Αρχική Τοπικά Γ. Καραμέτος: Η αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο τέκνο. Ένα καθημερινό νομικό «εμπόδιο»

Γ. Καραμέτος: Η αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο τέκνο. Ένα καθημερινό νομικό «εμπόδιο»

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Καραμέτος, Δικηγόρος – LL.M. στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λαμίας

Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια της βαθιάς ύφεσης που διανύουμε, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ένα πρωτεύον θέμα είναι η ρύθμιση των κληρονομικών μας δικαιωμάτων.

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μαζική αποποίηση των κληρονόμων, καθώς ως επί των πλείστων η κληρονομιαία περιουσία περιέχει χρέη προς διάφορα ιδρύματα όπως τράπεζες, Δ.Ο.Υ και άλλους φορείς.

Το νομικό «πρόβλημα» που προκύπτει σε μια τέτοια διαδικασία αποποίησης της κληρονομιάς από τους κληρονόμους είναι όταν σε αυτή εμπλέκονται ανήλικα τέκνα. Και αυτό διότι νομικά δεν έχουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα εκ του νόμου να προβούν στην αποποίηση.

Παρακάτω θα δούμε τη διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί ένας ανήλικος να προχωρήσει στην αποποίηση, έτσι ώστε να μην εμπλακεί αργότερα σε σύνθετες διαδικασίες.

Αρχικά, ο κληρονόμος μετά το θάνατο του κληρονομουμένου αποκτά αυτοδίκαια την κληρονομία. Προσωρινά όμως καθώς, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες να αποποιηθεί τη κτήση αυτής. Η αποποίηση αυτή είναι μονομερής πράξη, με την οποία ο κληρονόμος δεν αποδέχεται τη κληρονομία και τυχόν χρέη που προέρχονται από αυτή.  Για να αποποιηθεί ο κληρονόμος πρέπει να μεταβεί στο Ειρηνοδικείο του τόπου θανάτου του κληρονομούμενου και να προβεί στη σχετικά δήλωση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τετράμηνο αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με τη προθεσμία που έχει ο κληρονόμος, εκκινεί από τη στιγμή που πληροφορήθηκε την επαγωγή του σε αυτή.

Συχνό φαινόμενο στη νομική καθημερινότητα είναι όταν οι γονείς ενός ανήλικου τέκνου αποποιούνται μια κληρονομία και αυτή επάγεται βάση του νόμου με τη κληρονομική διαδοχή στο ανήλικο τέκνο τους. Σε αυτή τη περίπτωση, ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στο ανήλικο τέκνο να αποποιηθεί με μία απλή δήλωση στο Ειρηνοδικείο, καθώς εύλογα ο νομοθέτης σκέφθηκε ότι το ανήλικο τέκνο δεν είναι σε θέση ιδιαίτερα όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Σε αυτή τη περίπτωση η αποποίηση του ανήλικου τέκνου είναι εφικτή μόνο μέσω της σχετικής «άδειας» του αρμόδιου δικαστηρίου. Δηλαδή, οι γονείς ως νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου τέκνου που ασκούν τη γονική μέριμνα, κατόπιν αποφάσεως του δικαστηρίου, τους παρέχεται η άδεια να αποποιηθούν αντί αυτού.

Η νομική διαδικασία είναι η εξής:

Αρχικά, η κατάθεση του δικογράφου από τον πληρεξούσιο Δικηγόρο στο αρμόδιο δικαστήριο. Σε αυτή τη περίπτωση αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο της κατοικίας του ανήλικου τέκνου. Από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση σταματά να τρέχει το τετράμηνο της αποποίησης που παρέχει ο νόμος.

Στη συνέχεια το δικαστήριο προσδιορίζει πότε θα συζητηθεί η αίτηση αυτή σχετικά με την αποποίηση, στην οποία θα κληθούν να παραστούν οι γονείς του ανήλικου τέκνου προκειμένου να αποδείξουν ότι η αποποίηση της κληρονομιάς για το τέκνο τους είναι επωφελέστερη.

Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκδίδεται η απόφαση του δικαστηρίου που επιτρέπει την αποποίηση της κληρονομιάς από τους γονείς για το ανήλικο τέκνο. Από τη στιγμή που οι γονείς ενημερώνονται για την απόφαση ξεκινά πάλι η τετράμηνη προθεσμία για την αποποίηση.

Στην περίπτωση που οι γονείς αμελήσουν να προβούν στην ανωτέρω διαδικασία έτσι ώστε να προχωρήσουν στην αποποίηση για το ανήλικο τέκνο τους, τότε επέρχεται η πλασματική κτήση της κληρονομιάς σε βάρους του ανήλικου, δηλαδή ο ανήλικος κληρονομεί με το ευεργέτημα της απογραφής, υποχρεούμενος εντός έτους από της ενηλικιώσεώς του να συντάξει την απογραφή ώστε να μην εκπέσει αυτού.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αμελούν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ανήλικος όταν θα ενηλικιωθεί θα πρέπει να προβεί σε πιο σύνθετες και κοστοβόρες διαδικασίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.