Αρχική Στερεά Ελλάδα Επίκαιρη ερώτηση & δύο Ψηφίσματα της “Στερεάς Υπεροχής”

Επίκαιρη ερώτηση & δύο Ψηφίσματα της “Στερεάς Υπεροχής”

Η περιφερειακή παράταξη ” Στερεά Υπεροχής” ενόψει της 4ης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, κατέθεσε προς συζήτηση, επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με το “αιολικό πάρκο στη Σκύρο” και δύο ψηφίσματα, που αναφέρονται το μεν πρώτο στο νέο νόμο για το περιβάλλον και το δεύτερο στην προστασία της α΄κατοικίας.  Δείτε αναλυτικά

 

Χαλκίδα, 14-05-2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,

κ. Φάνη Σπανό

 

Θέμα:  «Αιολικό Πάρκο στη Σκύρο».

 

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου, εκφράζοντας την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, έλαβε ομόφωνη απόφαση εναντίωσης στην επιχειρούμενη εγκατάσταση, ενός τεραστίων διαστάσεων Αιολικού Πάρκου, στο Νησί.

Η απόφαση αυτή αποτελεί επανάληψη  προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων, καθ’ ότι η απειλή αυτή διαρκεί 15 και πλέον έτη.

 

Πρόκειται για ένα Αιολικό πάρκο ισχύος 333 ΜW σε έκταση 36.250 στρεμμάτων που αποτελεί το 1/5 της συνολικής έκτασης του νησιού. Σε μία έκταση που αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας για την βιοποικιλότητα και είναι χαρακτηρισμένη περιοχή natura 2000, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο αυτό, λόγω του τεράστιου μεγέθους, δεν συμβαδίζει με τη συνταγματική κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, δεν συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού της πατρίδας μας, σύμφωνα με τον οποίο τα νησιά πρέπει να έχουν αυστηρότερα κριτήρια αδειοδότησης και η Σκύρος δεν χαρακτηρίζεται ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι φερόμενη κατασκευάστρια εταιρεία είναι η κοινοπραξία

ΑΕ «Αιολική Νότιας Σκύρου, Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους- ΕΝ. ΤΕ. ΚΑ

σε ποσοστό αντίστοιχα 98,5 % – 1,5%.

 

Σημειωτέον είναι επίσης ότι υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως προς την Περιβαλλοντική αδειοδότηση του συγκεκριμένου  έργου, που ελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 2011.

 

Αφορμή της επαναφοράς του θέματος είναι η από 18.12.2018 νέα απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία αδειοδοτήθηκε  Αιολικό Πάρκο ισχύος 151,2 MW, στην εν λόγω περιοχή, που σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αφορά μέρος του συνόλου των 333 MW

Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψήφιση στην Ελληνική Βουλή του «περιβαλλοκτόνου νόμου», όπου με το ψευδεπίγραφο «εκσυγχρονισμός περιβαντολλογικής νομοθεσίας», στο όνομα της ανάπτυξης και των «επενδύσεων», ευνοούνται προκλητικά  οι υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, με μοναδικό σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η προστασία του περιβάλλοντος, το κοινωνικό και τοπικό συμφέρον αλλά και η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

 

Σήμερα, που οι Σκυριανοί επαναδιατυπώνουν την αντίθεση τους, στη δημιουργία αυτού του πρωτοφανούς μεγέθους έργου, για νησιωτική περιοχή, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

 

 1. Η Περιφέρεια συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των Σκυριανών;
 2. Θα βοηθηθεί εμπράκτως η Σκυριανή κοινωνία και με ποιους τρόπους;
 3. Τί θα πράξει η περιφερειακή αρχή σε ανάλογες περιπτώσεις, που σίγουρα θα προκύψουν στην Περιφέρειά μας, καθότι με το περιεχόμενό του συγκεκριμένου νόμου άνοιξαν «οι ασκοί του Αιόλου»;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της  «Στερεά… Υπεροχής!»

 1. Αναγνωστάκης Δημήτρης
 2. Ακριώτου Θεοδώρα
 3. Λάμπου Σπυρίδων
 4. Μελισσάρης Ιωάννης
 5. Μπερμπερής Μωυσής
 6. Παρασκευάς Δρόσος
 7. Σκούρας Γεώργιος


Χαλκίδα, 14-05-2020

Ψήφισμα

 

Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, για το Νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:  «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, Νόμος με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

 

 • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε τις αντιρρήσεις όλων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας καθώς και δεκάδων φορέων σχετιζόμενων με τα ζητήματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Κανόνων Προστασίας.

 

 • Ο Συνήγορος του Πολίτη υπογραμμίζει ότι υπάρχει θέμα σύγκρουσης με Οδηγίες της Ε.Ε., το Σύνταγμα και πλείστες Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 • Ο νόμος επιφέρει επισφάλειες, που θα κοστίσουν και οικονομικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

 • Ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική ακύρωση των περιοχών Natura 2000,

με δυνατότητα πλέον δημιουργίας «περιβαλλοντοκτόνων δράσεων».

 

 • Όλοι οι Φορείς των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και το ΓΕΩΤΕΕ, τοποθετηθήκαν κατά του κυβερνητικού νομοθετήματος.

 

 • Υποβαθμίζονται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και αντικαθιστώνται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο, από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

 • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση ΑΠΕ κυρίως δε αιολικών πάρκων, ευνοώντας τους μεγάλους παραγωγούς σε βάρος των μικρών παραγωγών αλλά και των ενεργειακών κοινοτήτων.

 

 • Απαλλάσσονται της αδειοδότησης και μεταπίπτουν σε απλή γνωστοποίηση, σημαντικά τμήματα από τις μεταλλουργικές – μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες.

 

 • Αποδομεί τις λειτουργίες των Δασικών Υπηρεσιών, καθιστώντας αυτές ανίσχυρες για την υποστήριξη του δημόσιου συμφέροντος.

 

 • Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για τους δασικούς χάρτες μπορεί στην πράξη να ακυρώσουν το εν λόγω εγχείρημα στο σύνολό του.

 

 • Ανοίγει παράθυρο στη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
 • Διευκολύνει την εφαρμογή παρωχημένων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων όπως η καύση.
 • Αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια από τις τοπικές κοινωνίες.
 • Το νέο νομικό πλαίσιο, αποτελεί ένα σχέδιο χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως εμπόδιο, για τις επενδύσεις.

 

Είναι καθήκον της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, η αποτροπή στην πράξη των πολιτικών της καταστροφής και ο επανακαθορισμός,  με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

 

Οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, το Περιβάλλον που ζουν καθώς και την ποιότητα ζωής τους.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση,

ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα, που θα στρέφεται εναντίον του Δημόσιου συμφέροντος, στα διοικητικά όρια της περιφέρειάς μας.

 

Όσοι πιστεύουν, ότι οι πολίτες της  περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα αποδεχθούν  παθητικά

τη μοίρα τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι και πολύ γελασμένοι.

 

Η Κυβέρνηση και οι επίδοξοι «μνηστήρες- επενδυτές»,  θα μας βρουν μπροστά τους!

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

Αναγνωστάκης Δημήτριος.

Ακριώτου Θεοδώρα.   Λάμπου Σπυρίδων.  Μελισσάρης Ιωάννης.

Μπερμπερής Μωυσής.  Παρασκευάς Δρόσος.   Σκούρας Γεώργιος

 


 

Χαλκίδα, 08-05-2020

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 

Προ ημερών εξαγγέλθηκε η τρίμηνη παράταση, – έως το τέλος Ιουλίου, – του  πλαισίου προστασίας  για την πρώτη κατοικία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες εξαγγελίες, αμέσως μετά τον Ιούλιο, ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021, με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση για το 2020 θα αγγίξει το -9,7%, ενώ αντίστοιχα η ανεργία θα φθάσει στο 19,9%, σε αντίθεση με τις εγχώριες εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για ύφεση ύψους -4,7%.

Επιπρόσθετα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, η ανεργία ήδη εκτινάσσεται στα ύψη, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα “lockdowns” θα οδηγήσουν σε μια απευθείας αρχική μείωση 20% με 25% του Α.Ε.Π.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών,

των δανειοληπτών και των οικογενειών τους και της χρονικής επέκτασης του υφισταμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του τρέχοντος  έτους.

Όλο αυτό το διάστημα «Μείναμε Σπίτι», γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, γιατί θέλαμε και θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο κοινωνικό σύνολο.

Γιατί για εμάς, οι κοινωνίες ποτέ δεν ήταν αγέλες και οι άνθρωποι απλά αριθμοί.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, από τις συνέπειες της επιδημικής κρίσης, είναι

περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, έως το τέλος Ιουλίου, δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά, το μεταθέτει για την 1η Αυγούστου, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για νομική προστασία από εκεί και πέρα.

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο, σε μια χώρα που

βίωσε όλα αυτά τα χρόνια τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, με χιλιάδες

ανέργους και φτωχοποίηση του λαού της.

 

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

 • Να μην προχωρήσει στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 • Να επεκταθεί, η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και η απαγόρευση πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.
 • Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα αφορά συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

Αναγνωστάκης Δημήτριος.

Ακριώτου Θεοδώρα.   Λάμπου Σπυρίδων.   Μελισσάρης Ιωάννης.

Μπερμπερής Μωυσής.  Παρασκευάς Δρόσος.   Σκούρας Γεώργιος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.