Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΟΦ: Συναγερμός για συμπλήρωμα διατροφής – Μπορεί να προκαλέσει θάνατο

 

Λιποδιαλυτικό συμπλήρωμα διατροφής που ενοχοποιείται για δεκάδες θανάτους στη Βρετανία πωλείται και στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πρόκειται για τις κάψουλες DNP Dinitrophenol 250mg caps, οι οποίες περιέχουν την επικίνδυνη ουσία 2,4 Dinitrophenol, αναφέρει ο ΕΟΦ, έπειτα από ενημέρωση των αρμόδιων βρετανικών αρχών και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

Το DNP είναι ουσία βιομηχανικής χρήσης που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012 καθώς μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια, έμετο, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, έμφραγμα και θάνατο.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρκαγιά ή και έκρηξη, καθώς είναι ασταθής ουσία και διασπάται υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων.  Επιπλέον, είναι τοξικό όταν εισπνέεται η έρχεται σε επαφή με το δέρμα και θεωρείται τοξικό και για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com.

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες  πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 
Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ