Το απόγευμα της Τετάρτης 30 Απριλίου 2025, βρεθήκαμε ξανά (δείτε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ) στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας “Αλέκος Κοντόπουλος”, όπου τις τελευταίες εβδομάδες εκτίθενται τα έργα που ανήκουν στην έκθεση με τίτλο “ΜΕΘΕΞΗ” του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΚΕΤΚΕ).
Η Έκθεση πραγματεύεται τη σχέση και τη συμπόρευση των Εικαστικών τεχνών και της Λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή πενήντα καλλιτεχνών, μελών του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε και την παρουσίαση έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής κ.ά. Οι καλλιτέχνες αντλούν την έμπνευσή τους από κείμενα της ελληνικής και ξένης Λογοτεχνίας και με τη χρήση διαφόρων υλικών και μέσων, ανάλογα με το προσωπικό καλλιτεχνικό ιδίωμα καθενός, επιχειρούν να αποδώσουν τη δική τους εμπειρία έμπνευσης και δημιουργικότητας, από το τεράστιο κοίτασμα της λογοτεχνίας.
Αφορμή για την επίσκεψή μας, αυτή τη φορά, ήταν η παράλληλη δράση που υλοποιεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας σε συνεργασία με τον ΣΚΕΤΚΕ. Μια καινοτόμα δράση που προσκαλεί τους θεατές να αφουγκραστούν τα έργα και μας χάρισε μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Η Ομάδα Φιλαναγωσίας της Βιβλιοθήκης, έδωσε “φωνή” στα αποσπάσματα των λογοτεχνικών έργων που ενέπνευσαν τα εκτιθέμενα έργα τέχνης. Οι φωνές της Ομάδας Φιλαναγωσίας δημιουργούν ένα ξεχωριστό σημείο επαφής. Τα κείμενα που συνοδεύουν τα έργα, πλέον, δεν διαβάζονται απλώς. Ακούγονται. Και μάλιστα εκεί, δίπλα στο έργο, μέσα από ένα απλό σκανάρισμα ενός QR Code.
Είναι μια πρόσκληση προς τον επισκέπτη να σταθεί, να αφουγκραστεί, να νιώσει την ατμόσφαιρα ενός κειμένου μέσα από τη φωνή ενός άλλου ανθρώπου, μέσα στον φυσικό χώρο ενός εικαστικού έργου που έχει ήδη εμπνευστεί και διαμορφωθεί από αυτό το ίδιο κείμενο.
Το κείμενο, το έργο τέχνης και ο ήχος συνδιαλέγονται και μετατρέπουν την εμπειρία σε βίωμα. Σε μια ουσιαστική μέθεξη. Η λογοτεχνία και οι εικαστικές τέχνες αποκτούν, κυριολεκτικά, φωνή και μετατρέπονται σε παραστατικές.
Στην ψηφιακή εποχή μας, αυτή η δράση της Βιβλιοθήκης και του ΣΚΕΤΚΕ καταφέρνει να απεγκλωβίσει τη λογοτεχνία από τις σιωπηλές σελίδες. Μπορεί να αναπνεύσει, να ακουστεί, να προσεγγίσει περισσότερο τους νέους ανθρώπους, να συνομιλήσει με τα έργα και το κοινό τους. Καταφέρνει ακόμη κάτι σπάνιο: να δώσει φωνή όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στην εικαστική δημιουργία.
Η εμπειρία του θεατή μετατρέπεται σε βίωμα. Και το σπουδαιότερο, το έργο αυτό δε σβήνει με το πέρασμα της έκθεσης. Τα QR codes με τις ηχογραφημένες αναγνώσεις θα συνοδεύσουν από εδώ και στο εξής τα αντίστοιχα βιβλία στη συλλογή της Βιβλιοθήκης – εκείνα τα λογοτεχνικά έργα που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες.
Έτσι, η μεθέξη αυτή δεν είναι πια εφήμερη. Το εικαστικό έργο μένει ζωντανό, παρόν, ικανό να ξαναμιλήσει στον επισκέπτη ακόμη και χρόνια μετά. Ξεκινάει έτσι ένας γόνιμος διάλογος χωρίς ημερομηνία λήξης!
Δείτε βίνεο και φωτογραφίες:
Επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το διάστημα 5 έως 9 Μαΐου, η Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει τη συνεργασία με δράσεις που θα αφορούν μαθητές και μαθήτριες.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 9.00-14.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 9.00-14.00 & 18.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
Διάρκεια: 5/4/2025-10/5/2025