Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Η Λαμία “μέλος” της Ενεργειακής Κοινότητας! Τι σημαίνει αυτό για την πόλη μας! ΒΙΝΤΕΟ

Μπορεί ο Δήμος Λαμιέων να παράγει το “δικό του” ρεύμα; Να μειώσει το κόστος από τα  εκατομμύρια που πληρώνει σήμερα σε ενεργειακές ανάγκες;

 

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, η Λαμία γίνεται μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας

Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν για το παραπάνω θέμα στο Δ.Σ

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Θα  ήθελα να προσθέσω, συμπληρωματικά με την εισήγηση που έχουν οι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στα χέρια τους, δύο λόγια για το θέμα που εισάγεται προς συζήτηση.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης, αλλάζει διαρκώς σε επίπεδο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης της ενέργειας. Είναι εξάλλου γνωστό, εδώ και λίγο καιρό, ότι η Ευρώπη οδεύει σε μια νέα εποχή, με την παρουσίαση, τους επόμενους μήνες, του λεγόμενου Green Deal (ή αλλιώς του Πράσινου Συμφώνου) από τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) και την αναπροσαρμογή του στόχου για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 40% στο εξαιρετικά φιλόδοξο 55%. Ένας στόχος που αναμένεται να επηρεάσει από τις μεταφορές και τη γεωργία, μέχρι την παραγωγή ενέργειας. Μια εποχή κατά την οποία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο που έχουμε μάθει να ζούμε.

Σε αυτό το κλίμα, ο Δήμος μας οφείλει να έχει σχέδιο για την ενεργειακή του μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας, ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τον πλούτο των φυσικών ενεργειακών πόρων, θα ενισχύει την  αυτάρκεια του και θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Ένα σχέδιο που μόνο μια οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια μπορεί να εγγυηθεί αποτέλεσμα και αυτή είναι ο θεσμός της Ενεργειακής Κοινότητας.

Ένας θεσμός ικανός να κινητοποιήσει δυνάμεις που μέχρι σήμερα ήταν ανενεργές στον ενεργειακό τομέα, να προωθήσει την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η επόμενη μέρα μετά τη σύσταση της Ε.Κοιν. απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων, απαιτεί δουλειά με στόχο την οργάνωση της μέσω ενός Επιχειρηματικού-Τεχνολογικού πλάνου, την ανάπτυξη τεχνολογικής επάρκειας και τη χρηματοδότηση των δράσεων της είτε μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 είτε από άλλους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για την ενέργεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν άμεσα πόροι του ΕπΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), που έχει ήδη ανακοινώσει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων που εμπίπτουν στους σκοπούς των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Hμερίδα με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις Σύγχρονες Προκλήσεις στον Ενεργειακό Τομέα  πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου στη Λαμία στο Αμφιθέατρο Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας

Στην Ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων μίλησε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και τόνισε ότι «Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει σχέδιο για την ενεργειακή της μετάβαση σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ενσωματώνει τις αρχές της αειφορίας, ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τον πλούτο των φυσικών ενεργειακών πόρων, θα ενισχύει την αυτάρκεια της και θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Ένα σχέδιο που μόνο μια οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια μπορεί να εγγυηθεί αποτέλεσμα και αυτή είναι ο θεσμός της Ενεργειακής Κοινότητας.Στο πνεύμα αυτό, έχοντας θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας ένα αειφόρο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποιώντας τον πλούτο των φυσικών πόρων της περιοχής μας (με σημαντικό αιολικό, ηλιακό και γεωθερμικό δυναμικό), δρομολογούμε άμεσα τις ενέργειες σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακής Κοινότητας Λαμίας, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας.»

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην ενεργειακή κοινότητα της Λαμίας, όχι στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ