Το 2023 ήταν μια αξιόλογη χρονιά για αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα, με αρκετά σημαντικά ευρήματα που ρίχνουν φως στην πλούσια ιστορία της χώρας.
Αυτά τα αξιόλογα ευρήματα αναδεικνύουν τον πλούτο των αρχαιολογικών θησαυρών που εξακολουθούν να κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της Ελλάδας, αναμένοντας περαιτέρω εξερεύνηση και ερμηνεία.
Ανάμεσα στις πολύ σημαντικές ανακαλύψεις, ο θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής Εποχής που ανασκάφηκε κοντά στην Αμφίκλεια αλλά και ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη στην Αμάρυνθο της Εύβοιας.
Ας τις δούμε όλες πιο αναλυτικά:
Η αρχαία πόλη Τενέα αποκαλύπτει περισσότερα μυστικά
Η Τενέα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη κοντά στην Κόρινθο, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρκετά ερείπια στο χώρο της ανασκαφής, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, ταφικών μνημείων και ισχυρού τοίχου. Τα περισσότερα από τα ευρήματα φαίνεται να χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι κάτοικοι της Τενέας αυτοπροσδιορίζονταν ως απόγονοι των Τρώων ή/και αιχμάλωτοι που έφερε πίσω ο Αγαμέμνονας από την Τένεδο.
Σε μια κατασκευή, χτισμένη με ιδιαίτερα ισχυρή τοιχοποιία, «βρέθηκε μέσα σε ένα δωμάτιο ένας μικρός θησαυρός από δεκαοκτώ ασημένια και χάλκινα νομίσματα του 3ου αιώνα».
Πιο αναλυτικά για την ανασκαφή μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ
⚒️Αποτελέσματα της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας στην Αρχαία Τενέα Χιλιομοδίου Κορινθίας
❗️Εντοπίστηκε για πρώτη φορά η περιοχή εγκατάστασης της πόλης των κλασικών χρόνων της αρχαίας Τενέας.
🔗https://t.co/MTpBQqdRDU#MinCultureGr #Κόρινθος #ανασκαφή #Τενέα pic.twitter.com/YGe3jQQY9Y
— Υπουργείο Πολιτισμού (@cultureGR) January 20, 2023
Αποκαλύφθηκε τάφος Μυκηναϊκής Εποχής κοντά στην Αμφίκλεια
Ένας θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής Εποχής που ανασκάφηκε κοντά στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, θα μπορούσε να υπαινίσσεται έναν ακόμη άγνωστο μυκηναϊκό οικισμό κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Tithronium.
Ο αρχαιολόγος Δρ Πέτρος Κουνούκλας, ο οποίος ηγήθηκε των επιφανειακών ανασκαφών για λογαριασμό της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων τον χειμώνα του 2022, είπε στο Greek Reporter ότι ο τάφος είναι «η πρώτη απόδειξη της ύπαρξης μυκηναϊκού θολωτού τάφου στη Φθιώτιδα».
Το μνημείο, που χτίστηκε μεταξύ 14ου-13ου αιώνα π.Χ., λεηλατήθηκε στην αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε επίσης στη Ρωμαϊκή Εποχή, καθώς βρέθηκαν και ρωμαϊκά ταφικά δώρα.
Ανακαλύφθηκαν αρχαίοι αγωγοί στην Κρήτη
Ένας αρχαίος αγωγός μεταφοράς νερού που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στο νησί ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 2023 στην Κρήτη.
Η αρχαιολογική ανακάλυψη φέρεται να αποτελείται από έναν αγωγό μεταφοράς νερού που ήταν τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Χερσονήσου.
Τα υδραγωγεία ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο της ρωμαϊκής υποδομής σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας Ελλάδας . Εξασφάλισαν τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές όπου η ζήτηση ήταν υψηλή.
Ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη, στην Αμάρυνθο Εύβοιας
Ένας από καιρό χαμένος ναός αφιερωμένος στη Θεά Άρτεμη που τελικά ανακαλύφθηκε στην Εύβοια μετά από 100 χρόνια αρχαιολογικής έρευνας αποκαλύπτει πολλούς από τους μυστικούς θησαυρούς του.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κτίρια κοντά στο ναό που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας κρήνης και, το σημαντικότερο, επιγραφών και νομισμάτων που φέρουν το όνομα Άρτεμις—η φύλακας θεά της Αμάρυνθου.
Με την ευκαιρία αυτή κατατέθηκαν πλούσιες προσφορές. οι ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα από 600 αντικείμενα, όπως κεραμικά και χάλκινα αγγεία, ζωγραφισμένα ειδώλια από τερακότα, χρυσά κοσμήματα, ασήμι, φαγεντιανή, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους, ανατολίτικες σφραγίδες σε σχήμα σκαραβαίων, καθώς και όπλα (συμπεριλαμβανομένου κράνους και μια ασπίδα).
Χιλιάδες ειδώλια, νομίσματα και κεραμικά ανακαλύφθηκαν στην Κύθνο
Χιλιάδες αντικείμενα έχουν αποκαλυφθεί στην Κύθνο, σε μια τοποθεσία που σήμερα ονομάζεται Βρυόκαστρο.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος στην αρχαία ακρόπολη της Κύθνου, συγκεκριμένα σε έναν ναό της Δήμητρας και της Κόρης καθώς σε και μια σειρά από άλλα κτίρια.
Μεταξύ των αξιοσημείωτων ανακαλύψεων στον αρχαιολογικό χώρο της Κύθνου ήταν χιλιάδες ειδώλια, νομίσματα, φωτιστικά αγγεία και λυχνάρια, κύπελα και κεραμικά. Τα ευρήματα χρονολογούνται γενικά μεταξύ της αρχαϊκής και της ρωμαϊκής περιόδου και έτσι αντικατοπτρίζουν μια ευρεία τομή της ιστορίας.
Πιο αναλυτικά για την ανασκαφή μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ
⚒️ Αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο Βρυόκαστρο Κύθνου
ℹ️Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021.
🔗https://t.co/mwOSxpcZT0#MinCultureGr #Κύθνος pic.twitter.com/TA3eoNAut1
— Υπουργείο Πολιτισμού (@cultureGR) June 7, 2023
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ξαναγράφτηκε κατά ένα τέταρτο εκατομμύριο χρόνια
Τον Ιούνιο του 2023, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την πρωτοποριακή ανακάλυψη λίθινων εργαλείων που χρονολογούνται από την Αρχαιότερη Παλαιολιθική περίοδο, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3,3 εκατομμυρίων έως 300.000 ετών.
Αυτό το εύρημα μετατόπισε σημαντικά το χρονοδιάγραμμα της ανθρώπινης παρουσίας στην Ελλάδα, αμφισβητώντας την επικρατούσα άποψη σχετικά με τους πρώιμους πολιτισμούς της περιοχής.
Τα ευρήματα στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία, περιλαμβάνουν παλαιολιθικά τεχνουργήματα από πέτρα, μαζί με υπολείμματα εξαφανισμένων ζώων όπως γιγάντιο ελάφι (Praemegaceros), ιπποπόταμος, ρινόκερος, ελέφαντας και ένα δόντι του μακάκου πιθήκου.
Ανακαλύφθηκε Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στην Κρήτη
Ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο ανακαλύφθηκε στον απομακρυσμένο αρχαίο χώρο της Λισσού, νότια των Χανίων, στην Κρήτη.
Με προσανατολισμό προς τα ανατολικά, η δομή φαίνεται να είναι είτε ένα ωδείο, όπου πραγματοποιούνταν μουσικές δραστηριότητες, είτε ένα βουλευτήριο, όπου συνεδρίαζαν τα μέλη του σώματος.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτίσμα φαίνεται να κατασκευάστηκε στα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Εκτός από τον ναό, ο γενικός χώρος περιλαμβάνει ερείπια δημόσιων κτηρίων, μια εντυπωσιακή ελληνορωμαϊκή νεκρόπολη και δύο μονόκλιτες βυζαντινές εκκλησίες.
Αρχαίο υποθαλάσσιο κτίριο ανακαλύφθηκε στη Σαλαμίνα
Τον Οκτώβριο του 2023, η ενάλια αρχαιολογία αποκάλυψε ένα μερικώς βυθισμένο κτίριο και μια συλλογή μαρμάρινων θησαυρών του 4ου αιώνα π.Χ. στον κόλπο της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας μεγάλης δημόσιας δομής εντός της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μάχη της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.
Με βάση το μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξη των χώρων του, οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το κτίριο παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στοάς.
Νέα μυστικά αποκαλύφθηκαν σε Μινωικό παλάτι στην Κρήτη
Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σημαντικά ευρήματα στα ερείπια ενός μινωικού ανακτόρου στις Αρχάνες στην Κρήτη, το οποίο πιστεύουν ότι χρησίμευε ως θερινή κατοικία για τους βασιλιάδες και την ελίτ της κοντινής Κνωσού.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των φετινών ανασκαφών ήταν η ανακάλυψη της χρήσης ενός γυαλιστερού υλικού, του γύψου, που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης στην κατασκευή της Φαιστού και της Κνωσού. Ο γύψος είναι ένα πολύ μαλακό ορυκτό και μπορεί να σχηματίσει πολύ όμορφους, και μερικές φορές εξαιρετικά μεγάλους έγχρωμους κρυστάλλους.
Στο ανάκτορο των Αρχανών χρησιμοποιήθηκε ως διακόσμηση σε παραστάδες και πόρτες δημιουργώντας την εικόνα ενός λαμπερού κτηρίου, κατάλληλου για τη μινωική ελίτ.
πηγή: greekreporter.com