Αρχική Σχέσεις Η επιστήμη μίλησε: Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση

Η επιστήμη μίλησε: Τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση

σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει σχεδόν κάθε απόφαση που λαμβάνετε για το σεξ. Για παράδειγμα αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση. Μάλιστα μια μελέτη, από τους Hale και Strassberg, έδειξε ότι η σεξουαλική διέγερση των αντρών συμμετεχόντων επηρεάστηκε σημαντικά και αρνητικά από την κακή σεξουαλική αυτοεκτίμηση.

Τι είναι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση;

Η σεξουαλικότητα είναι ένας παράγοντας ο οποίος, σύµφωνα µε πολλούς ερευνητές, επηρεάζει καταλυτικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Πολλές κλινικές περιπτώσεις χαµηλής αυτοεκτίµησης οφείλονται σε λανθασµένες αποφάσεις, σχετικές µε το σεξ και µε τις ερωτικές απογοητεύσεις.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζεται αρνητικά από μια ποικιλία εμπειριών, όπως σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική θυματοποίηση και θέματα υγείας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση συνδέεται θετικά με τη γενική αυτοεκτίμηση.

Γενικότερα, πολλοί πολιτισμοί μας ωθούν να περιορίσουμε τις σκέψεις μας για τη σεξουαλικότητα και να αναπτύξουμε χαμηλή σεξουαλική εμπιστοσύνη. Άλλοι, συνδέουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση με ιδανικά ομορφιάς και ελκυστικότητας και εάν δεν τα πετύχουμε αυτά τα ιδανικά, τότε αναπτύσσουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποιοι όμως έχουν τα υψηλότερα και ποιοι τα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης;

Πολλοί πίστευαν μέχρι σήμερα, ότι οι παντρεμένοι έχουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα δεδομένα από την Pairfam (Panel Analysis of Intimate Relationships and Family Dynamics) δείχνουν ότι τα παντρεμένα άτομα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, από ό, τι σχεδόν όλες τις άλλες ομάδες που μετρήθηκαν.

Επτά ομάδες συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη μελέτη και τα αποτελέσματα όσο αφορούσε τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση ήταν εντυπωσιακά. Τα δεδομένα έδειξαν ότι ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν ποτέ παντρευτεί, έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, από τα παντρεμένα ζευγάρια.

Γιατί οι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης

Μια πιθανότητα είναι ότι τα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης λειτουργούν αντίστροφα: τα άτομα με χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να παντρευτούν. Μπορεί να θέλουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και, ως εκ τούτου, επιλέγουν τον γάμο. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι όσο πιο πολύ διαρκεί μια σχέση, τόσο μειώνεται και η σεξουαλική αυτοεκτίμηση.

Τέλος τα ευρήματα υποδηλώνουν πως τα ζευγάρια ή τα άτομα που δεν έχουν παντρευτεί, δεν πρέπει αισθάνονται κατώτερα, παρόλο που η κοινωνία τους κάνει συχνά να αισθάνονται έτσι.

ΠΗΓΗ jenny.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.