Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό: Μια παράσταση… 80 λεπτά “εκπαίδευσης”

 

O Kώστας Γάκης σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό”.

Ο αεικίνητος αλλά “αθόρυβος” Κώστας Γάκης είναι ένα πολύ γνώριμο πρόσωπο για όσες και όσους παρακολουθούν θέατρο στη Λαμία αφού έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με πιο πρόσφατη τη φετινή πολύ πετυχημένη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής” όπου είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Η παράσταση “Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό” είναι ένα έργο – φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορωνοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο και μας μεταφέρει στη φυλή των Mapuche, των “Ανθρώπων της Γης”, των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου.

Υποκριτική, μουσική, κίνηση, αφήγηση….80 λεπτά “εκπαίδευσης” για το πως μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά όλα αυτά

Μπαίνοντας στο χώρο μας υποδέχονται ήχοι της φύσης. H υποψία μιας καταιγίδας με τις βροντές να ακούγονται από μακριά και πουλιά που κελαηδάνε μας προετοιμάζουν για το ταξίδι που πρόκειται να κάνουμε σε λίγο καθώς μόλις αρχίσει η παράσταση, μεταφερόμαστε στο πυκνό δάσος του Αμαζονίου όπου μέσα από τα μάτια του σκύλου (τον υποδύεται μοναδικά ο Κώστας Γάκης) και την αγωνιώδη αφήγησή του, μαθαίνουμε την τραγική ιστορία της δίωξης των “Ανθρώπων της Γης”.

Τα πολυφωνικά τραγούδια, οι ήχοι και οι μουσικές των ιθαγενών, όργανα κρουστά και έγχορδα, ήχοι σύγχρονοι, ρυθμοί όπως η χιπ-χοπ, όλα μαζί ενώνονται σε ένα σφιχταγκάλιασμα.  Αυτοί οι τόσο φαινομενικά αταίριαστοι ήχοι δημιουργούν μια υπέροχη αρμονία και μας αποδεικνύουν ότι κι εμείς οι άνθρωποι, όσο κι αν φαινομενικά είμαστε αταίριαστοι, πάντα θα είναι δυνατόν να βρεθεί τρόπος να συμβιώσουμε αρμονικά.

“Ταξιδεύεις” με τόσα πολλά στοιχεία της φύσης χωρίς να βλέπεις τίποτα από αυτά….

 

Οι ηθοποιοί Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου και φυσικά ο Κώστας Γάκης, χρησιμοποιούν το σώμα τους υποδειγματικά. 

Αναπνέουν το κείμενο. Κάθε λέξη, είτε ξεστομίζεται είτε υπονοείται, αλλά και κάθε συναίσθημα αποτυπώνονται στο κορμί τους. Τους παρακολουθούμε μαγεμένοι να γίνονται ένα με τη Γη, τους βλέπουμε να τρέχουν ξυπόλυτοι μέσα στο δάσος, να ξεδιψάνε από δροσερά ρυάκια, να ξαπλώνουν στις πυκνές φυλλωσιές και στο βρεγμένο χώμα κι ας μην υπάρχει τίποτα από αυτά στην ευφυώς λιτή σκηνική σύνθεση.

Όπως και η Γη, το νερό έχει σπουδαίο ρόλο στην παράσταση.  Χρησιμοποιείται πρωτίστως ως ζωογόνο στοιχείο αλλά και ως δίαυλος, ένα είδος “καλού αγωγού” για να έρθουν στην επιφάνεια τα πιο βαθιά κρυμμένα αρχέγονα ένστικτά μας.  Χώμα και νερό, τα υλικά από τα οποία, σύμφωνα με το Μύθο, είναι φτιαγμένος ο Άνθρωπος.   

Γιατί, αν αξίζει να κάνουμε έναν πόλεμο, αυτός είναι για να σώσουμε τη Μάνα μας τη Γη και ό,τι καλό έχει απομείνει μέσα μας.

Αυτή η εξαιρετική διασκευή των Κώστα Γάκη και Νατάσας – Φαίης Κοσμίδου καταφέρνει να “ξυπνήσει” μέσα μας την ανάγκη να συνδεθούμε ξανά με τη Μάνα Γη, να θυμηθούμε όλα όσα μέσα στις χιλιετίες της ύπαρξής μας έχουμε λησμονήσει και να συνειδητοποιήσουμε πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε μαζί της, αφού είμαστε κομμάτι της, μέρος από τα σπλάχνα της.

Η παράσταση είναι ένας ύμνος στην φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αγάπη, ένας φόρος τιμής στη Μάνα Γη και μια υπόσχεση – πρώτα στους εαυτούς μας – πως ήρθε η ώρα να σταθούμε στο πλάι της δυναμικά.  Γιατί, αν αξίζει να κάνουμε έναν πόλεμο, αυτός είναι για να σώσουμε τη Μάνα μας τη Γη και ό,τι καλό έχει απομείνει μέσα μας.

Στο θέατρο Άλφα – Ληναίος-Φωτίου για ακόμη τρεις Δευτέρες, 28 Μαρτίου και 4 & 11 Απριλίου. Προλαβαίνετε…

Ταυτότητα παράστασης       

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Ερμηνεύουν: Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου

Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Σκηνικές κατασκευές : Στέφανος Λώλος

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης

 

Δείτε επίσης:

Ο Κώστας Γάκης, μάς συστήνει τον “δικό” του “Κατά Φαντασίαν Ασθενή”! 

Αλλα ΝΕΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ