Αρχική Πολιτική Γ. Σαρακιώτης: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την “παράδοση” της αδικίας των...

Γ. Σαρακιώτης: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την “παράδοση” της αδικίας των παραγωγών της Ανθήλης»

Οι παραγωγοί της Ανθήλης διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων σε ποσοστό ανάλογο των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον “IANO”

 

Τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των παραγωγών της Ανθήλης, οι οποίες αφορούν τη μη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων σε ποσοστό ανάλογο των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον “IANO”, μεταφέρει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, ερώτηση την οποία προσυπογράφει και ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου, σήμερα και μετά από τόσους μήνες, οι παραγωγοί της Ανθήλης δεν έχουν λάβει τις αναγκαίες αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Σαρακιώτης, περιλαμβάνει πρόσφατες δημόσιες καταγγελίες του Προέδρου του ΤΟΕΒ Ανθήλης κ. Νικόλαου Ντίτσα και του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθήλης κ. Πέτρου Φούντα, οι οποίοι μεταξύ άλλων κάνουν λόγο ότι, παρότι οι ζημιές σε εκτάσεις, εξοπλισμό και σε εγκαταστάσεις ήταν ολοκληρωτικές, οι εκτιμήσεις φθάνουν μόλις το 45%. Για τους παραπάνω λόγους ο Βουλευτής Φθιώτιδας απευθύνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να επανελεγχθεί η ορθότητα και η αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων, εφόσον προκύψει ότι είναι βάσιμες οι επί των ανωτέρω καταγγελίες των παραγωγών της περιοχής της Ανθήλης;
  2. Ανεξαρτήτως της έκβασης της εξέτασης των υποβληθεισών ενστάσεων εκ μέρους των προσφευγόντων παραγωγών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν σε ποσοστό ανάλογο με το μέγεθος και την έκταση της προκύπτουσας ζημίας από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ» οι παραγωγοί της Ανθήλης, όπως άλλωστε διαβεβαίωναν ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ;

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν και κατόπιν παρέμβασης (υπ’ αριθ. 5204/26-3-2020 ερώτηση) του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., αποδείχθηκαν βάσιμες οι μεταφερόμενες προς την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου ανησυχίες των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης, με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, να παραδέχεται με την υπ’ αριθ. πρωτ. 283/104035 απάντησή του την αναγκαιότητα διενέργειας επανελέγχων όλων των αγροτεμαχίων με αίτημα χορήγησης ενίσχυσης συνδεδεμένων καθεστώτων που είχαν εύρημα (μείωση επιλέξιμης έκτασης φυτικού κεφαλαίου) μετά από έλεγχο μέσω τηλεπισκόπησης, χωρίς την ανάγκη υποβολής σχετικής ένστασης από τους παραγωγούς.

 

Το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 12/01/2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Διαμαρτυρίες των παραγωγών του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων για τη μη καταβολή των δικαιούμενων αποζημιώσεων σε ποσοστό ανάλογο των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον “IANO”»

Μια εκ των περιοχών οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ», είναι και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων στην Π.Ε. Φθιώτιδας. Εκ μέρους των πληγέντων δηλώνεται και κατεγράφη σε συζητήσεις με αρμοδίους, ότι μεγάλες αγροτικές εκτάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό απαραίτητο για την καθημερινή εκτέλεση επιμέρους αγροτικών εργασιών. Παρά την κατά κοινή ομολογία και διαπίστωση εκτεταμένη καταστροφή, η οποία απαιτεί τη γενναία παρέμβαση και υποστήριξή τους από πλευράς της Πολιτείας, εδώ και αρκετούς μήνες οι ίδιοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει τις αναγκαίες αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις από 06-01-2021 εκ μέρους του Προέδρου του ΤΟΕΒ Ανθήλης, δημόσιες δηλώσεις: «Το 2021 μπήκε με προβλήματα για τους παραγωγούς της Ανθήλης και με ενστάσεις. Το λέμε αυτό γιατί με βάση τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ξεκινάνε με 0% και ο καλύτερος φθάνει το 35% με 40%, με αποτέλεσμα όλοι οι παραγωγοί να είναι παραπονούμενοι και να έχουν έρθει εδώ τις τελευταίες ημέρες να κάνουν τις ενστάσεις τους. Ήρθαν, είδαν τη ζημιά και πιστεύαμε ότι θα έχουμε κάποια καλύτερη βοήθεια. Δυστυχώς, οι παραγωγοί και από ότι μας λέει όλος ο κόσμος εδώ, είναι μηδαμινά αυτά που είναι να εισπράξουν και δε θέλουν να κάνουν δεκτά τα αποτελέσματα».

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθήλης, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: «Αυτά τα πράγματα δε στέκουν και είναι απαράδεκτα. Τι θα μπορούσε απλά να γίνει. Πήρε τη φωτογραφία ο δορυφόρος […] έπρεπε να πάρουν τις συντεταγμένες, να χαρτογραφήσουν τον κάμπο και να πληρώσουν τους παραγωγούς. Αυτό δεν έγινε, είναι σφάλμα μεγάλο. Από εκεί και πέρα, όταν ήλθαν οι καταστάσεις και τις ελέγξαμε, οι καταστάσεις είναι σχεδόν όλες μηδενικές, με πρόφαση και με δικαιολογία του ΕΛΓΑ ότι δεν υπήρχαν μάρτυρες ή ότι ήταν οργωμένα».

Επειδή, τα ως άνω εκτιθέμενα είναι αντιπροσωπευτικά του μεγέθους της αναστάτωσης που έχει προκύψει στις τάξεις των παραγωγών της εν λόγω περιοχής, ενώ δηλώνεται ότι υφίσταται σειρά ζητημάτων κατά την προηγηθείσα διαδικασία ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών.

Επειδή, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, η οποία σημειωτέον ανήκει σε Δήμο ο οποίος κηρύχθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα από την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας, άρα και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων σε ποσοστό ανάλογο με το μέγεθος και την έκταση της προκύπτουσας ζημίας.

Επειδή, με δηλώσεις του τόσο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, όσο και ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης, διαβεβαίωναν ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς τους, ανεξαρτήτως κανονισμού ΕΛΓΑ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να επανελεγχθεί η ορθότητα και η αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων, εφόσον προκύψει ότι είναι βάσιμες οι επί των ανωτέρω καταγγελίες των παραγωγών της περιοχής της Ανθήλης;
  2. Ανεξαρτήτως της έκβασης της εξέτασης των υποβληθεισών ενστάσεων εκ μέρους των προσφευγόντων παραγωγών, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν σε ποσοστό ανάλογο με το μέγεθος και την έκταση της προκύπτουσας ζημίας από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ» οι παραγωγοί της Ανθήλης, όπως άλλωστε διαβεβαίωναν ο Διοικητής του ΕΛΓΑ και ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.