Αρχική Τοπικά Φεστιβάλ Οίτης: Συνέντευξη με τον Τάσο Σωτηράκη που έρχεται ως “Άρης” στην...

Φεστιβάλ Οίτης: Συνέντευξη με τον Τάσο Σωτηράκη που έρχεται ως “Άρης” στην “Χώρα”

Έρχεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου στον Τόπο Τεχνών «Χώρα» στα Λελέικα Υπάτης η παράσταση «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου που βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του  Άρη Βελουχιώτη.  

Ένας σπαρακτικός μονόλογος που συγκίνησε τους θεατές και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές αλλά και σημαντικά βραβεία.

Λίγες μέρες πριν την παράσταση, ο πρωταγωνιστής της Τάσος Σωτηράκης, μας μίλησε για την εμπειρία του να υποδυθεί τον Άρη Βελουχιώτη, για τις ιδιαιτερότητες της παράστασης και μας υποσχέθηκε πως πρόκειται να βιώσουμε μια συναρπαστική εμπειρία.

“Ο “Άρης” μας διδάσκει την πίστη και τον αγώνα

που πρεπει να δίνουμε καθημερινά

σε όλους τους τομείς της ζωής μας για ένα ευρύτερο καλό”

 

Πείτε μας δύο λόγια για την παράσταση “Άρης” που θα δούμε την Τετάρτη 28/8 στο Φεστιβάλ Οίτης.

Είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε με τον Άρη στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας. Πρώτη φορά παίξαμε στην Καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα και τη δέυτερη μέσα στην πόλη της Λαμίας ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης σπό τον ΕΛΑΣ. Καταλαβαίνετε ότι όσες φορές και να έρθουμε στην Λαμία η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη.

Η παράστασή μας αναφέρεται στη ζωή και τους αγώνες του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, τον Άρη Βελουχιώτη. Είναι μια ιστορική και πολιτική διαδρομή από την περίοδο που ο Άρης εντάχθηκε στους κόλπους του ΚΚΕ μέχρι και το τέλος που έδωσε ο ίδιος στη ζωή του. Στην παράσταση περνάνε, μέσα από την προσωπική ματιά του Άρη, πολλά σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας όπως η συμφωνία της Βάρκιζας και τα Δεκεμβριανά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τον ίδιο όσον αφορά τα πρόσωπα που συνόδευαν τα γεγονότα αυτά αλλά και ο προσωπικός αγώνας του ήρωα.

Τι είδατε σε αυτό το κείμενο που σας έκανε να θέλετε να παίξετε αυτό το ρόλο;

Τον ρόλο αυτόν τον είχα ζητήσει εγώ από την Σοφία (Αδαμίδου) 3 χρόνια πριν γραφτεί. Το συζητούσαμε κατά καιρούς και το 2018 γράφτηκε από εκείνη για να παίξω εγώ τον Άρη. Όταν πήρα το κείμενο στα χέρια μου συγκινήθηκα και ενθουσιάστηκα γιατί διάβασα όλα όσα πίστευα κι εγώ για τον Άρη. Παρά το γεγονός ότι με την Σοφία έχουμε κοινά πολιτικά πιστεύω στο έργο είδα ότι οι απόψεις μας για τον Άρη είναι και αυτές ίδιες. Η χαρά μου ήταν μεγάλη γιατι είχαμε ήδη έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας για τον Άρη τον οποίο ολοκληρωσε η σκηνοθετική ματιά του Βασίλη (Μπισμπίκης).

 

Πόσο δύσκολο ήταν για σας να υποδυθείτε μια θρυλική μορφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας;

Τον Άρη τον αντιμετωπίσαμε κι εγώ και ο Βασίλης όπως θα αντιμετωπίζαμε τον οποιοδήποτε ρόλο. Το μεγαλείο του Άρη είναι ορισμένο από τον ίδιο. Αυτό που μας ενδιέφερε από την αρχή ήταν να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο μιας προσωπικότητας που οι αστικοί μύθοι τον κάνουν να φαίνεται εξωπραγματικός. Ο Θανάσης Κλάρας ήταν ένας από εμάς. Ενας άνθρωπος σαν κι εμάς. Με τα πάθη του, με τα καλά του και τα άσχημά του. Πονούσε, χαιρόταν λυπόταν, νευρίαζε όπως όλοι μας. Αυτό είναι που πρέπει να ιντριγκάρει έναν ηθοποίο. Οπότε μας ενδιέφερε πώς ο προσωπικός του και κοινωνικός του αγώνας, η προσωπική και κοινωνική του επανάσταση εξωτερικευόταν. Τι αισθανόταν; Πως το ζούσε; Ποια ήταν η σχέση του με τους συντρόφους του και με την οικογένειά του; Ποια η σχέση του με τους εχθρούς του; Πάντα σε ανθρώπινο επίπεδο.

Όλα αυτά βέβαια μέσα από τον Τάσο. Γιατί ο Άρης δε μας άφησε κανενα ημερολόγιο για να ξέρουμε περισσότερα για αυτόν. Δεν ξέρουμε καν τη φωνή του. Ξέρουμε και δεν ξέρουμε. Όσο σκάλιζα τον Άρη, άλλο τόσο σκάλιζα και τον Τάσο. Όσο μάθαινα τον Άρη άλλο τόσο μάθαινα και τον εαυτό μου. Υπήρχαν και υπάρχουν στιγμές στις παραστάσεις που γίνεται βαθειά βιωματικό. Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν είναι δύσκολο. Φυσικά και είναι δύσκολο.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω μονόλογο παίζω και έναν ρόλο που όπως είπατε δοξάστηκε και κατηγορήθηκε. Δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη. Είναι ένα σκωτσέζικο ντους από την αρχή μέχρι το τέλος. Δε θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια απλή αφήγηση. Αυτό ναι, θα μείωνε το μεγαλείο του ήρωα. Ενός ήρωα που ήξερε να δρα.

 

Κάνατε ένα βίντεο, με αφορμή την παράσταση (το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «άτακτΟδοιπΑΡΗκώΣ»), στο οποίο περπατούσατε στους δρόμους της Αθήνας ντυμένος με το κοστούμι της παράστασης. Ποιά ήταν η αντίδραση του κόσμου στη θέα του Άρη Βελουχιώτη;

Αυτήν τη μερα δε θα την ξεχάσω ποτέ. Είχα πολύ άγχος για το τί θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε στη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που δεν την είχαμε 100% χαρτογραφημένη.

Θέλαμε να περάσουμε από τις γειτονιές τις Αθήνας που δυστυχώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα όπως είναι η περιοχή του Μεταξουργείου. Η πορεία μας μετά μας οδήγησε να φτάσουμε μέχρι το Σύνταγμα και μετά να κατέβουμε στην Πλ. Κοραή και στη συνέχεια μέσα από τα Εξάρχεια. Θέλαμε να δείξουμε τον Άρη να περπατά στην Αθήνα βλέποντας τα κακώς κείμενα της πολής. Ήταν εμπειρία ζωής. Μάλλον δε θα το ξαναέκανα τώρα που το σκέφτομαι.

Ο κόσμος ήταν θετικός. Του έκανε εντύπωση αυτό που έβλεπε, αλλά δεν ακούστηκε ούτε  μια αρνητική φράση. Αντιθέτως κάποιοι είπαν που είσαι ρε Βελουχιώτη να δεις τα χάλια μας και κάποιοι άλλοι πιο θαραλλέοι ήρθαν να μας μιλήσουν.

Ποιά είναι η ανατροφοδότηση που έχετε από τους νέους που βλέπουν την παράσταση; Γνωρίζουν ποιός είναι ο Άρης;

Το γεγονός ότι το θέατρο πολλές φορές γεμίζει με νέους από 20 μέχρι 30 χρονών είναι το πιο ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο που θα μπορούσαμε να δούμε. Οι περισσότεροι γνωρίζουν και όσοι δε γνωρίζουν, φεύγοντας μας αφήνουν με την υπόσχεση ότι θα ψάξουν να μάθουν για αυτόν τον άνθρωπο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για πολιτικό θέατρο και ειδικά για την προσωπικότητα του Άρη. Όσο γίνεται αυτό πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη ελπίδα.

Ποιά είναι τα μηνύματα που φέρνει ο “Άρης” στο σήμερα;

Αυτά που έφερνε και τότε. Ο Άρης αγωνίστηκε υπερασπιζόντας τα ιδανικά του και την πίστη του κάτω από έναν σκοπό. Οργανώθηκε και πάλεψε για αυτα τα ιδανικά μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκανε την προσωπική του επανάσταση νωρίς και τάχθηκε στον αγώνα για το ευρύτερο καλό. Αυτό πιστεύω ότι φέρνει και σήμερα. Την πίστη και τον αγώνα που πρεπει να δίνουμε καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής μας για ένα ευρύτερο καλό. Ρομαντικό μπορεί, αλλά αληθινό!

 

 

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος:  12€

Προπώληση εισιτηρίων:

viva.gr
Τόπος Τεχνών «Χώρα» (Λελέικα Υπάτης, Τηλ. 2231051075)
Γραφεία Φεστιβάλ Οίτης (Αντιγόνης 7, πλησίον Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας, ανοικτά καθημερινά (από Δευτέρα έως Κυριακή) 09.00 – 21.00 τηλ. 2231043333)

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Οίτης στο xwra.gr

Info:
«Άρης»

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
Ώρα έναρξης 21.00
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης , Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
email: info@xwra.gr
www.xwra.gr

 

Το 13ο Φεστιβάλ Οίτης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμιέων.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ημερομηνία της παράστασης είναι μια μεγάλη ασέβεια στο Ελληνικό Έθνος, καθώς παρουσιάζει έναν από τους πρωταγωνιστές της κουμουνιστικής ανταρσίας, τα έτη 1945-49.
    Αμαυρώνει τον αγώνα των Εθνικών Δυνάμεων, κατά του Σοβιετικού μπλοκ, καθώς την επόμενη ημέρα, 29 Αυγούστου 1949, είναι η μεγάλη επέτειος, της ΝΙΚΗΣ του Στρατού μας στον Γράμμο & Βίτσι.
    Τιμή & Δόξα στα Ελληνόπουλα που προστάτευσαν την Ελευθερία & Δημοκρατία στην Πατρίδα μας.
    Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο (Ξηριώτισσα), δεκάδες είναι τα μνήματα των πολεμιστών οπλιτών του Εθνικού Αγώνα (18-19 ετών).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.