Αρχική Οδηγός Πόλης ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Μπορούμε ως πολίτες να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας; O...

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Μπορούμε ως πολίτες να πάρουμε την ενέργεια στα χέρια μας; O Κωνσταντίνος Συλαίος της Enersys μας δίνει τις λύσεις

Τι είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες και πως μπορούν να επωφεληθούν ιδιώτες, επιχειρήσεις, αγρότες; Δείτε εδώ όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για ενεργειακές λύσεις που σας συμφέρουν.

 

Η ENΕRSYS με έδρα τη Λαμία, έχει δυναμική παρουσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βαθιά τεχνογνωσία και πολυετή πείρα τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής, μελέτης, κατασκευής, τοποθέτησης αλλά και συντήρησης ολοκληρωμένων ενεργειακών συστημάτων.

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Συλαίο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό υπεύθυνο της ENERSYS, για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Κύριε Συλαίο πείτε μας λίγα λόγια για την ENERSYS.

Η ENERSYS ξεκίνησε το 2008 με έδρα τη Λαμία. Αρχικά η ενασχόληση της εταιρίας ήταν τα μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα , για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών όταν δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, τότε που τα φωτοβολταϊκά δεν ήταν ευρέως γνωστά. Στην πορεία που η νομοθεσία επέτρεψε την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, η εταιρία ανέλαβε την μελέτη, την εγκατάσταση και την συντήρηση μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συγκεκριμένα στον τομέα της συντήρησης η ENERSYS έχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 140 φωτοβολταϊκά συστήματα και έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και συντήρησης.

 Ποια είναι η αλλαγή που υπάρχει σήμερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών;

Η αλλαγή είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο «για τις ενεργειακές κοινότητες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπει τη δημιουργία τοπικών ενεργειακών συνεταιριστικών ενώσεων πολιτών και δήμων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που χάραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες, ποια τα οφέλη και ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη;

Οι ενεργειακές κοινότητες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αστικό συνεταιρισμό στον οποίο απαρτίζουν πέντε μέλη αν είναι φυσικά πρόσωπα και δύο μέλη αν είναι Ο.Τ.Α. Με την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας τα μέλη τους μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ, εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός ή virtual net metering. Τα οφέλη από τη μεταστροφή του ενεργειακού προσανατολισμού από το μοντέλο καταναλώνω πληρώνω σε παράγω την ενέργεια μόνος μου είναι πολλαπλή, τόσο ως προς την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών όσο και ως προς την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την οποία αντιμετωπίζει σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Δώστε μας μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να ωφεληθεί κάποιος που θα πάρει μέρος σε μία ενεργειακή κοινότητα.

Στην πράξη μέσα από αυτές τις κοινότητες δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές μέλη να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε μία περιοχή που υπάρχει χώρος, δίκτυο, ηλιοφάνεια και να συμψηφίζουν το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό τους με τις καταναλώσεις εντός της περιφέρειας. Για παράδειγμα μία πολυκατοικία που έχει 20 διαμερίσματα δεν μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στην στέγη-δώμα της. Μέσω της ενεργειακής κοινότητας τα μέλη της οποίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 από τους 20, κατασκευάζουν ένα φωτοβολταϊκό σε άλλο μέρος και δεν πληρώνουν ρεύμα και όσοι έχουν ηλεκτρική θέρμανση, ούτε θέρμανση.

Πως μπορεί να βοηθηθεί η τοπική κοινότητα που προαναφέρατε;

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα πετυχημένο μοντέλο που υπάρχει στο εξωτερικό για πάνω από 20 χρόνια. Οι κανόνες και ο τρόπος λειτουργίας είναι τόσο απλός όσο το να στείλουμε ένα μήνυμα από κινητό τηλέφωνο που το 2000 φάνταζε τεράστιο. Η τοπική οικονομία αλλάζει και μπορεί να βοηθηθεί αρκεί να φανταστεί κάποιος τα οφέλη που θα έχει όσο το να μην πληρώνει ρεύμα.

 

Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειές σας και ποιο το όραμά σας;

Το όραμά μας είναι να δούμε κάποια στιγμή τους συμπολίτες μας να μην πληρώνουν ρεύμα, η φιλοσοφία μας είναι ότι το μικρό είναι όμορφο «small is beautiful», πιστεύουμε ότι οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν μέλλον με μικρά σχήματα όπως για παράδειγμα σε μέγεθος πολυκατοικίας, οικογενειών με πάνω από πέντε μέλη, και τοπικών κοινοτήτων. Γι’ αυτό το λόγο η ENERSYS αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μία ενεργειακή για κάθε χωριό του νομού Φθιώτιδας για κάθε πολυκατοικία και κάθε οικογένεια που δεν θέλει να πληρώνει ρεύμα και θέρμανση.

Πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει κανείς;

Θα μπορούσε κανείς να τηλεφωνήσει στο γραφείο μας ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού και αρχικά να τον ενημερώσουμε , έπειτα κάνουμε δωρεάν αυτοψίες ώστε να μελετήσουμε τις ανάγκες του συστήματος.

Στην συνέχεια η εταιρία μας αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλη την διαδικασία μέχρι να πραγματοποιηθεί η σύνδεση.

 

Τα γραφεία της ENERSYS, στην έδρα της στη Λαμία (Παπαποστόλου 37)

ENERSYS
Παπαποστόλου 37, Λαμία
Τηλ.: 2231038656
email: [email protected]
www.enersys.gr
Facebook/Enersys

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.