλκίδης
Έφη Αμαναντίδου

15:00 – 16:00
Διάλειμμα – Μεσημεριανό Γεύμα
16:00 – 17:00
3rd Session

Κώστας Τσαούσης
Άγγελος Παπαδημητρίου
Χριστόφορος Κωνσταντόπουλος

17:00 – 17:40
Διάλειμμα – Aperitivo
17:40 – 19:00
4th Session

Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σωτήρης Τασουλής
Ρόκας Μπαλμπιέρης
Εύη Χαμπλά – Δήμητρα Κοντοβά (Kyma Project)

19:00 – ∞
After Party

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μαρία Κεφαλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, με καταγωγή από Λαμία. Είναι Δημοσιογράφος, απόφοιτη του Τμήματος «Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του ΤΕΙ Πατρών και της σχολής «New Media Studies» του Σταμάτη Μαλέλη. Είναι Υπεύθυνη Καλεσμένων στην εκπομπή «Ελένη» στον Alpha (2016 έως και σήμερα), ενώ κατά το παρελθόν έχει εργαστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (2013-2014) και στο ειδησεογραφικό site enikos.gr (2014-2015), ενώ η πρώτη της επαφή με τον χώρο των ΜΜΕ ήρθε παράλληλα με τις σπουδές της μέσα από τις συνεργασίες της με το Star Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και με την Ημερήσια Εφημερίδα «Πρωινή» της Ηλείας. Η Μαρία αγαπά το θέατρο, τη γυμναστική και το… καλοκαίρι!

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

ΖΑΝ ΚΟΕΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Ο Ζαν Κοέν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1946. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Marketing και γνωρίζει πέντε γλώσσες. Από το 1978 ασχολείται με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα είναι: Ανταποκριτής των Ραδιόφωνο Ισραήλ, Ειδησεογραφικό πρακτορείο JTA, Εφημερίδα Yediot Aharonot, αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και εκδότης
του ειδησεογραφικού δελτίου «Το Μάτι». Από το Σεπτέμβριο του 1994 έως τον Σεπτέμβριο του 1996 είχε 2 τηλεοπτικές εκπομπές στο Κανάλι 5, μία καθημερινή και μία εβδομαδιαία.
Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση και υπήρξε ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας “Lexis Advertising”. Είναι μέχρι και σήμερα σύμβουλος
επικοινωνίας (image maker) πολιτικών, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά σε θέματα διπλωματίας Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά και γενικότερα σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, ως ανεπίσημος αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών. Είναι συγγραφέας
του βιβλίου “Ζωντανή μπαταρία”, 1999 που πραγματεύεται την Διαφήμιση, τις Δημόσιες Σχέσεις και το Image-making και για το οποίο βραβεύτηκε από την Ένωση Ανταποκριτών
Ξένου Τύπου, καθώς και σεναριογράφος και παραγωγός δύο ντοκιμαντέρ. Ένα για την Εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας και ένα για τον Παύλο Μπακογιάννη.

 

ΡΟΚΑΣ ΜΠΑΛΜΠΙΕΡΗΣ, ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΕΜΠ

Ο Ρόκας Μπαλμπιέρης γεννήθηκε το 1989 στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. Το 2007 τελείωσε το Λύκειο του Βίλνιους. Από το  2009 που ήρθε στην Ελλάδα και μέχρι το τέλος του 2013 ήταν κρατούμενος στις φυλακές του Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα. Το 2011 του απονεμήθηκε βραβείο για την επίδοσή του στο διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.Το 2013 με επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις πέρασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέχρι σήμερα σπουδάζει και είναι τελειόφοιτος στη σχολή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Το 2014 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τις επιδόσεις του στις σπουδές του κατά την διάρκεια της φυλάκισής του. Παράλληλα, ασχολείται με το ερασιτεχνικό θέατρο από το 2012 και είναι μέλος δυο θεατρικών ομάδων, στις οποίες συνεργάζεται με πρώην κρατούμενους και μετανάστες από διάφορες χώρες.

 

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Χριστόφορος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε γραφιστική και computer graphics και έχει εργαστεί σε διαφημιστικές εταιρείες και ομίλους εφημερίδων και περιοδικών. Από το 2008 ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη websites και γενικότερα με τον τομέα της διαφήμισης στο διαδίκτυο. Το 2015 συνέχισε τις σπουδές του στο κολλέγιο Βακαλό και το 2018 μετεκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου στο Digital Design. Η πτυχιακή του εργασία είχε τίτλο “Η επιρροή του σχεδιασμού των Crowdfunding Websites στις online δωρεές” και ως εκ τούτου μελέτησε σε βάθος την ανάλυση του διαδικτύου ως χώρου στον οποίο ενεργοποιούνται και εκφράζονται τα συναισθήματα. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα επικοινωνίας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας ως Creative Specialist και είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή επικοινωνία της οργάνωσης. Συνδυάζοντας την εμπειρία του και την βαθύτερη αίσθηση της σύνδεσης και της αφοσίωσης στην οργάνωση, με την οποία μοιράζεται τις ίδιες ανθρωπιστικές αξίες, το 2018, μεταξύ άλλων, σχεδίασε και ανέπτυξε την διαδικτυακή πλατφόρμα SafeRefugees.info η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και γενικότερα τους ανθρώπους που χρειάζονται πληροφορίες για οργανισμούς, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και δημόσιους φορείς στην Ελλάδα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Γεννήθηκε το 1960 στην Ελευσίνα και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και την Χαλκίδα. Δημοσιογράφος – 4 δεκαετίες σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, sites, συνδρομητικά δίκτυα τηλεόρασης.  Η αρχή της δημοσιογραφικής διαδρομής του έγινε με το περιοδικό της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, τον “Θούριο” στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ακολούθησε η “Αυγή” (1985) και η “Καθημερινή” (1987). Την ίδια περίοδο, συνεργάσθηκε με το “Κλικ” και έζησε την άνοιξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας ως  μέλος της αρχικής ομάδας του δημοτικού “Αθήνα 9,84”. Από τις αρχές του 1990 και για τα επόμενα 11 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” και στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” (ως σύμβουλος έκδοσης). Από το 2003 συμμετείχε στη οργάνωση και παραγωγή περιεχόμενου για ειδικές εκδόσεις της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, μεταξύ των οποίων, η ένθετη έκδοση που φιλοξενούσε special reports του βρετανικού περιοδικού “Τhe Economist”. Από το 2010 συνεργάζεται σε σταθερή βάση με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και τα sites protothema.gr και newmoney.gr. Είναι ιδρυτής του Εργαστηρίου για την Έξυπνη και Δημιουργική Οικονομία  IdeasLab (https://ideaslab.today/), το οποίο συμπράττει με την Εθνική Τράπεζα για την προώθηση της πρωτοβουλίας “Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι”. Τέλος, στις 8 Απριλίου 2019 κάνει πρεμιέρα η εκπομπή #StartupEllada (μια σειρά 12 επεισοδίων) στο History Channel / Cosmote TV.

 

ΕΛΙΝΑ ΔΑΛΛΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Η Ελίνα είναι αρχιτέκτονας με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Τορίνο (Ιταλία) και με σπουδές Κλασικής Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο). Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε προγράμματα αστικής κλίμακας. Από το 2010 εως το 2012 διατέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού και ειδικός βοηθός στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικών για την αστική αναγέννηση της Αθήνας και συντονίστρια για την Επιτροπή Σχεδιασμού του Κέντρου Πόλεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών Α.Ε. και σύμβουλος Δημοτικών Εκδηλώσεων και Δραστηριοτήτων του Δήμου Ξάνθης. Το 2004 είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάπλαση της Αθήνας και των υπολοίπων Ολυμπιακών πόλεων. Παράλληλα από το 1987 έως σήμερα δουλεύει ως αρχιτέκτονας με εξειδίκευση στα πέτρινα διατηρητέα κτίρια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 30 έργα αναστήλωσης ιστορικών κτιρίων. Είναι ενεργό μέλος πολλών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αρχιτεκτονικής, αλλά και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

ΕΦΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ, ΔΡ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η Έφη Αμανατίδου είναι Επίτιμη Έμπειρη Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Ινστιτούτο Ερευνας για την Καινοτομία. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στο συγκεκριμένο χώρο με εξειδίκευση στην αξιολόγηση και αποτίμηση προγραμμάτων και πολιτικών έρευνας και καινοτομίας, όπως και στη διαδικασία της προοπτικής διερεύνησης (foresight). Στα χρόνια αυτά, έχει συμμετάσχει σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικής και καινοτομίας, ενώ το συγγραφικό της έργο έχει προσελκύσει περίπου 650 αναφορές μέχρι σήμερα. Από το 2014 ασχολείται με τη μελέτη της κοινωνικής καινοτομίας σε διαφορετικά κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά περιβάλλοντα, όπως και στο πλαίσιο της τελευταίας οικονομικής κρίσης που συνταράσσει την Ελλάδα από το 2008, προσπαθώντας να διευρύνει το αντικείμενο μελέτης της και να εισάγει νέες έννοιες και πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος κατάγεται από τον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος, στη Φθιώτιδα. Είναι συνιδρυτής και Partner στο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Velocity.Partners, Venture Capital που επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες στον τεχνολογικό κλάδο. Επιπλέον, είναι εταίρος στην Agroknow, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της αγροτικής τεχνολογίας και τεχνολογίας τροφίμων. Είναι κάτοχος MSc Finance από το Imperial College London και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία προγράμματα μετεκπαίδευσης στο Harvard Business School. Έχει εργαστεί σε υψηλές θέσεις ευθύνης και κατέχει σημαντική εμπειρία, σε διεθνές επίπεδο, στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, καθώς και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας. Έχει επενδύσει επιτυχώς σε εταιρείες στον τεχνολογικό κλάδο, έχει παίξει διοικητικό ρόλο βοηθώντας εταιρείες να προσαρμόσουν επιτυχώς την πορεία τους και έχει εμπειρία στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Είναι επίσης ενεργό μέλος σε διεθνείς οργανισμούς όπως,  το Imperial College Management School Alumni Advisory Board, το CEO clubs Athens Chapter, το EO Greece και το Hellenic Economic Chamber, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης λέκτορας στο Athens University International MBA program.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 ολόκληρα χρόνια (1964 -1999). Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 και εργάζεται ως κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος μέχρι και σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχουν κυκλοφορήσει κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του σε διάφορους τόμους, ενώ διακρίνεται σημαντικό μεταφραστικό του έργο με κύριο άξονα το αρχαίο δράμα. Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει ποιητική συλλογή, αλλά και  συλλογή τραγουδιών, τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες. Από το 1990 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Έχει διατελέσει μέλος, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και από τον Νοέμβριο του 2003 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Κέντρου Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου”. Το 2000 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.

 

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής, όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία και είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται με τα  θέματα του νεότερου και σύγχρονου Ελληνισμού, όπως είναι το ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας από την Τουρκία, των εγκλημάτων από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις κατοχής, των δικαιωμάτων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, καθώς και της Θράκης, της Μακεδονίας, κ.ά. Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση  στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

 

ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στο Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Dusseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Σήμερα διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το 1990 ήταν ο κομισάριος της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας. Από το 1985 είναι μέλος της Α.I.C.Α.. Οργάνωσε και διηύθυνε το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Κέρκυρα (1990-1995) και το ιδιωτικό μουσείο Φρυσίρα (2000-2002). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια του Καποδιστριακού και Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Παντείου και της ΑΣΚΤ καθώς και στη σχολή ξεναγών και τον ΑΚΤΟ. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες, ενώ έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Κιάτο και είναι ηθοποιός, τραγουδιστής και εικαστικός με πολύπλευρη παρουσία στις τέχνες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, τόσο στο θέατρο πρόζας όσο και στο μουσικό θέατρο, όπως η Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ν. Χουρμουζιάδη στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης (1995), Στησιχόρου και Πιπίνου Γωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Ν. Αρμάου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (1996) κ.α. Το ρεπερτόριό του ως τραγουδιστής περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια από την ελληνική οπερέτα και το ελαφρό τραγούδι. Έχει επίσης λάβει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και παραγωγές. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010, έλαβε διάκριση από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA).

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Ο Σωτήρης Τασουλής έλαβε το δίπλωμα του στα Μαθηματικά το 2006 και το Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στα Μαθηματικά των Υπολογιστών και των Αποφάσεων το 2009 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2013 έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) από το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λαμία. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Helsinki Institute for Information Technology (HIIT) και στο Department of Computer Science του University of Helsinki της Φινλανδίας, στο πεδίο της Ανακάλυψης Γνώσης σε Μεγάλο Όγκο Δεδομένων (Knowledge Discovery in Big Data). Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο του 2015 ανέλαβε χρέη διδάσκοντα, στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Liverpool John Moores University στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την περίοδο είναι Έμπειρος Μετα-διδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη στατιστικών προσεγγίσεων ικανών να αντιμετωπίσουν κύριες προκλήσεις που εμπίπτουν στην Ανάλυση Δεδομένων, και ειδικά στα Μεγάλου Όγκου Δεδομένα. Παράλληλα, διδάσκει τα μαθήματα της Εξόρυξης Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Έχει διοργανώσει αρκετά συνέδρια σχετικά με τα Μεγάλου Όγκου Δεδομένα. Έχει λάβει πλήθος βραβείων και χρηματοδοτήσεις για την έρευνά του. Τέλος, η έρευνά του έχει βρει εφαρμογή στη βιομηχανία, μέσω συστημάτων Μηχανικής Μάθησης.

 

Από το 1o TEDxLamia

 

PERFORMERS

 

ALEX DIMOU, DJ – ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

Ο Alex Dimou είναι ένας μουσικός παραγωγός από τη Λαμία. Με κυκλοφορίες σε δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Get Physical Music, Rebellion και Hottrax ανάμεσα σε άλλες, αλλά και εμφανίσεις σε μεγάλα clubs και festivals του εξωτερικού – Ministry of Sound/Λονδίνο, Shelbourne WMC/ Μαϊάμι, Cookies/ Βερολίνο – έχει δημιουργήσει ένα σεβαστό όνομα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Έχει κυκλοφορήσει 3 προσωπικά άλμπουμ και έχει συνεργαστεί επίσημα στον τομέα της παραγωγής με ονόματα όπως Maya Jane Coles, dOP, Archie Hamilton, M.A.N.D.Y κ.α. Οι εμφανίσεις του Alex πραγματοποιούνται με ένα αυτοσχεδιαστικό Live Act, όπου δημιουργεί δική του μουσική πάνω στην σκηνή, βασιζόμενη σε synthesizers, drum machines και midi controllers. Έχει διατελέσει καθηγητής μουσικής τεχνολογίας σε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα και έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους.

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΤΟΒΑ – ΕΥΗ ΧΑΜΠΛΑ, DANCE PERFORMANCE

Η Δήμητρα Κοντοβά γεννήθηκε στη Λαμία το 1991. Σπούδασε “Μάρκετινγκ και Επικοινωνία” στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές της στην ΑΚΤΟ στο τμήμα “Σχέδιο μόδας και Styling”. Ασχολείται 3 χρόνια με τον σύγχρονο χορό παρακολουθώντας μαθήματα και συνδημιουργώντας χορογραφίες. Έχει συμμετάσχει στην χορευτική παράσταση “Μάσκα” η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και στη Γερμανία το 2018. Είναι βοηθός εισηγητή σε σεμινάρια χορού, για άτομα με αναπηρία και χωρίς, σε συνεργασία με το KYMA Project. Παράλληλα συμμετέχει εθελοντικά ως ομιλήτρια στα “Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία” του Σ.Κ.Ε.

Η Εύη Χαμπλά είναι χορογράφος και χορεύτρια σύγχρονου χορού. Διδάσκει χορό και αποτελεί αναγνωρισμένη καθηγήτρια του αγγλικού συστήματος Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σε Ελλάδα και Εξωτερικό και έχει ειδικευτεί στον σύγχρονο χορό στις τεχνικές release, Limón και στη χορογραφία. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες χορευτικές performances, επιμελείται την κινησιολογία θεατρικών παραστάσεων, εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται σε ομάδες συμπεριληπτικού χορού. Το 2018 διακρίθηκε χορογραφία της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα χορού ατόμων με αναπηρίες στην Ολλανδία.

To KYMA Project είναι πλατφόρμα συμπεριληπτικού χορού η οποία προσφέρει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα προωθώντας τις συμπεριληπτικές πρακτικές και την προσβασιμότητα. Στις δράσεις μας περιλαμβάνονται μαθήματα, σεμινάρια, παραστάσεις χορού καθώς και το φεστιβάλ χορού KYMA Festival. Σε όλες τις δράσεις έχουν ίση πρόσβαση, είτε ως θεατές είτε ως συμμετέχοντες, όλοι ανεξαρτήτως αναπηρίας, ηλικίας, φυλής ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης.  Ιδρύθηκε το 2017 από την Αγγελική Μητροπούλου, performer και πολιτιστική διαχειρίστρια.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ PERFORMANCE

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων είναι από τις αρχαιότερες Δημοτικές Φιλαρμονικές ( έτος ίδρυσης 1895 ) και από τις πιο πολυπληθείς με σειρά από τιμητικές διακρίσεις σε Ελληνικό και Διεθνές επίπεδο. Είναι η πρώτη Φιλαρμονική που έπαιξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετείχε σε παρελάσεις της Ομογένειας στην Αμερική και έδωσε συναυλίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποκορύφωμα την Βράβευση της από την Ακαδημία Αθηνών (2018) για την πολυσχιδή πολιτιστική και κοινωνική προσφορά της.

 

 

WORKSHOPS
See beyond differences
Υπαίθριο Αστεροσκοπείο
Εναλλακτικές διαδρομές
Five Fingers Project
Book corner
Robosoccer
Drones Racing
Experiment Experience
Finis Coronat Opus – Μπουραζάνης Κωνσταντίνος (ΑΣΚΤ)
Baduanjin Qigong Practice
KYMA Project
iPhotobooth
TEDxProfile
Q & A room

 

Όλες οι πληροφορίες για τα workshops εδώ

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ

Γνώρισε την ομάδα του TEDxLamia εδώ

 

Για περισσότερες πληροφορίες για το TEDxLamia μπες εδώ?https://tedxlamia.com/2019/

#tedxlamia #paradigma #tedxspeakers #tickets

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα highlights από το πρώτο TEDxLamia που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.