Αρχική Κορονοϊός ΕΚΤΑΚΤΟ: Ναυάγιο στο Eurogroup – Νέα συνάντηση αύριο Πέμπτη

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ναυάγιο στο Eurogroup – Νέα συνάντηση αύριο Πέμπτη

“Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε. H συνεδρίαση του Eurogroup, θα συνεχιστεί αύριο. Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης”.

Με ένα tweet ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε το προσωρινό “ναυάγιο” στο Eurogroup, ώστε οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Βορείων Χωρών και των Νοτίων να βρούν σημεία επαφής ειδικά για το εργαλείο που θα παρέχει την ρευστότητα που θα χρειαστούν οι Ευρωπαϊκές οικονομίες.

Είχαν προηγηθεί μαραθώνιες συνομιλίες από το απόγευμα της Τρίτης, διακοπή, επανέναρξη, αλλά και πληροφορίες ότι θα υπήρχε συνέντευξη τύπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης. Τελικά δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ βορείων και νοτίων.

Μαζί με το καυτό θέμα της κάλυψης της ρευστότητας από την σύνοδο των υπουργών περνούν και άλλα δύο εργαλεία χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών οικονομιών. Το ένα είναι τα δάνεια έναντι εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Για να λάβει κάποια χώρα κονδύλια, θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διοχετευθούν στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, στη μείωση της ανεργίας και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Παράλληλα θα πρέπει να εγκριθεί η απόφαση της Κομισιόν να απελευθερώσει από κανονισμούς τα κοινοτικά κονδύλια , ώστε οι χώρες που πλήττονται να έχουν καλύτερη πρόσβαση. Ήδη η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αντιμετώπισης του κορονοιού.

Τέλος οι υπουργοί οικονομικών θα πρέπει να εγκρίνουν και τις αποφάσεις της ΕΤΕΠ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρούσα κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ότι η ΕΤΕΠ προτείνει και τον σχηματισμό ενός Ταμείου Εγγυήσεων για την ΕΕ, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ωστόσο και τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να περιμένουν καθώς όπως είναι γνωστό αν δεν συμφωνηθούν όλα και μάλιστα με ομοφωνία δεν μπορεί να συμφωνηθεί τίποτα.

πηγή: www.news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.