Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Kosmokrators και Μπάμπης Τσέρτος ζωντανά ΣΗΜΕΡΑ στη «Χώρα»

Μια βραδιά με αυθεντικό Ρεμπέτικο από αυθεντικούς Ευρωπαίους

Μια πρωτοβουλία ευγενών εραστών του ρεμπέτικου , μιας ομάδας που ξεκινά απ το Βέλγιο και ο πυρήνας της αποτελείται από δύο Ολλανδούς τον Frans De Clercq, τον Karsten de Vilder  και έναν Βέλγο τον  Dimi Dumortier . Δημιούργησαν μια ρεμπέτικη κομπανία τους Kosmokrators,  η οποία χαρακτηρίζεται από την βαθιά έρευνα των πρωτογενών στοιχείων αυτού  του είδους  και  την πιστή μεταφορά ήχου,  επιλογής οργάνων,  ενορχήστρωσης και στίχου σε άψογη ελληνική . Χαρακτηριστικό της ομάδας είναι κατ’ εξοχήν η διασκευή ρεμπέτικων σε ξένη γλώσσα ( Αγγλικά , Γαλλικά , Ολλανδικά ) χωρίς αλλοίωση των  μελωδικών και ρυθμικών γραμμών του  είδους…

Για τους ιδρυτές  της κομπανίας  αυτή η πρωτοβουλία ξεκινά απ την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και την πρόθεσή τους να το διαδώσουν  στο διεθνές κοινό  και δεν αποτελεί πρωτογενή δραστηριότητα  γι’ αυτούς . Ο Frans De Clercq είναι επίσημος μεταφραστής σε 5 γλώσσες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , ο Karsten de Vilder είναι μοντέρ σε τηλεοπτικό σταθμό και ο Dimi Dumortier είναι εικαστικός.

Στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία οι Kosmokrators παρουσιάζουν σε ζωντανές εμφανίσεις το ρεμπέτικο σε όλες τις γλώσσες που μεταφράζουν και φυσικά στην ελληνική, με ιδιαίτερη αποδοχή από το ξένο κοινό και επιτυχία…

Αποτελούν το δίαυλο  ενός  ειρηνικού  μουσικού «κινήματος» του ρεμπέτικου  στην Ευρώπη, το αγγίζουν με σεβασμό, παιδεία και γνώση , παρουσιάζοντας το  για πρώτη φορά,  σε ευρύ κοινό, σ αυτή τη μορφή.

Οι Kosmokrators  συνεργάζονται και με Έλληνες μουσικούς στις συναυλίες τους και έχουν και μόνιμο guest της ομάδας τον  Αγάθωνα Ιακωβίδη .  Είναι άξιοι πρεσβευτές του ρεμπέτικου στο Ευρωπαϊκό κοινό και αξίζουν της ιδιαίτερης προσοχής μας για το έργο πολιτισμού που παράγουν, προωθώντας ένα απ τα πιο πολύτιμα  και διαχρονικά είδη  του μουσικού μας πολιτισμού.

 

Λίγα λόγια γραμμένα από τους ίδιους

Οι Κοσμοκράτορες παρουσιάζουν ρεμπέτικα τραγούδια στα γαλλικά, ολλανδικά, anglika και ελληνικά. Οι μεταφράσεις τους είναι όσο γίνεται κυριολεκτικές, και αναπαράγουν τον σκληρό και περιθωριακό χαρακτήρα των αυθεντικών τραγουδιών.

Το θέμα είναι κατεξοχήν ο κόσμος του μάγκα, εκεί που ζούσαν οι αυθεντικοί και περήφανοι χασικλίδες και μουσικοί της Αθήνας και του Πειραιά.

Τα λόγια πάντα καπνιστά, που και που , προσαρμοσμένα στην σύγχρονη εποχή, άλλοτε χοντρά, άλλοτε τρυφερά, αλλά πάντα με μια μεγάλη δόση χιούμορ.

Δείτε περισσότερα στο www.kosmokrators.net

 

Στη συναυλία συμμετέχουν:

GUEST OF HONOUR: BABIS TSERTOS (bouzouki, baglama, voice)

Frans De Clercq (bouzouki, voice),

Michalis Karakatsanis (bouzouki, voice),

Karsten De Vilder (guitar, voice),

Dimi Dumo (percussion, voice),

Haroula Tsalpara (accordeon, voice)

Giannis Karamaniolas( double bass)

 

Τιμές εισιτηρίων :

Γενική είσοδος 10 €

 

Το Φεστιβάλ Οίτης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Λαμιέων και της EFFE:Europe for Festivals-Festivals for Europe

 

 

Info :
Kosmokrators & Μπάμπης Τσέρτος live
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016
Ώρα έναρξης : 21.30
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης , Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
www.xwra.gr

 


Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ