Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Επιτυχημένη η Εσπερίδα για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Lamiaexpo 2022 (Φωτογραφίες)

 

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Φθιώτιδας:

Με εκλεκτούς εισηγητές, ιεράρχες και καθηγητές πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με θέμα: «Θρησκευτικός Τουρισμός», την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας «Lamiaexpo 2022», η οποία πραγματοποιείται από 23 – 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην πόλη της Λαμίας.

Στο συνεδριακό κτίριο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Εσπερίδας παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομο με θέμα: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ως τουριστικός και όχι μόνον προορισμός και η πολύπλευρη ανάπτυξη της γύρω περιοχής», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, με θέμα: «Το βασιλομονάστηρο του οσίου Λουκά Βοιωτίας. Η πορεία του και η δυναμική του μέσα στο χρόνο», από τον Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Ο θρησκευτικός τουρισμός ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η περίπτωση των Ιερών Μονών της Ανατολικής Φθιώτιδας», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρο Μπαμπαλιούτα, με θέμα: «Η συμβολή της πολύπλευρης διακυβέρνησης στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» και τέλος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών με θέμα: «Ένα project για την τουριστική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας και η αξία των ψηφιακών μέσων».

Συντονιστής της Εσπερίδας ήταν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν: ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Κυρίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών  ευχαριστώντας τους Αγίους Αρχιερείς για τις πολύ ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους σημείωσε:

«Είμαστε απόψε εδώ ενωμένοι, οι Ιεράρχες της Στερεάς Ελλάδος, και οι παρόντες και οι λοιποί σπουδαίοι και εκλεκτοί πατέρες και αδελφοί μας, είμαστε ένα σώμα, μια καρδιά, μια ψυχή, ένα πνεύμα, ενωμένοι και αγαπημένοι για το καλό της Στερεάς Ελλάδος».

Ακολούθησε επίσκεψη στα περίπτερα της Έκθεσης, ανάμεσα στα οποία και στο περίπτερο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, στο οποίο διατίθενται μοναστηριακά προϊόντα και εργόχειρα των Ιερών Μονών της Φθιώτιδος, καθώς και επιλεγμένα βιβλία από το Βιβλιοπωλείο «ΈΝΘΕΟΝ».

Την Εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός και όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας κ. Λεωνίδας Κωστόπουλος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, ο Φρούραχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, κ. Γεώργιος Γιαννίτσης,  η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο  Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων του (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, πολλοί ακόμη επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό  στην εσπερίδα απηύθυνε και ο Δημάρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«…Ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας και ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στις κρατικές, περιφερειακές και τοπικές οικονομίες.

Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός αλλά και ο πολιτιστικός και ο ιαματικός, αποτελούν κλάδους, οι οποίοι αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, τις τελευταίες δεκαετίες και εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, αλλά και όλη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα μνημείων και χώρων, τα οποία σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, αλλά και την ενσωμάτωση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, μπορούν να συμβάλλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Εκείνο που χρειάζεται, είναι η επίσκεψη στα ενδιαφερόμενα μέρη να συνδυάζεται και με άλλες δραστηριότητες ώστε ο αριθμός των επισκεπτών αλλά και ο χρόνος παραμονής τους στον τόπο μας, να αυξάνεται διαρκώς. Επομένως, είναι απαραίτητη η προώθηση δράσεων, όπως η σημερινή, εξαιρετικά σημαντική εσπερίδα, οι οποίες ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μεριμνά για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των μνημείων.

Η πολιτιστική κληρονομιά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για έναν τόπο και χρήζει κατάλληλης αξιοποίησης και διαχείρισης μέσω του τουρισμού, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. Κρίνεται, επομένως, εύλογο να θεωρείται απαραίτητος ο συνδυασμός δύο (ή και περισσοτέρων) μορφών τουρισμού, ώστε με βάση τις στρατηγικές που θα διαμορφωθούν, να οδηγηθεί ένας τόπος στην ανάπτυξη».

Τη συζήτηση στην οποία αναπτύχθηκαν οι συνέργειες της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και των Ξενοδόχων που παρακολούθησαν αιρετοί, εκπρόσωποι  παραγωγικών φορέων και στελέχη της αγοράς, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος παρουσίασε τον σχεδιασμό και τις δράσεις του Δήμου Λαμιέων που συντείνουν στην προβολή της περιοχής μας και στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Αναλύθηκαν δράσεις για τον Θεματικό τουρισμό,  η τουριστική χάρτα του Δήμου Λαμιέων, τα εργαλεία χρηματοδότησης και διαχείρισης ροών επισκεπτών μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ο προγραμματισμός για την αξιοποίηση του ιστορικού τρίγωνου (Θερμοπύλες, Αλαμάνα , Γοργοπόταμος), η κάρτα δημότη, η επανεκκίνηση της ΠΕΛ ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

Με το πέρας της εσπερίδας οι συμμετέχοντες Ιεράρχες μαζί με το Δήμαρχο Λαμιέων περιηγήθηκαν στα περίπτερα της Lamia Expo 2022.

 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ