Αρχική Εργασία Επιδότηση 600 ευρώ σε νέες προσλήψεις…Αφορά απασχόληση χωρίς προϋπηρεσία.

Επιδότηση 600 ευρώ σε νέες προσλήψεις…Αφορά απασχόληση χωρίς προϋπηρεσία.

Λύση στο «παζλ» των χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας σε κλάδους αιχμής, όπως ο τουρισμός και ο επισιτισμός, επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Εργασίας παρέχοντας γενναία επιχορήγηση, ύψους 3.600 ευρώ για ένα εξάμηνο, σε νέους που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας και στους εργοδότες τους.

Ετσι, ο νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ μεικτά, 611 ευρώ καθαρά, θα λάβει για τους πρώτους έξι μήνες 911 ευρώ καθαρά. Αλλά και ο εργοδότης στον οποίο ένας εργαζόμενος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό κοστίζει 872 ευρώ προ φόρων, θα επιδοτηθεί με τα 300 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα να του κοστίζει 572 ευρώ.

Το μπόνους των 300 ευρώ τον μήνα, για έξι ή και λιγότερους μήνες, προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με αλλαγές στους όρους του προγράμματος «Πρώτο Ενσημο», που θεσπίστηκε με τον ν. 4855/2021 (άρθρο 196) και «τρέχει» από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Στην πράξη, βέβαια, αποτελεί και ένα ισχυρότατο κίνητρο για νέους που επιθυμούν να εργαστούν για πρώτη φορά, να το κάνουν σε κάποιες από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στον επισιτισμό – τουρισμό, καθώς ακόμη κι αν αμειφθούν με τον κατώτατο μισθό και όχι με τον μισθό που προβλέπεται στις συλλογικές συμβάσεις των δύο κλάδων, θα λάβουν για έξι μήνες αυξημένο μισθό κατά 49%, καθώς αντί για 611 ευρώ καθαρά (713 μεικτά) θα αμειφθούν με 911 ευρώ. Αντίστοιχα και οι εργοδότες θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ τον μήνα, επίσης για έξι μήνες, με αποτέλεσμα το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 34,4%. Συνολικά η επιδότηση τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να φθάνει έως και τα 3.600 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη), με την εισαγόμενη ρύθμιση προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (έξι μήνες).

Η επιδότηση των 3.600 ευρώ κατανέμεται ως εξής: Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Ετσι, όπως εκτιμά και το οικονομικό επιτελείο, μέσω των ενισχυμένων επιδοτήσεων θα δημιουργηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.