Αρχική Τοπικά Καραναστάσης: Θα έχουμε φέτος 867 νέους φοιτητές, σε σχολές αιχμής, με ευρεία...

Καραναστάσης: Θα έχουμε φέτος 867 νέους φοιτητές, σε σχολές αιχμής, με ευρεία αποδοχή στη Λαμία!

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στις ανώτατες σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

 

Με τη νέα αρχιτεκτονική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη Λαμία, όπως είναι γνωστό, θα λειτουργήσουν από φέτος 5 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – τα 2 που προϋπήρχαν (Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική) και 3 νέα (Μαθηματικών, Φυσικής και Φυσικοθεραπείας), ενώ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020 – 2021) θα προστεθεί και το τμήμα ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, με 120 περίπου εισακτέους.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα είναι :

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 110

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 280

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ 207

ΦΥΣΙΚΗΣ 110

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 160

Θα έχουμε, δηλαδή, φέτος 867 νέους φοιτητές, σε σχολές αιχμής, με ευρεία αποδοχή, καλές προοπτικές για ακαδημαϊκή εξέλιξη, κύρος στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, ενώ από την επόμενη χρονιά οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές θα προσεγγίσουν τους 1000.

Αυτό σημαίνει ότι, στην πλήρη λειτουργία των τμημάτων, η Λαμία θα φιλοξενεί περίπου 4.000 – 5.000 φοιτητές, μόνιμους και όχι – όπως μέχρι σήμερα – επισκέπτες, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης μας, σε πείσμα όσων προέβλεπαν την εξαφάνιση της Λαμίας από τον χάρτη της εκπαίδευσης.

Θυμίζουμε, εξ άλλου, ότι έχει ήδη ψηφιστεί η δημιουργία δομών, στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ερευνητικό Κέντρο, Κέντρο Αποκατάστασης, σχολές διετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης), που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία του στην πόλη μας, ενώ η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Λαμία, για επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης του χώρου της ΠΑΒΥΠ στο Πανεπιστήμιο, βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Πανεπιστημιούπολης.

Πρέπει, εδώ, να θυμίσουμε στους νοσταλγούς του Πανεπιστημίου Στερεάς, με το ενάμισυ τμήμα και των ΤΕΙ με τις πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ότι ο μεγαλοϊδεατισμός και η ιδιοκτησιακή λογική, σε συνδυασμό με τη μίζερη αντίληψη του «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη» είναι η συνταγή της σίγουρης αποτυχίας.

Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Στερεάς, λόγω των μέχρι σήμερα χαμηλών επιδόσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και της απουσίας Ερευνητικού Κέντρου, είχε χαμηλές έως αναιμικές επιδόσεις στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (R&D), καθώς και στη Καινοτομία.

Επειδή, λοιπόν, εχθρός του καλού – πόσο μάλλον του μέτριου – είναι το καλύτερο, με τη νέα αρχιτεκτονική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίξαμε για τη Στερεά και τη Λαμία δρόμο ανάδειξης και ανάπτυξης και δεν θα πάψουμε, φυσικά, να διεκδικούμε περισσότερα πράγματα, στο πλαίσιο βέβαια του συνολικού εθνικού σχεδίου για την εκπαίδευση.

Απόστολος Δ. Καραναστάσης

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ν. Φθιώτιδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.