Αρχική Οικονομία Eurogroup: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα -«Αγκάθι» η επιμήκυνση των δανείων

Eurogroup: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα -«Αγκάθι» η επιμήκυνση των δανείων

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και να συζητήσουν για το «καυτό» θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το κλίμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν την έναρξη της συνεδρίασης, φαίνεται να είναι θετικό για την Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση από τους θεσμούς της υλοποίησης και των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης, που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο η συνεδρίαση διεκόπη την τελευταία ώρα για διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και συγκεκριμένα σχετικά το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης των δανείων.

Οι πληροφορίες θέλουν αρχικά να κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τα επιτελεία τους.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις είναι θετικές στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό σήμερα να βρεθεί μια λύση, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στις δικές της δυνάμεις και να ξαναβγεί στις αγορές.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο ζήτημα αυτό, της ελάφρυνσης του χρέους, είναι που στρέφονται πλέον όλα τα βλέμματα, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι αρκετές. Πάντως, κυβέρνηση και αγορές ευελπιστούν σε μία θετική έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η λύση που θα προκρίνει το Eurogroup για το χρέος (η οποία όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δοθεί σήμερα) δεν θα περιλαμβάνει τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και θα έχει κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πιο συγκεκριμένα θα περιορίζεται στα εξής σημεία:

  • Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το 2ο Μνημόνιο (ΕFSF) πέριξ των 7 ετών. Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά ( 130,9 δισ. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.
  • Επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.
  • Επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα .Τα κέρδη ή αλλιώς οι τόκοι που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.
  • Εξόφληση του 50% του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και φθάνει τα 11 δις. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια από το 3ο Πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.