Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του βιβλίου «Τα Τρένα της Σιωπής» του Θωμά Σίδερη και προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή»

Φεβρουάριος 11 @ 19:00

Ιστορίες προσφύγων και εκτοπισμένων, μέσα από το έργο του Θωμά Σίδερη

Το βιβλίο-ντοκουμέντο «ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, στις 7.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Πρόκειται για παράλληλες αφηγήσεις, βασισμένες σε προφορικές μαρτυρίες και γραπτά τεκμήρια, εκτοπισμένων στα στρατόπεδα του θανάτου της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή», το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Κάστρο ΑλληλεγγύηςΧωρίς Μεσάζοντες Λαμίας και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας. Μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ξεδιπλωθούν ιστορίες προσφύγων και εκτοπισμένων με τα πλοία της προσφυγιάς και τα τρένα της σιωπής.

 

Τα τρένα της σιωπής, του Θωμά Σίδερη, Εκδ.Γαβριηλίδη
(Οι «πόλεις των Εβραίων» στο Τερεζίενσταντ και την Τρεμπλίνκα)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δύο εκτοπισμένοι που ξεγελούν διαρκώς τον θάνατο: η διάσημη Τσεχοεβραία πιανίστρια Άλις Χερτζ Σόμμερ και ο Πολωνοεβραίος ξυλουργός Γιάνκελ Γουέρνικ.

Δύο «πόλεις» που έχτισε ο Φύρερ ειδικά για τους Εβραίους: το Τερεζίενσταντ, ένα γκέτο για μουσικούς, ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες, μερικές μόνο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πράγα και η Τρεμπλίνκα, η κόλαση επί της γης, όχι πολύ μακριά από τη Βαρσοβία.

Δύο στρατόπεδα εξόντωσης που συνδέονται με τον έξω κόσμο με τα τρένα της σιωπής. «Επιβάτες» των τρένων οι εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανοί-νεκροί και τα χιλιάδες πτώματα που στοιβάζονται στα βαγόνια τους.

Μία φράση: «Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τους Ναζί».

Ένα βιβλίο με παράλληλους αφηγηματικούς άξονες που αναπτύσσονται μέσα από προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές, ημερολόγια και λοιπά γραπτά τεκμήρια.

Η μεσοπολεμική Πράγα, τα κονσέρτα στην Όπερα, η γνωριμία της Άλις με τον Λεοπόλδο Σόμμερ, η γέννηση του Ράφι, η θριαμβευτική είσοδος των ναζιστικών στρατευμάτων, η σιωπή των άλλων, ο εκτοπισμός, η λεηλασία. Και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους ήρωες του βιβλίου: ο Φραντς Κάφκα, ο Μαξ Μπροντ, ο Μπέντριχ Σμέτανα  και ο Αντονίν Ντβόρζακ, ο ναζί αξιωματικός Χέρμαν και ο γιος του Γιόχαν, ο Κουρτ Γκέρρον, ο Χανς Κράσα, ο ιδεαλιστής κομμουνιστής Μιχάλ Μάρες, ο βασανιστής Βορόνκοφ και ο «Ταντέλλος» είναι μερικοί από αυτούς.

Ένα βιβλίο που φωτίζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της «Τελικής Λύσης». Ο πόλεμος θα τελειώσει και οι ήρωες θα επιβιώσουν. Και οι δυο θα κρατήσουν φυλαχτό το κουτάλι με το οποίο έτρωγαν την άθλια σούπα τους. Ως πρώην «επιβάτες» των τρένων της σιωπής, θα σπάσουν την πέτρινη σιωπή, άλλοτε ένοχη και άλλοτε ανυπόφορη, και θα μιλήσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για όλα εκείνα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

 

«Σκιά στην ψυχή»
Σκηνοθεσία: Μάριος Πολυζωγόπουλος-Δημήτρης Πλιάγκος.
Σενάριο-αφήγηση-δημοσιογραφική επιμέλεια: Θωμάς Σίδερης.

Εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί που τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η «Σκιά στην ψυχή» των προσφύγων της Ανταλλαγής. «Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ. Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της. «Σκιά στην ψυχή»: ένα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Φεβρουάριος 11
Ώρα:
19:00
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Δημοτικό Θέατρο Λαμίας