Ρηξικέλευθες υπήρξαν και οι τρεις γυναίκες στις οποίες αφιερώνεται η παρούσα έκθεση.
Το Κέντρο Πολιτισμού Φθιώτιδας με το Δήμο Λαμιέων μας “σύστησαν” τις «Ρηξικέλευθες, πρωτοπόροι Ελληνίδες ζωγράφοι», σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, το απόγευμα του Σαββάτου 25/1/2025 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».
Μέσα από τη ζωή τους αλλά και το έργο τους, επηρέασαν και ενέπνευσαν γενεές ολόκληρες της νεοελληνικής τέχνης, μέσα σε ένα ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο 19ο και 20ο αιώνα στην Ελλάδα. Τρεις γυναίκες κοσμοπολίτισσες, διαποτισμένες με το αίσθημα της ελευθερίας αποτέλεσαν φως, εξαίρεση καθώς και παράδειγμα στις διεκδικήσεις των γυναικών μέχρι και σήμερα. Η Ελένη Μπούκουρη – Αλταμούρα, η Θάλεια Φλωρά – Καραβία και η Σοφία Λασκαρίδου. Τρεις πρωτοπόροι ελληνίδες καλλιτέχνες οι οποίες διεκδικήσαν μέσα από το πάθος τους για τη ζωγραφική, μια ζωή γεμάτη.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους η Μάνια Ζιώγα, η Πηνελόπη Καστρίτση και η Κατερίνα Κουνάβη
Η εκδήλωση μας παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης αναπαραγωγών έργων από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλ. Σούτσου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14/2/2025.
Το βράδυ του Σαββάτου παρακολουθήσαμε και Δρματοποίηση αφηγηματικών κειμένων από την ηθοποιό – συγγραφέα Φωτεινή Φύκα! Εμπνευσμένη και η Θεατρική απόδοση κειμένων από την Ιωάννα Χαραλαμποπούλου, ερασιτέχνης ηθοποιός. Έρευνα – Κείμενα – Παρουσίαση: Σοφία Μόσχου, Φιλόλογος ΜSc, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Π.Φ.Στο πιάνο η Ελένη Οικονόμου από το Δημοτικό Ωδείο!
Ο δρόμος, η κέλευθος. Η αιώνια αναζήτηση και η σύνδεση με την καταγωγή. Ο άνθρωπος ένα σημείο, ένα παρόν που εμφανίζεται στο μονοπάτι και οφείλει να συνεχίσει να περπατά. Μια προσπάθεια η οποία βρίσκει τα στηρίγματα της στα σίγουρα βήματα της γνώσης του παρελθόντος, μια ματιά προς τα πίσω και μια προς τα μπρος στο αβέβαιο, στο μετέωρο βήμα προς το μέλλον που όλο και προκαλεί να συνεχίσεις. Εκεί χρειάζεται και η δύναμη που παρακινεί να ξεπεράσει κανείς τα εκάστοτε εμπόδια, να διαρρήξει πρώτος αυτά που για κάποιους εμφανίζονται απροσπέλαστα. Αυτό σημαίνει ρηξικέλευθος.
Ρηξικέλευθες υπήρξαν και οι τρεις γυναίκες στις οποίες αφιερώνεται η παρούσα έκθεση. Μέσα από τη ζωή τους αλλά και το έργο τους, επηρέασαν και ενέπνευσαν γενεές ολόκληρες της νεοελληνικής τέχνης, μέσα σε ένα ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο 19ο και 20ο αιώνα στην Ελλάδα. Τρεις γυναίκες κοσμοπολίτισσες, διαποτισμένες με το αίσθημα της ελευθερίας αποτέλεσαν φως, εξαίρεση καθώς και παράδειγμα στις διεκδικήσεις των γυναικών μέχρι και σήμερα. Η Ελένη Μπούκουρη – Αλταμούρα, η Θάλεια Φλωρά – Καραβία και η Σοφία Λασκαρίδου. Τρεις πρωτοπόροι ελληνίδες καλλιτέχνες οι οποίες διεκδικήσαν μέσα από το πάθος τους για τη ζωγραφική, μια ζωή γεμάτη.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους η Μάνια Ζιώγα, η Πηνελόπη Καστρίτση και η Κατερίνα Κουνάβη. Τρεις γυναίκες, σύγχρονοι εικαστικοί, οι οποίες αντλούν έμπνευση από τη ζωή και την τέχνη των τριών πρωτοπόρων ελληνίδων καλλιτεχνών και φέρνουν μπροστά μας σε αντιστοιχία το χθες και το σήμερα της καλλιτεχνικής διαδικασίας, τονίζοντας η καθεμιά με το τρόπο της, τη σημασία της καταγωγής στην νεοελληνική τέχνη.
Μπουραζάνης Κωνσταντίνος
Ιστορικός Τέχνης
Α.Σ.Κ.Τ.