Αρχική Αφιέρωμα Η ιστορία των Playmobil-Πώς η πετρελαϊκή κρίση δημιούργησε το πιο διάσημο παιχνίδι...

Η ιστορία των Playmobil-Πώς η πετρελαϊκή κρίση δημιούργησε το πιο διάσημο παιχνίδι του κόσμου

Κάντε το κουίζ: Ρωτήστε 100 ανθρώπους, που είναι γεννημένοι τη δεκαετία του 1980, ποιο είναι το παιχνίδι που θυμούνται περισσότερο από την παιδική τους ηλικία. Προσωπικά έχω κάνει το κουίζ πολλές φορές, στους συνομηλίκους μου, και η απάντηση ήταν πάντα τα Playmobil.

Ειδικά αν αναφέρεις το Πειρατικό Καράβι, ρίγη ενθουσιασμού και νοσταλγίας θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα με το «ω ναι ρε φίλε, το Πειρατικό των Playmobil».

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Τα Playmobil είναι ένα πολύ κλασικό παράδειγμα success story, από κάθε άποψη. Τόσο από την απήχηση που είχαν – και συνεχίζουν να έχουν- στο πιο απαιτητικό κοινό, τα παιδιά, όσο και για το πώς τα παιχνίδια αυτά κατάφεραν να σπάσουν ταμεία, σε μια δύσκολη εποχή, προσπερνώντας μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει γνωρίσει ο κόσμος στην μεταπολεμική ιστορία, την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Τα Playmobil είναι παράγωγο της πετρελαϊκής κρίσης: η βιομηχανία παιχνιδιών επλήγη βαρύτατα από την κρίση του πετρελαίου καθώς τα παιχνίδια ήταν (και είναι) κατά κύριο λόγο πλαστικά και τη δεκαετία του 1970 το πετρέλαιο ήταν σε έλλειψη, ενώ και όσο υπήρχε ήταν πολύ ακριβό. Το ίδιο και το παράγωγό του, το πλαστικό.

1974. Η πετρελαϊκή κρίση στο απόγειό της. Ο Χορστ Μπραντστέτερ, μόλις 19 ετών τότε, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης Geobra Brandstatter.

Διαβάστε πώς η πετρελαϊκή κρίση δημιούργησε το πιο διάσημο παιχνίδι του κόσμου, στη συνέχεια του άρθρου εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.