Αρχική Άρθρα Γ. Καραμέτος: Η έννοια και το θεσμικό πλαίσιο της δικαστικής συμπαράστασης ενός...

Γ. Καραμέτος: Η έννοια και το θεσμικό πλαίσιο της δικαστικής συμπαράστασης ενός προσώπου

 

Η έννοια της δικαστικής συμπαράστασης μνημονεύεται στο άρθρο 1666 του Αστικού Κώδικα το οποίο αναφέρει ότι «είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα άτομο λόγω κάποια ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή εξαιτίας κάποιας σωματικής αναπηρίας είτε λόγω τοξικομανίας και αλκοολισμού αδυνατεί να μεριμνά για τις προσωπικές του υποθέσεις».

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Καραμέτος, Δικηγόρος

Δηλαδή, δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση η οποία κηρύσσεται με δικαστική απόφαση και κατά την οποία ένα ενήλικο πρόσωπο είτε λόγω ψυχικής, διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να επιμεληθεί του εαυτού του, των υποθέσεών του και της περιουσίας του, είτε λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους στενούς συγγενείς του.

 

Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, καθώς και την διεκπεραίωση προσωπικών υποθέσεων που απαιτούν την φυσική παρουσία ατόμων που πάσχουν από προβλήματα υγείας ο νόμος δίνει την λύση με την θέση ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση. Δεδομένου των σοβαρών συνεπειών που συνεπάγεται η κήρυξη ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση, η σχετική εξουσία έχει ανατεθεί στις Δικαστικές αρχές, έπειτα από αίτηση που κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους.

Την αίτηση ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου μπορεί να καταθέσει: α) O ίδιος ο πάσχων, β) ο/η σύζυγος του πάσχοντος, γ) οι γονείς του πάσχοντος, δ) τα τέκνα του πάσχοντος, ε) ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και στ) το Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως. Με την αίτηση προτείνεται ταυτοχρόνως και το πρόσωπο που θα τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο προς το σκοπό αυτό καθώς και τα πρόσωπα του εποπτικού συμβουλίου (3 έως 5), σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του συμπαραστατέου για το χρονικό διάστημα που τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

Τα έργα της εποπτείας της δικαστικής συμπαράστασης ασκεί συμβούλιο από 3 έως 5 μέλη (εποπτικό συμβούλιο) με βάση το άρθρο 1682 εδ.1 του Αστικού Κώδικα. Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου διορίζονται με την ίδια απόφαση που διορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη, και αποτελούν συγγενείς ή φίλους του συμπαραστατουμένου (άρθρο 1682 εδ.2 Αστικού Κώδικα). Αν το δικαστήριο κρίνει ότι το επιβάλλει το συμφέρον του συμπαραστατούμενου, ιδίως γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι συγγενείς ή φίλοι ή συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος, το δικαστήριο μπορεί να διορίσει ως μέλος του εποπτικού συμβουλίου και ένα όργανο της κοινωνικής υπηρεσίας ή να αναθέσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις αποκλειστικά σε αυτό τα έργα του εποπτικού συμβουλίου (άρθρο1682 εδ.3 ΑΚάρ.1634 παρ.2 Αστικού Κώδικα).

Υπεύθυνος πλέον μετά την έκδοση της αποφάσεως του Δικαστηρίου για όλες τις δικαιοπρακτικές ενέργειες του δικαστικά συμπαραστατούμενου, καθίσταται ο δικαστικός συμπαραστάτης, ο οποίος ανάλογα με το με το περιεχόμενο της δικαστικής κρίσης, ενεργεί για λογαριασμό και στο όνομα του συμπαραστατούμενου ή εγκρίνει τις σχετικές του ενέργειες.

Για εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία αυτή, απευθυνθείτε σε δικηγόρο, έτσι ώστε να σας επιλύσει τις απορίες σας και να προχωρήσετε υπεύθυνα στην επίλυση του νομικού σκέλους της υπόθεσής σας.

Γεώργιος Κ. Καραμέτος, Δικηγόρος – LL.M. στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο, Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Λαμίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.