
- This event has passed.
Γαρδίκι: 8ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου, “Τα αυλάκια της ζωής. Περιβάλλον, Τεχνολογία και Κοινωνία”
Αυγ 22, 2022 - Αυγ 27, 2022

8ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου, “Τα αυλάκια της ζωής. Περιβάλλον, Τεχνολογία και Κοινωνία”.
Στις 22 -27 Αυγούστου 2022 η Δυτική Φθιώτιδα φιλοξενεί το 8ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου στο πανέμορφο Γαρδίκι με θέμα: “Τα αυλάκια της ζωής. Περιβάλλον, Τεχνολογία και Κοινωνία”.
Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνεται από 5 πανεπιστημιακά τμήματα από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής το τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας( ΙΑΚΑ) ,το Ινστιτούτο Νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Μεσογείου/Κύπρος, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας,(Ο.Π.Α.ΣΤΕ), τον Δήμο Μακρακώμης ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαρδικιωτών Ομιλαίων Φθιώτιδας , την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας και τελεί υπό τη στήριξη της Ι.Μ Φθιώτιδας.
Αφορά δε κυρίως φοιτητές/τριες (προ- και μεταπτυχιακούς, (υποψήφιους/ες) διδάκτορες αλλά και εκπαιδευτικούς.
Συζητάμε για τη σχέση του ανθρώπου και της κοινότητας με την φύση και το περιβάλλον, για την προβιομηχανική και λαική τεχνολογία,τις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, τις κοινωνικές πρακτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, τις γνώσεις που αφορούν στη φύση, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία, όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την ελληνική λαϊκή παράδοση και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά».
Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνει γενικές ομιλίες για την ιστορία, την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής και εισηγήσεις για τον υλικό πολιτισμό και τη λαϊκή τεχνολογία (οργάνωση του χώρου με δέντρα, αυλάκια, δάση κλπ.).
Επιπλέον, περιλαμβάνει 4 workshops (εργαστήρια), δύο ανά κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα, με τους παρακάτω τέσσερις θεματικούς άξονες:
1.Κοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση του περιβάλλοντος
2.Προβιομηχανική τεχνολογία και εκσυγχρονισμός: μορφές χρήσης των ήπιων μορφών ενέργειας (νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, κ.ά)
- Περιβάλλον και τοπική κοινωνία: αξιοποίηση φυσικών πολιτιστικών πόρων (δάση, βουνά, νερά, χλωρίδα, πανίδα)
4.Διατροφικές τοπικές παραδόσεις και εκσυγχρονισμός: αξιοδότηση/αξιοποίηση τοπικών διατροφικών προϊόντων, υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Τους παραπάνω θεματικούς άξονες θα εισηγηθούν ειδικοί επιστήμονες (ερευνητές, καθηγητές) με ερευνητικό, διδακτικό και δημοσιευμένο έργο.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στα εργαστήρια θα χωριστούν σε ομάδες και για μια ώρα μετά το τέλος δύο – τριών εισηγήσεων, θα συζητήσουν μεταξύ τους, ώστε στη συνέχεια κάθε ομάδα να διατυπώσει την άποψή της για όσα ειπώθηκαν.
Θα ακολουθήσει επιτόπια έρευνα σε επιλεγμένα χωριά της περιοχής που παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον, σε κάθε εργαστήριο θα κληθούν κάτοικοι από τα διπλανά χωριά ή την περιοχή, με γνώση επί των θεμάτων και κυρίως με πρακτική εμπειρία (ντόπιοι λόγιοι, τεχνίτες, επαγγελματίες), να καταθέσουν τη δική τους γνώση ώστε να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στους επιστήμονες και τους επαγγελματίες.
Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου θα διεξαχθούν στους χώρους του Ξενοδοχείου Ομιλαία όπου θα γίνει και η διαμονή των συμμετεχόντων/ουσών.
Για περισσότερες πληροφορίες και για αιτήσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στην παρακάτω διεύθυνση ή επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο ή απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα :
8thsummerschoolgardiki@gmail.com
Τηλ. επικοινωνίας:
6983029779 Μαρία Βε
6972277750 Γεωργία Παντίδου
Διαβάστε εδώ περισσότερα